Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 13. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. október 12., szerda 11:57

Kiemelkedő teljesítményt elérő fiatalokat jutalmazott a főváros
Az idén 42. alkalommal adták át az Újvárosházán az „Élen a tanulásban, élen a sportban” kitüntető címet. A díjakkal nemcsak az általános- és középiskolák diákjait jutalmazták, mivel a felsőoktatásban résztvevő felnőttek, illetve a sajátos nevelési igényűek is megkaphatják az elismerést.

Komoly hagyománnyal bír Budapesten annak elismerése, ha valamely fiatal mind a tanulásban, mind pedig a sportban kitűnik társai közül. A fővárosi önkormányzat ugyanis 1969 óta folyamatosan díjazza az átlagosnál jobb eredményeket. A cél a kitüntetéssel afővárosi tanulóifjúság ösztönzése a szellemi és fizikai képességek folyamatos fejlesztésére, a sport és a tanulás helyes arányainak kialakítására, valamint az oktatási intézmények és a sportegyesületek kapcsolatának erősítése. Az Újvárosházán ezúttal is színvonalas műsorral fűszerezett ünnepség keretében osztották kia díszdobozban elhelyezett gravírozott emlékplaketteket, a névre szóló díszokleveleket, a tárgyjutalmakat, valamint édességeket.


Köszöntőjében Csomós Miklós oktatási és kulturális ügyekért felelős főpolgármester-helyettes arra hívta fel a figyelmet: test és lélek elválaszthatatlanságát, együvé tartozását már az ókori görög történetírók is felismerték. Éppen ezért már akkor is egyaránt nagy gondot fordítottak a szellemi és a testi nevelésre. „Ma pedig már egyértelmű, hogy az tanul jól, aki edzi és formálja a testét és a szellemét is. Kevesen vannak, akik mindenben ügyesek, jók és intelligensek, azaz, akik kiválóak. Ennek az oka azonban nem a képességek hiánya, hanem az, hogy kevesen vannak, akik képesek legyőzni saját maguk gyengeségét” – fogalmazott a politikus. 

Csomós Miklós úgy összegezte mondandóját: az eredményes sporthoz és a jó tanuláshoz elsősorban kitartás, erős jellem, valamint akarat szükséges. Tudatos törekvéssel érhetjük el továbbá azt – fűzte tovább gondolatait -, hogy vágyaink, kitűzött céljaink, még ha sokszor megfeszített akarat, sok lemondás árán is, de megvalósuljanak. A főpolgármester-helyettes aláhúzta: mivel a kiemelkedő teljesítményt nyújtó egyének példát mutatnak társaiknak, az aktuális társadalom mindig is igyekezett megbecsülni őket. Ilyen példakép lehet a mostani és az elkövetkező generációk számára többek között Regőczy Krisztina és Sallay András, Taróczy Balázs, Magyar Zoltán, Gyarmati Andrea vagy Béres Alexandra, akik egykoron szintén megkapták e kitüntetéseket, s később olimpiai, világ- vagy éppen Európa-bajnokokká váltak.


Az ünnepség díszvendége, Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya beszédében mindenekelőtt a szülőknek mondott köszönetet, hiszen mint hangsúlyozta, „a sztárok nem születnek, azokat fel kell nevelni”. A világ egyik legsikeresebb kézilabda-trénere négy pontban foglalta össze mondandóját. Először is azt kérte a kitüntetettektől, legyenek büszkék arra, hogy a mozgáskultúra terén kivételes képességekkel rendelkeznek, még akkor is, ha ezt a művészeti ágat nem mindig kezelik a helyén. Mocsai Lajos emlékeztetett arra is, hogy Nobel-díjasunk, Szent-Györgyi Albert egy ízben azt nyilatkozta, az életre nevelésben a sporttól kapta a legtöbbet. Az MKB Veszprém KC férfi kézilabda-csapatának szakvezetői teendőit is ellátó mesteredző kiemelte: Európában lejárt a középszerűség időszaka. Az egyéni tehetséggondozás, a belső motiváció, az önbizalom alakíthatják a fiatalok, a családok, illetve egy egész társadalom sikerességét. Ebből pedig a sportteljesítmény jelentős mértékben veszi ki a részét.


A szakember végül fontos útravalóul idézte minden idők egyik legnagyobb kosárlabdázójának, Michael Jordan-nek a szavait, aki szerint a jó teljesítménytől a kiválót a szív, azaz a küzdeni tudás és az akarat választja el. 


A hozzászólók beszédeiben a méltató szavak természetesen megillették a kitüntetetteken kívül azok tanárait, edzőit, testnevelőit és szüleit is.


                                                                                           Vass János
                                                                                            sajtóreferens
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.