|
|
GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA |
2012. március 12., hétfő 09:39 |
"Híres Hölgyek Gödöllőn – 2012 A Nők Éve”: tortákat mutattak be |
|
A Gödöllői Városi Múzeum “A piros
bugyelláris” – Blaha Lujza Gödöllőn című időszaki kiállítása ünnepélyes megnyitóját
megelőzően sajtótájékoztatón mutatták be a gödöllői híres hölgyek tiszteletére
készített tortákat, amiket a Solier Étterem cukrászata álmodott meg.
A
tortakülönlegességek megalkotását hosszas kutatómunka előzte meg. Ennek során
tanulmányozták az érintett korok sajátosságait, korstílusát, szakácskönyveket,
történelmi leírásokat, az érintett századok receptúráit, ízvilágát, valamint az
ünnepelt hölgyek kedvenc édességeit. A Blaha Lujza, Mária Valéria, Léda (Brüll
Adél), Erzsébet királyné torták feltehetően szintén akkora sikert aratnak, mint
a múlt évben bemutatott Mária Terézia tiszteletére alkotott különlegesség.
© Reményi Krisztián felvételei
Blaha Lujza torta (A Nemzet Csalogánya)
A művésznő nagyon népszerű, mondhatnánk nagyasszony volt a maga korában. A
19. század végén több mint egy évtizedig volt Gödöllőn nyaralója Blaha
Lujzának. A hagyomány szerint egy, sajnos meg nem nevezett szabadkai cukrászmester
kreálta Blaha Lujza esküvőjére a később a művésznő nevével elhíresült tortát.
Ez a torta jelentette az inspirációt, ezt a tortát újítottuk meg!
·
mandulás linzer tészta
·
málnás-meggylekvár
·
málnás-fehércsokoládé ganasche
·
pirított mandula
A finom, enyhén mandulás ízű linzer lapokat házi készítésű
málnásmeggylekvárral töltjük össze, málnás-fehércsokoládéval vonjuk be a
tetejét és mandulával panírozzuk az oldalát.
Mária Valéria torta
Ferenc József és Erzsébet királyné legkisebb gyermeke gyakran utazott
Magyarországra. Sok időt töltöttek Erzsébet királyné gödöllői kastélyában. Az
udvarban – később a lakosság körében – általánossá vált, hogy Mária
Valériát a „magyar gyermeknek”, vagy „az egyetlennek” nevezték. A bécsi
udvarban ez idő tájt az egyik kedvelt újdonság volt a Sacher torta, melyet a
főhercegnő is nagyon kedvelt, illetve szerette a gesztenyés süteményeket
is. Ezen a vonalon indultunk el és a Sacher torta alapanyagait és a gesztenyét
használtuk fel.
·
gesztenyés piskóta
·
sacher piskóta
·
sárgabarack mousse
·
gesztenyepüré
·
csokoládé ganasche
Puha gesztenyés piskóta lapok keretezik a pikánsan savanykás sárgabarack habot,
melyek ízeit, gesztenyével és csokoládés sacherral teszünk még izgalmasabbá és
összetettebbé.
Léda torta
Gödöllő szolgált állandó lakhelyéül élete utolsó szakaszában Brüll Adélnak,
Ady kedvesének. Léda nagyváradi, zsidó származású asszony volt, aki később
Párizsban telepedett le férjével és itt ismerkedett meg Adyval. A torta
kialakításánál a zsidó hagyományokat és a század eleji Párizs könnyedségét
igyekeztük egy tortában megfogalmazni, amely ellentétpár Ady és Léda
kapcsolatának feszültségét is igyekszik szimbolizálni.
·
flódni (mák, alma, dió)
·
mákos-almás-csokoládés piskóta
·
diópüré
·
csokoládé
·
kávé mousse
A torta alapját egy sűrűbb csokoládés-mákos-almás piskótatészta adja,
amelyet könnyű diókrém, sacher piskóta és légies kávéhab tesz izgalmassá.
Erzsébet királyné – Sissy torta
Ferenc József császár és magyar király (1867-1916) gyakran időzött Gödöllőn,
családjaik hosszú hónapokat töltöttek a kastélyban. Különösen Erzsébet királyné
(1837-1898) szerette Gödöllőt, ahol a bécsi udvartól távoli, léleképítő
szabadságra talált: itt inkább otthon érezte magát, mint a Hofburgban. 2000
éjszakát töltött Magyarországon, jelentős részét a kastélyban. Szívesen
lovagolt és vadászott a gödöllői erdőkben. "Gödöllői lakos vagyok"
mondta, ha hosszú, magányos sétáin eltévedve útbaigazítást kért a
helybéliektől, akik már életében legendákat szőttek szeretett királynéjuk
köré, majd tragikus halála után az ország egyik első emlékparkját létesítették
tiszteletére (Erzsébet-park). Erzsébet királyné elsők között kóstolta meg az
egyik Hungaricumnak számító süteményünket, a Dobos tortát és igen kedvelte
az ibolya virágával ízesített fagylaltot és parfét. Sisi kedvenc süteményei
között szerepeltek az epres és kókuszos sütemények is. Az utóbbi két
alapanyagot választottuk kiindulópontnak:
·
kókuszos kevert tészta
·
eper mousse
·
kókusz mousse
·
kókuszos macaron
·
eper zselé
A bombatorta váltakozó rétegei; eperhab, kókuszhab, kókuszos tészta,
roppanós kókusz macaron és eperzselé. Nőies, könnyed ízbomba.
Mária Terézia torta
Mária Terézia kedvelte a tokaji borokat, a csokoládét, az aszalt és friss
gyümölcsöket, a mandulás, mézes, fűszeres süteményeket. Ezek alapján a kiinduló
alapanyagaink a Tokaji sárgamuskotály, a mandula, a körte, az alma, a
csokoládé, a mazsola, és különböző fűszerek, mint a fahéj, szegfűszeg,
szerecsendió, ánizs, csillagánizs, gyömbér, kardamon, szegfűbors, koriander,
édeskömény, bors lettek. Miután meghatároztuk az alapízeket, ezekből
állítottuk össze a torta részelemeit, majd az egész tortát:
·
csokoládés-mandulás jaconde piskóta
·
muscat lunel (sárgamuskotály) mousse (hab)
·
mandulás sablée (linzer)
·
étcsokoládé
Mézes-fűszeres alma-körte ragu, aranymazsolával. A lágy, muskotályos borhab,
a fűszeres gyümölcs kavalkád és a finoman hangolt mandula és csokoládé íz,
egyszerre tükrözi a nőiesen harmonikus és a tobzódó barokk ízvilágot.
Forrás: A Solier Étterem
cukrászatának tájékoztatója
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Belügyminisztérium
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|