Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. november 30., szerda 15:03

Ülést tart a Fővárosi Közgyűlés (2) - Döntés a városi televíziózási alapítványról
21 igen, 11 nem szavazattal elfogadta a közgyűlés a Városi Televíziózással Budapest Fejlődéséért Alapítvány létesítő okiratának módosítását. Az alapítványt még a Fővárosi Tanács hozta létre 1989-ben, az alapítvány az eszközeit az MTV regionális műsorainak rendelkezésére bocsátotta. E regionális adás időközben megszűnt, így jelenleg nincs olyan közszolgálati médium, amely elsősorban a budapestiek mindennapjait érintő ügyek, kérdések hiteles és megbízható forrása lehetne. A főpolgármester előterjesztése szerint a városvezetés kiemelten fontos feladatnak tekinti a fővárosi lakosság folyamatos tájékoztatását a helyi közügyekkel, közszolgáltatásokkal kapcsolatban, így önként vállalt feladatait ezzel kibővíti. A közgyűlés a javaslat elfogadásával az alapítványt közhasznú szervezetnek nyilvánította, új kurátorokat jelölt és felügyelőbizottságot hozott létre.

Molnár Gyula (MSZP) a vitában azt mondta, miközben semmire sem jut pénz a fővárosban, a "Tarlós-tévére" igen, a javaslatot "homályos hátterűnek, szakmailag aggályosnak" nevezte. Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, a budapesti televízió megszervezésére egyetlen fillért sem költenek a jövő évi költségvetésből, az erre szánt 60 millió forintot maga a főpolgármester húzta ki a tervezetből. Tarlós István megjegyezte, hogy a kerületeknek is van saját újságjuk, tévéjük. Kaltenbach Jenő (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyi médiában is szükséges a kiegyensúlyozott tájékoztatás, Losonczy Pál (Jobbik) támogathatónak nevezte, hogy legyen fővárosi tévé, ha abban az ellenzék véleménye is helyet kaphat.


Római-parti árvízvédelmi mű: megkötik a támogatási szerződést

27 igen, 1 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett döntött a Fővárosi Közgyűlés a római-parti árvízvédelmi mű támogatási szerződésének megkötéséről. A döntés biztosítja a központi költségvetésben a beruházásra elkülönített 1 milliárd forint fővárosi átvételét.


Nem drágul jövőre a BKV, újratárgyalják a kolletív szerződést

Hosszas vita után döntött a közgyűlés arról, hogy jövőre nem változnak a BKV-tarifák, új jegytípusokat vezetnek be, illetve 90 napos határidővel felmondják a közlekedési vállalatnál a kollektív szerződést. Előbbiről 23 igen, 9 nem, utóbbiról 21 igen és 11 nem szavazattal döntöttek a városatyák.

György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes a vitában azt mondta, a viteldíjak elérték azt a szintet, hogy minden további emelés utasszám-csökkenést, és a bliccelés növekedését eredményezné. Kitért arra, hogy a kollektív szerződést újra akarják tárgyalni a szakszervezetekkel, hangsúlyozta, hogy nem akarnak minden béren kívüli juttatást elvenni, „ez félremagyarázás, tévedés”. Mint fogalmazott, a jóléti juttatásokat reális alapokra akarják helyezni. (A kollektív szerződésben foglalt többletjuttatások évente mintegy 10 milliárd forintba kerülnek. )

Tarlós István főpolgármester feltette a kérdést, hogy igazságos és arányos-e a kollektív szerződés tartalma, az elmúlt húsz évben hányszor sztrájkoltak a BKV-szakszervezetek amiatt, hogy a város nem adott működési támogatást a BKV-nak, illetve részesültek-e nagymértékű végkielégítésben korábbi szakszervezeti vezetők. Horváth Csaba (MSZP) azt mondta, egyetértenek azzal, hogy az utasok terheit nem lehet tovább növelni, de szerinte nem megoldás a kollektív szerződés felmondása. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte, a szocialista-szabaddemokrata politikai közösségnek húsz éve volt, hogy kezdjen valamit a BKV-val, „pofátlanság nem figyelembe venni ezt a hagyatékot”. Források híján az új városvezetésen nem lehet számon kérni, hogy egyetlen év alatt miért nem tüntette el a BKV 70 milliárdot meghaladó adósságát, miért nem cserélt le mintegy ezer, elöregedett járművet – tette hozzá. Németh Szilárd (Fidesz) úgy vélte, az MSZP a BKV-t illetően korábban a nokiás-dobozok kezelésében és a jegyáremelésben volt kreatív.


Új jegytípusok a BKV-nál

Jövőre új jegytípusokat is bevezetnek a BKV-nál, a közgyűlés döntése alapján. Bevezetik többek között az autópótló csoportos napijegyet, amelyet 2-5 fő használhat 24 órán át együttes utazásra, a BKV járatok teljes hosszán (HÉV-nél a közigazgatási határig). Az új jegy ára a budapesti 24 órás jegy mindenkori árának kétszerese (3100 Ft). A kisgyerekes bérletet (úgynevezett kismamabérletet) a gyeden és terhességi gyermekágyi segélyben részesülő budapesti utasok is igénybe vehetik. A pótdíj összegét 33 százalékkal emelik, a büntetés összege 30 napon belül fizetve 16 ezer, 30 napon túl 32 ezer forintra nő. A helyszínen fizetendő pótdíj 6-ról 8 ezer forintra emelkedik. Előkészítés alatt van a Liszt Ferenc Airport T2 átszállójegy jövő évi bevezetése, a jegyet a MÁV-Start fogja kiadni, a 200E buszon lesz érvényes Ferihegy vasútállomás a 2-es terminál között. (A Nyugatiból így vonattal egy jeggyel elérhető lesz a repülőtér.)

1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.