Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. március 19. kedd
Hírek témák szerint

BAKONYSZOMBATHELY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2011. december 14., szerda 13:55

Magyarországi Falumegújítási Díj Bakonyszombathelynek
Regionális I. helyezés és országos elismerések a Komárom-Esztergom megyei településnek.

Bakonyszombathely a Magyarországi Falumegújítási Díj a fenntartható falufejlesztés kiváló színvonalú megvalósításáért- 2011. díjban részesült.

A negyedik alkalommal meghirdetett „Magyarországi Falumegújítási Díj”-ra összesen 22 pályázat érkezett, amelyeket főépítészi illetékesség alapján megállapított régiókba soroltak. Az első forduló alapján, a Közép-Dunántúli régióban az első helyen kiemelve Bakonyszombathely jutott tovább az országos döntőbe. Az országos szintű bírálaton a belügyminiszter és a vidékfejlesztési miniszter által kinevezett szakemberek, valamint az állami főépítészek, a Magyar Urbanisztikai Társaság és a Magyar Építőművészek Szövetségének képviselőiből álló szakértői bizottság döntött a pályázók végső sorrendjéről.

Bakonyszombathely pályázatában azt a céltudatos munkával elért fejlődést mutatta be, ami az elmúlt 11 évben történt. Az elmaradott helyzetből való kitörést, a település fejlődési pályára állítását, a vonzó falukép, magasabb életminőség, élhető falu megteremtését. Ezt a természeti és a tárgyi környezet fenntartható, egyenletes, lépcsőről-lépcsőre való alakításával, a helyi energiák, a helyi közösségek, vállalkozások bevonásával érte el. A 21. század küszöbét átlépve a településen teljessé vált az infrastrukturális ellátottság.

Hosszasan sorolhatnánk azokat a kisebb-nagyobb fejlesztéseket, melyeket a település a kistérséggel közös, vagy saját pályázatok segítségével és a bakonyszombathelyiek mindig tettre kész támogatásával megvalósított. A község innovatív projektjeivel igyekezett a mai pályázati világban jelentős forrásbevonásokat teremteni. A legjelentősebbeket említjük csak. A falu 2010-ben befejezte a XXI. század iskolája programot. Ez azt jelenti, hogy a legkorszerűbb technikai eszközökkel, új, hatékony pedagógiai módszerekkel oktatják az iskolába három településről járó diákokat. A multifunkcionális teremben sportolásra, kulturális programokra van lehetőség.
 
A sportot mindig is szívén viselte az önkormányzat. Ifjúsági és Sportház épült, felújították a futballpályát is.
Az ipari terület infrastruktúrájának kiépítésével munkahelyet kínáló cégeket vonzanak Bakonyszombathelyre.
A település célja az Öko-falu programban, hogy minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma. Az intézményekben 2008-ban biokazánt és napkollektorokat építettek be. 2010-ben, aprítékoló üzemet hoztak létre.

Négy teljes utat, és három teljes járdát korszerűsítettek. Új utcát is kialakítottak a helyi lakosok kérésére. A falu gondozott zöldfelületei három-négyszeresére bővültek.

A hátrányos helyzetből való kitörésre Bakonyszombathely is a turisztikai vonzerő növelését jelölte meg. Ennek érdekében impozáns Főtér alakult ki a település közepén. Egyedülálló Falu-és Iskolamúzeummal, Pajtaszínházzal, a megszokottól eltérő játékokat felvonultató öko-játszótérrel. A méltán híres Kastélyparkban Tanösvényt alakítottak ki a térség növény és állatvilágának megismertetésére. Vadaspark is van a településen.

Bakonyszombathely a térség egyik kulturális központja, civil közösségei, amatőr művészeti csoportjai komoly eredményeket értek évtizedekre visszamenőleg is. Felújultak az egyházközségek jóvoltából a templomok, panzió nyílt és a mezőgazdasági vállalkozások komoly EU-s forrásokhoz jutottak pályázataik révén. Megújult a takarékbank épülete, a gyógyszertár, és ugyan kisebb léptékben, de az orvosi rendelő, a művelődési ház és az óvoda is fejlődik.

Természetesen, a pályázati anyagban az összes fejlesztést részletesen felsorolták. A díjról döntő bizottság képviselői személyesen is ellátogattak a közelmúltban faluba.
 
Bakonyszombathely országos és regionális elismerése tovább növeli a település presztizsét. A községvezetés örömmel fogadta a rangos elismerést. „A pályázó ugyan az Önkormányzat, de az országos zsűri a település egészének fejlődését vizsgálta. Így az elismerés Bakonyszombathely valamennyi polgárának: lakó-közösségeinek, önkormányzatának, egyházközségeinek és vállalkozásainak együttes eredménye. Örömmel tölt el, hogy az összefogás, a közös erőfeszítések meghozzák gyümölcsüket. Ez az országos eredmény külső szemlélők, illetve bírálók tárgyilagos véleményét tükrözi, így ez egyfajta megerősítést adhat törekvéseinkhez.   ” – nyilatkozta Pintér Lajos polgármester a már hivatalossá vált közleményre reagálva.
 
A „Magyarországi Falumegújítási Díj” helyezései elsősorban erkölcsi jellegűek. Az EU vidékfejlesztési pályázatain azonban elsőbbséget élvez Bakonyszombathely az elkövetkező időkben. Így tehát valamilyen formában az eredmény „aprópénzre is váltható”.
 
Kapcsolódik – szinte párhuzamosan - a hírhez, hogy a Virágos Magyarországért mozgalomban is különdíjat nyert 2011-ben a település. Bakonyszombathely több mint egy évtizede állandó résztvevője az országos versenynek. Eddig nem sikerült komolyabb elismerést elérniük. Ebben az évben a települések központjának zöldövezete volt a fő bírálati szempont. A község főterének virágosításával, parkosításával tudott most különdíjat nyerni a település. A jutalom egy budapesti kertészeti cég által felajánlott kertészeti tervezés díjmentes megvalósítása. Bakonyszombathely a Kastélypark rehabilitációját kívánja ezzel megterveztetni.
 
További eredmény, hogy a község önkormányzati jó gyakorlatok pályázatát több minisztérium /BM, stb./ is befogadta. Elfogadva a megújuló energiaforrások hasznosításának gyakorlatát a falu egyfajta referencia- bemutató hely lesz 2012-től.
 
Az elismerések biztosan tovább motiválják a faluközösséget, megerősítést adhatnak munkásságukhoz. Ugyanakkor eredményeik szűkebb és tágabb pátriájuknak, Kisbér kistérségének és Komárom – Esztergom megyének a hírnevét is gazdagítják.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.