Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 6. hétfő
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XI. kerület - Újbuda Önkormányzata
2011. november 23., szerda 10:43

Pro Urbe Díjat kapott a polgármestertől Habsburg Mihály az Újbudán végzett maradandó értékű munkájáért
A Kerület Napján tüntette ki a dr. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere Pro Urbe díjjal Habsburg Mihályt Újbuda szellemi és anyagi javaiért végzett maradandó értékű munkájáért. A kerületiek jól tudják, hogy az új két tannyelvű Szent Benedek Iskolaközpont nem jöhetett volna létre az ő nagylelkű munkája nélkül, rengeteget tett azért, hogy a gyerekek európai színvonalon és körülmények között, színes közösségi életet élve bontakoztathassák ki a tehetségüket.
A polgármester elmondta, hogy fontosnak tartja az erős szociális hálót: „magunkkal kell emelnünk azokat, akik nem tudnak önerőből boldogulni”, ezért Újbuda kiemelten kezeli a gyerekek, az ifjúság fejlődését. „A Benedek Iskola létrejötte példamutató, és egyben az egész kerület oktatásának színvonalát nagyban emeli.” – tette hozzá mosolyogva.
„Váratlan volt, meglepetés volt, hihetetlen érzés egy ilyen díjat átvenni, nagy ajándék számomra, és azokra gondolok, akik ebben segítettek és körbejárták velem a világot – sorolta érzéseit a frissen kitüntetett főherceg. -  Annyian érdeklődtek, és most már annyian tudnak is az iskoláról a nagyvilágban, és annyian támogatták az iskolát, hogy én az ő nevükben is vettem át ezt a díjat.”
Habsburg Mihály nyugdíjas kora ellenére igen aktív, rengeteg közéleti szerepet vállal, és számos jótékonysági akcióban vesz részt. A Szent Benedek Iskolaközpont fenntartását nemrég vette át a Krisztus Légiója Kongregáció, amely világszerte mintegy kétszáz oktatási intézményt, köztük 25 egyetemet működtet.
 A főherceg személyesen kötődik ehhez a rendhez: „Fiam ebben a rendben pap 10 év óta. És már régóta dolgozom azon, hogy légiós iskolát nyithassunk Magyarországon is. Nagy vágyam volt egy katolikus iskolaközpont létrehozása.”
Éveken át tartó tárgyalássorozat előzte meg az iskolanyitást, amely kiterjedt a határon túli magyarokra is, akik a főherceg hívására nagylelkű anyagi támogatásukkal álltak az iskolaközpont ügye mögé.
A főherceg szakadatlan munkájának köszönhető az is, hogy a két tannyelvű iskolában ugyanolyan magas színvonalon folyhat az oktatás, mint a Krisztus Légiója Kongregáció külföldi, fizetős intézményeiben. Hazánkban ugyanis az állami normatíva nem fedezi teljeskörűen egy ilyen iskola működését, így Habsburg Mihály személyesen vállalta az anyagi felelősséget a Szent Benedek Iskolaközpont fennmaradásáért, aminek garanciája az Anima Una Alapítvány.  A főherceg úr a kitüntetéssel járó pénzdíjáról is nagylelkűen lemondott az Anima Una Alapítvány, így az iskolaközpont alapítványának javára.


A fotók az átadási ünnepségen készültek,  Habsburg Mihály főherceg  Újbuda polgármesterével, dr. Hoffmann Tamással, valamint Csernus László kerületi képviselővel látható rajtuk.

4 csatolt kép 2143
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.