Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 28. vasárnap
Hírek témák szerint

MEZŐKÖVESD VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. szeptember 20., kedd 11:02

Száz éves a kövesdi Alma Mater
Idén ünnepli alapításának 100. évfordulóját a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola. Ennek alkalmából jubileumi ünnepséget szerveztek szeptember 16-18. között.
Az 1911-ben megalakult Gimnázium centenáriumi programsorozatát pénteken a központi ünnepség nyitotta meg, ahol elsőként Juhász Jánosné iskolaigazgató mondott köszöntőt. Az intézmény vezetőjének gondolatai után dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkára mondott ünnepi beszédet, amelyben érintőlegesen beszélt a szavazás előtt álló közoktatási törvényről is.
Ezt követően avatták fel az iskola új zászlaját, amelyet Zeleiné Pap Bernadett készített el az intézmény régi lobogójának mintájára. Dr. Fekete Zoltán polgármester avatóbeszédében a zászló fontosságát, a Gimnázium történetében elfoglalt helyét hangsúlyozta. Az avatás után Gordos Attila református lelkész, dr. Berkes László és dr. Medvegy János megáldotta, illetve felszentelte az iskolazászlót. A szentelést követően a Gimnázium öregdiákjai nevében Sebe Imréné zászlóanya emlékszalagot kötött a felszentelt lobogóra.
Idén az Önkormányzat Mezőkövesd Város Díszpolgára elismerő címet adományozott Nagy István, nyugalmazott igazgatónak. Kocsis Béla nyugalmazott igazgató pedig Pro Urbe-díjat kapott. A díjazottak az elismeréseket az ünnepség keretében dr. Fekete Zoltán polgármestertől vehették át.  
Az ünnepség zárásaként Sorki Dala Andor egy – édesapja,Dala József által festett – képet ajánlott és adott át a jubiláló középiskolának.
A program ezt követően az intézmény aulájában folytatódott, ahol elsőként Vámos Zoltán alpolgármester avatta fel és leplezte le a Gimnázium fennállásának 100. évfordulójára állított emléktáblát. Táblát avattak Bayer Róbert emlékére, akinek pályáját Répászky Zoltán öregdiák méltatta. A harmadik leleplezett plakett dr. Vinkovits Sándor munkássága előtt tisztelet. Az egykori pedagógus életét Herkely György öregdiák ismertette a jelenlévők előtt. Az emléktábla-avatást követően Vinkovits Sándor leszármazottja bejelentést tett, miszerint Vinkovits Sándor Ösztöndíjat alapítottak, mellyel a rászoruló gimnáziumi diákokat kívánják támogatni.
A centenárium keretében egykori tanárok után nevezték el az iskola tantermeit. Így ezentúl a díszterem dr. Papp Zoltán, a magyar szakterem Zupkó Béla, a német nyelvi terem dr. Lukács Gáspár, az angol nyelvi terem Szabó János, a természettudományi előadó Répászky Tivadar, a fizikai szakterem Hancsók Kálmán, a földrajzi szakterem dr. Vinkovits Sándor, a művészeti szakterem Dala József, míg a tornaterem Schumy Géza nevét viseli. A szaktermek avatásán egy-egy öregdiák emlékezett vissza a Gimnáziumban eltöltött esztendőkről, valamint arról a pedagógusról, amelyről az adott termet elnevezték.
Mindemellett a díszteremben nyílt egy kiállítás, ahol az intézmény jubileumával kapcsolatos alkotások, régi zászlók, az egykori kápolna freskóját megörökítő kép, valamint a Roszkos Lajos által készített iskola épületének makettje tekinthető meg.
A programsorozat első napjának zárásaként Gálaműsorral várták a jeles eseményre érkezőket. Az este során mutatták be a Gimnázium jubileumára készült „Kőbe zárt angyalok- a Matyó Gimnázium története” című filmet, melyet Szekeres Csaba öregdiák rendezett. A film levetítése előtt dr. Hajdu András alpolgármester mutatta be az alkotást.

Szeptember 17-én 10 órától a temetőben emlékeztek meg az elhunyt gimnáziumi tanárokról, ahol Kocsis Béla nyugalmazott igazgató és Pető Istvánné, a Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke mondott beszédet.
A délelőtt során az iskola területén sportprogramokkal, például régi idők tornájával, labdarúgó-, röplabdamérkőzésekkel, családi vetélkedőkkel várták az intézmény jelenlegi és már végzett tanulóit. Ezekkel párhuzamosan osztálytalálkozók, kiskonferenciák, valamint egykori tanárokkal való találkozások zajlottak az iskola falain belül.
A második nap zárásaként bált rendeztek a Városi Sportcsarnokban, melynek szintén egy öregdiák, Orosz Barbara volt a háziasszonya. A este fővédnöke Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára volt. A bál védnöke volt még dr. Fekete Zoltán polgármester, valamint prof. dr. Papp Zoltán, egyetemi tanár, igazgató, öregdiák. Az esti műsorban közreműködött Csézy énekművész, valamint Koncz Gábor, Kossuth- és Jászai-díjas Érdemes művész. A vacsorát követően a zenét és a jó hangulatot a Randevú zenekar szolgáltatta.

A centenáriumi rendezvény harmadik, egyben zárónapjának délelőttjén ökumenikus istentiszteletet tartottak a Gimnáziumban végzett, egyházi pályára lépett öregdiákok részvételével a  Szent László templomban. A szentmise után újból levetítették a jeles évfordulóra készített Kőbe zárt angyalok című filmet.


Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.