Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 7., szerda 14:55

Kerékpárforgalmi hálózat Miskolcon ÉMOP-2009-5.1.3-09
Előzmények:
2009. évben az Észak-Magyarországi Operatív program keretében uniós pályázat került kiírásra „kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése” címmel, melyre Miskolc város pályázott nyújtott be és azt elnyerte.
A pályázati, engedélyezési és kiviteli terveket a NOVIA Mérnök Iroda Kft készítette.
A projekt keretében létrejön egy új, 11,4 km hosszú kerékpárút, amely kapcsolódik a már meglévő 5,7 kerékpárút hálózathoz, így 17.1 km hosszú É-D-i és K-Ny-i kerékpárút hálózat alakul ki.
Kerékpárút nyomvonala:
A hálózat XI. szakaszra bontott.
A folyamatos kerékpárút hálózat a Tiszai pályaudvarnál lévő Szinva hídtól indulva áthalad a Soltész N. K. úti , Király úti, Arany-Corvin üzletháznál lévő csomópontokon, érinti az Erzsébet téret, Szt. István téret és a Városház tér- Dózsa Gy. úti szakasz után a Vologda úttal halad párhuzamosan. A további szakaszok az Béla utcán, Andor utcán kerülnek kialakításra. Onnan kis forgalmú utcákon ( Károly, Liszt, Maros) köt ki az Andrássy útra, mely mellett párhuzamosan Mónus utcáig. A további szakasza a kisforgalmú utcákon vezet piktogrammos felfestéssel a Vár utcáig.
A K-ny-i hálózat az É-D-i meglévő kerékpárúthoz a Szemere u. – Arany J. u. kereszteződéstől a Szemere u. - Görgey – Lévay u. kereszteződés között csatlakozik.
A megépítésre kerülő hálózat elemei az önálló kerékpárutakon kívül:


A kerékpárút nyomvonalának kijelölésénél, valamint a részlet megoldások kidolgozásánál kiemelt figyelmet szenteltünk az esélyegyenlőség biztosítására.
A kerékpárutak átvezetésénél a szegélyek lesüllyesztésére. A járdák és a kerékpárutak mindenütt szintben találkoznak, lépcső sehol sem alakul ki. A kerékpárutak és járdák keresztezésénél  biztosított a megfelelő beláthatóság.
Egy olyan kerékpárút hálózat kialakítása volt a cél, amely komfortos és biztonságos közlekedést nyújt a sportolni vágyók, valamint a mindennapos kerékpározók számára összekötve ez által az egymás mellet lévő városrészeket, Miskolc legjelentősebb idegenforgalmi területeit és munkahelyeit.
A pályázat terveinek és beadásának feltétele volt, hogy a kerékpározók között eddig kisebb részarányt képező "hivatás forgalom" területén jelentős fejlődés álljon be. Ezen kiírási feltétel teljesítése érdekében került a nyomvonal kialakításra, így érintve Miskolc város legfontosabb közintézményeit, oktatási kulturális és sport és üzemi intézményeit, stb. ( 24 db)
A támogatási szerződés megkötésre került mely alapján az elnyert támogatás teljes bekerülési költsége 156 millió forint, melyhez az önkormányzat önrészként 28 millió Ft-ot tett hozzá, így a tervezett megvalósítás teljes összege 184 millió Ft.

A kerékpárút hálózat kiépítését közbeszerzési eljárást követően a Magyar Aszfalt Kft. (1135 Budapest, Szegedi út 35-37.) nyerte el.
A műszaki ellenőrzési tevékenységet a TRANSDOWELL Rt. látja el.
A munkaterület átadásra 2011. február 14-én került sor, azonban a téli időjárásra tekintettel a tényleges kivitelezés március hónapban kezdődött el.
Ebben az évben elkészült az I.II.III.XI. szakasz. A Tiszai pályaudvartól Dózsa György utcáig, továbbá a Szemere utcától a Lévay úti csomópontig. Itt kapcsolódik a kerékpárút a már korábban megépült kerékpárúthoz. A jelenleg kiépített kerékpárút 4 km hosszú.
A befejezés határidő a NORDA Közreműködő Szervezetnél jelenleg módosítás alatt van 2012. április 30-ról  2012. június 30-ra.
A város vezetése az elkövetkezendő időszakban is figyelemmel kíséri a kerékpárút hálózatok megvalósítására kiírt pályázatokat és a lehetőségek figyelembevételével benyújtja a pályázati dokumentációkat.



1 csatolt dokumentum Nyomvonalterv
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.