Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 9. csütörtök
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. január 20., péntek 08:52

Botka László: hóolvadás után újra építkezünk!
Optimizmussal, ugyanakkor az önkormányzati törvény, az iskolák államosítása és a városi cégek gazdálkodása miatt jó adag aggodalommal is tekint az idei esztendőre Botka László polgármester. A városvezető sok egyéb mellett ezekről is szót ejtett a Közéleti Kávéház hagyományos, immár 10. évadnyitó rendezvényén, a városháza dísztermében zsúfolásig megtelt hallgatóság előtt.


Egy város elpusztul, ha nem fejlődik!

Az elmúlt években Szeged volt az uniós csatlakozás legnagyobb nyertese a hazai nagyvárosok közül – emelte ki a polgármester. A városi fejlesztéseknél száz forintból 75-80-at tudtunk pályázatok útján uniós forrásból megszerezni. Így sikerült többek között hat év alatt két autópályával is gazdagodni, több mint 10 milliárd forintból felújítani a szegedi oktatási intézményeket, közel 30 milliárdból pedig Magyarország legkorszerűbb elektromos közösségi közlekedését kialakítani a Tisza-parti városban. Ugyanakkor az elmúlt másfél évben, az új felállású közgyűléssel még nem nyert Szeged uniós pályázatot, ez azt jelenti, hogy a város fejlődése legfeljebb 2014-ig biztosított az elmúlt években benyújtott sikeres pályázatok nyomán.

– Márpedig egy város elpusztul, ha nem fejlődik! – jelentette ki a városvezető, majd hozzá tette – Ezért a közgyűlésben minden pártnak azon kellene versenyezni, ki tud többet tenni Szeged gyarapodásáért!
A polgármester beszélt az idén várható nagyobb fejlesztésekről is, mint mondta, most sem lesz nyugalom a városban: ha elolvad hó, megkezdődnek az építkezések. Áprilisban indul és az év végéig befejeződik a belváros rekonstrukciójának következő üteme, amely a Dugonics és Árpád tér teljes felújítását jelenti. Az év első felében folytatódik a Vásárhelyi Pál utca négysávosítása: a tavaly átadott szakasz után az idén a Bakay Nándor utca és Kálvária sugárút közötti szakasz fiatalodik meg. Szeptemberre elkészül a város új látványossága, a Csodák palotája is. Májusig pedig a hamarosan utasokat szállító korszerű Swing Szeged villamost nyolc társa követi. Nem voltunk ilyen szerencsések viszont a trolibuszok beszerzésében: a 13 alacsonypadlós, klímás jármű már aláírt szállítási szerződését ugyanis felelőtlen feljelentésekkel megtorpedózták. Bár félévi nyomozás után a hatóságok mindent szabályszerűnek ítéltek, a járművek csak jelentős késéssel érkezhetnek majd meg Szegedre, ráadásul az árfolyamváltozás miatt komoly kár érheti a várost.


Szeged finanszírozható, de nehéz év elé nézünk

A költségvetésről szólva a polgármester elmondta, Szeged gazdasági szerkezete némileg védetté tette a város tavalyi költségvetését: az adóbevételek nem csökkentek, hitel nélkül sikerült biztosítani a város működését, csak a beruházásokhoz kellett államilag támogatott hitel felvenni. Az idei költségvetést is működési hiány nélkül tervezik, Szeged annak ellenére finanszírozható lesz, hogy ebben az évben jelentősen csökken az állami támogatások nagysága, de gazdaságilag nagyon nehéz időszak elé nézünk.
Az új önkormányzati törvényről Botka László kifejtette, az a magyar önkormányzatok teljes jogfosztásával egyenlő, mert a kormány leépíti az önkormányzati rendszert, államosítja az intézményeket. Ráadásul az új rendszer nem lesz olcsóbb, mert a járások kialakításával nő a bürokrácia és természetesen a költségek is.


A gyerekeink ne legyenek kartoték adatok

Szeged iskolaváros, ezért az intézmények elvételével nagyon sokat veszíthet – mondta a polgármester. Az önkormányzat az elmúlt években 10 milliárd forintot költött oktatási intézményeinek felújítására. A szegedi iskolarendszer működtetése évente 14 milliárd forintba kerül, miközben az állami támogatás a 7 milliárdot sem éri el.
– Az iskoláinknak mi vagyunk a legjobb gazdái, mert a mi gyerekeink járnak oda. Ha egy állami központba söprik be a szegedi oktatási intézményeket, csak kartoték adat lesz a gyermekeinkből.  Ezért a legvégsőkig harcolunk az iskoláinkért.
Beszámolt a polgármester arról is, hogy 2013-ban megkezdődik a tiszai partfal belvárosi szakaszának teljes átépítése. Erre 2 milliárd forintot nyert a város, a program előkészítése még az idén megkezdődik, mert a város biztonsága – hogy a tiszai védművek rendben legyenek – minden szegedi közös érdeke.

11 csatolt kép 1011987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.