Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 9., péntek 20:43

Főpolgármesteri és belügyminiszteri látogatás az új hajléktalanszállókon
Tarlós István főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszter társaságában pénteken megtekintett két, kialakítás és bővítés alatt lévő hajléktalanszállót; az Aszódi úton lévő egykori MÁV-munkásszállót, amelyet hajléktalanellátó-hellyé alakítanak át, illetve az I. kerületi Feszty Árpád utcai hajléktalanszállót, amely bővítés alatt áll. (A Fővárosi Közgyűlés korábbi döntése értelmében a Fűtött utca program keretében e két helyszín mellett a vízművek egyik újpesti, Váci utcai épületét is szállóvá építik át.)
 
2006 és 2010 között 131 ember fagyott meg Budapest utcáin. A főváros a szakminisztériummal és a kormánnyal együtt azon fáradozik, hogy az otthontalanoknak emberi körülményeket biztosítsanak. Az új vagy kibővített szállókon összesen 450 férőhelyet alakítanak ki – mondta a bejárást követő tájékoztatón Tarlós István. A főpolgármester úgy fogalmazott, „megáll az ember esze, hogy az ellen tüntetnek, hogy több százmilliós ráfordítással a szerencsétlen sorsú embereket visszavezessük a társadalomba”. (Az Aszódi úton kisebb demonstráló csoport gyűlt össze, a Város Mindenkié nevű szervezet tüntetett, illetve több közeli lakó is tiltakozását fejezte ki.)
 
Tarlós István azt mondta, fogalma sincs, a tüntetők egy része miért tartja börtönnek a szállókat, miközben az ott tartózkodó hajléktalanoknak orvosi szobát, ellátást, biztonságot, valamint a fővárosi közműcégek révén több mint négyszáz munkahelyet biztosítanak. Az előállító szobák kialakítására azért volt szükség, mert sok hajléktalanszállón arra panaszkodnak az otthontalanok, hogy megverik, kirabolják őket. „Nem a külvilágot védjük meg a hajléktalanoktól, hanem őket egymástól” – jegyezte meg.
 
Tarlós István hozzátette, azt is meg kell vizsgálni, hogy ki minősül hajléktalannak, az utcán életvitelszerűen tartózkodás ugyanis egyfajta életformává is kezd válni, „nem biztos, hogy mindenki hajléktalan, aki annak látszik”. A főpolgármester kijelentette, Budapesttől nem lehet elvárni, hogy az egész ország hajléktalan-ellátását megoldja, Tarlós István ezért támogatásáról biztosította Kocsis Máté józsefvárosi polgármester azon törekvését, hogy megvizsgálják, ki hol vált hajléktalanná. A főváros a budapestiekre koncentrál, a rendőrség becslései szerint mintegy ezer otthontalan van Budapesten, a most felújított, bővített szállókon 450-nek tudnak helyet biztosítani – tette hozzá.
 
Rendet ígértük az országban, a fővárosban, ez velünk szemben elvárás. Érvényt fogunk szerezni a törvénynek, hogy ne fordulhasson elő az, ami Csepelen, ahol a hajléktalanok a saját szabályaik szerint éltek, kirabolták egymást, megöltek egy egész családot – mondta Pintér Sándor belügyminiszter.
 Hozzátette, az összefogás jegyében a főváros szociális körülményeket biztosít, az új férőhelyeket közfoglalkoztatás keretében alakítják ki, a hajléktalan-ellátásban nagy szerepet szánnak a karitatív szervezeteknek. Akik a későbbiekben aluljárókban kívánnak lakni, kapualjakban kívánják tönkretenni a lakóknak a mindennapjait, azokat a rendőrök el fogják hozni a hajléktalanszállóra, ez nem kérdés. Nem fogunk semmilyen pardont ismerni - fogalmazott a szakminiszter.
 
Kozma Imre, a Feszty Árpád utcai létesítményt működtető Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke is a társadalmi összefogás szerepét hangsúlyozta. Elismeréssel szólt Kocsis Máté munkájáról, aki szavai szerint sokkal jobban látja a helyzetet, mint sok más kerületi vezető. Kitért arra is, hogy sok vidéki, saját otthonban élő is megirigyelheti azokat a körülményeket, amelyek közé Budapesten kerülhetnek a hajléktalanok. A társadalomnak el kell fogadnia, hogy ezeknek az embereknek megtört az életük, kihullottak a családból. Nem kell félni tőlük, olyan emberek, mint mi, csak az életük valahol megbicsaklott" - hívta fel a figyelmet.

A kísérő képek aláírásai:

1. A belügyminiszter és a főpolgármester is beszélt a tüntetőkkel, akik egy része a szálló, más részük a hajléktalanok jelenléte ellen demonstrált

2. Kozma Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.