Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 14. kedd
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 12., hétfő 09:39

"Híres Hölgyek Gödöllőn – 2012 A Nők Éve”: tortákat mutattak be
A Gödöllői Városi Múzeum “A piros bugyelláris” – Blaha Lujza Gödöllőn című időszaki kiállítása ünnepélyes megnyitóját megelőzően sajtótájékoztatón mutatták be a gödöllői híres hölgyek tiszteletére készített tortákat, amiket a Solier Étterem cukrászata álmodott meg.
 
A tortakülönlegességek megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során tanulmányozták az érintett korok sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket, történelmi leírásokat, az érintett századok receptúráit, ízvilágát, valamint az ünnepelt hölgyek kedvenc édességeit. A Blaha Lujza, Mária Valéria, Léda (Brüll Adél), Erzsébet királyné torták feltehetően szintén akkora sikert aratnak, mint a múlt évben bemutatott Mária Terézia tiszteletére alkotott különlegesség.
© Reményi Krisztián felvételei 
 
Blaha Lujza torta (A Nemzet Csalogánya)
A művésznő nagyon népszerű, mondhatnánk nagyasszony volt a maga korában. A 19. század végén több mint egy évtizedig volt Gödöllőn nyaralója Blaha Lujzának. A hagyomány szerint egy, sajnos meg nem nevezett szabadkai cukrászmester kreálta Blaha Lujza esküvőjére a később a művésznő nevével elhíresült tortát. Ez a torta jelentette az inspirációt, ezt a tortát újítottuk meg! 
· mandulás linzer tészta
· málnás-meggylekvár
· málnás-fehércsokoládé ganasche
· pirított mandula
A finom, enyhén mandulás ízű linzer lapokat házi készítésű málnásmeggylekvárral töltjük össze, málnás-fehércsokoládéval vonjuk be a tetejét és mandulával panírozzuk az oldalát.
 

 
Mária Valéria torta
Ferenc József és Erzsébet királyné legkisebb gyermeke gyakran utazott Magyarországra. Sok időt töltöttek Erzsébet királyné gödöllői kastélyában. Az udvarban – később a lakosság körében – általánossá vált, hogy Mária Valériát a „magyar gyermeknek”, vagy „az egyetlennek” nevezték. A bécsi udvarban ez idő tájt az egyik kedvelt újdonság volt a Sacher torta, melyet a főhercegnő is nagyon kedvelt, illetve szerette a gesztenyés süteményeket is. Ezen a vonalon indultunk el és a Sacher torta alapanyagait és a gesztenyét használtuk fel.
· gesztenyés piskóta
· sacher piskóta
· sárgabarack mousse
· gesztenyepüré
· csokoládé ganasche
Puha gesztenyés piskóta lapok keretezik a pikánsan savanykás sárgabarack habot, melyek ízeit, gesztenyével és csokoládés sacherral teszünk még izgalmasabbá és összetettebbé.
 

 
Léda torta
Gödöllő szolgált állandó lakhelyéül élete utolsó szakaszában Brüll Adélnak, Ady kedvesének. Léda nagyváradi, zsidó származású asszony volt, aki később Párizsban telepedett le férjével és itt ismerkedett meg Adyval. A torta kialakításánál a zsidó hagyományokat és a század eleji Párizs könnyedségét igyekeztük egy tortában megfogalmazni, amely ellentétpár Ady és Léda kapcsolatának feszültségét is igyekszik szimbolizálni.
· flódni (mák, alma, dió)
· mákos-almás-csokoládés piskóta
· diópüré
· csokoládé
· kávé mousse
A torta alapját egy sűrűbb csokoládés-mákos-almás piskótatészta adja, amelyet könnyű diókrém, sacher piskóta és légies kávéhab tesz izgalmassá.
 

 
Erzsébet királyné – Sissy torta
Ferenc József császár és magyar király (1867-1916) gyakran időzött Gödöllőn, családjaik hosszú hónapokat töltöttek a kastélyban. Különösen Erzsébet királyné (1837-1898) szerette Gödöllőt, ahol a bécsi udvartól távoli, léleképítő szabadságra talált: itt inkább otthon érezte magát, mint a Hofburgban. 2000 éjszakát töltött Magyarországon, jelentős részét a kastélyban. Szívesen lovagolt és vadászott a gödöllői erdőkben. "Gödöllői lakos vagyok" mondta, ha hosszú, magányos sétáin eltévedve útbaigazítást kért a helybéliektől, akik már életében legendákat szőttek szeretett királynéjuk köré, majd tragikus halála után az ország egyik első emlékparkját létesítették tiszteletére (Erzsébet-park). Erzsébet királyné elsők között kóstolta meg az egyik Hungaricumnak számító süteményünket, a Dobos tortát és igen kedvelte az ibolya virágával ízesített fagylaltot és parfét. Sisi kedvenc süteményei között szerepeltek az epres és kókuszos sütemények is. Az utóbbi két alapanyagot választottuk kiindulópontnak:
· kókuszos kevert tészta
· eper mousse
· kókusz mousse
· kókuszos macaron
· eper zselé
A bombatorta váltakozó rétegei; eperhab, kókuszhab, kókuszos tészta, roppanós kókusz macaron és eperzselé. Nőies, könnyed ízbomba.
 

 
Mária Terézia torta
Mária Terézia kedvelte a tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss gyümölcsöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket. Ezek alapján a kiinduló alapanyagaink a Tokaji sárgamuskotály, a mandula, a körte, az alma, a csokoládé, a mazsola, és különböző fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, ánizs, csillagánizs, gyömbér, kardamon, szegfűbors, koriander, édeskömény, bors lettek. Miután meghatároztuk az alapízeket, ezekből állítottuk össze a torta részelemeit, majd az egész tortát:
· csokoládés-mandulás jaconde piskóta
· muscat lunel (sárgamuskotály) mousse (hab)
· mandulás sablée (linzer)
· étcsokoládé
Mézes-fűszeres alma-körte ragu, aranymazsolával. A lágy, muskotályos borhab, a fűszeres gyümölcs kavalkád és a finoman hangolt mandula és csokoládé íz, egyszerre tükrözi a nőiesen harmonikus és a tobzódó barokk ízvilágot.
 
Forrás: A Solier Étterem cukrászatának tájékoztatója


10 csatolt kép 10987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.