Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 18. szombat
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. március 16., péntek 09:50

Benedek Krisztina, Márton Danku István és a VÜSZI Kft. részesült a Gödöllő Városért díjban (2)
Márton Danku István magyar ének-zene tanárként 1977 óta él és dolgozik Gödöllőn. Tanított a Török Ignác Gimnáziumban, az Erkel Ferenc Általános Iskolában; jelenleg a Református Líceum, Gimnázium és Kollégium tanára.
Életének meghatározó kötődése a tanításon, a gyereknevelésen kívül mindig a zenéhez és a színjátszáshoz volt. Már középiskolásként, de főleg főiskolásként játszott színdarabokban és rendezett is. Tagja volt kórusoknak és fagottosként kamarazenekarnak.
Színház- és zeneszeretete kifogyhatatlan. Hisz e csodálatos kincsek közösségnevelő, személyiségfejlesztő erejében. Tudja, hogy ha ezekben a művészeti ágakban nevelődnek gyermekeink, akkor gazdag, a valódi értékek felé nyitott, emberszerető felnőttekké válhatnak. 
1977 óta vezet színjátszó csoportokat és irányít kórust. Tanítványaival szinte minden tanévben bemutattak egy három felvonásos színdarabot. A líceumi Líd színpaddal az iskola megalakulása óta immár 22 darabbal jelentkezett az általa rendezett Líceumi Színjátszó Találkozókon, amit minden második évben országosra bővítenek. Műsorukkal többször külföldön is bemutatkoztak. Az elmúlt 20 év alatt több mint 200 diák dolgozott a keze alatt, akikkel tájoltak már a Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján. 
Zenetagozatos növendékei kérésére 1991-ben megalapította a Cavaletta Nőikart, mellyel Magyarországon kívül Franciaország, Németország, Olaszország, Luxemburg és Finnország számos városában több mint 50 alkalommal koncerteztek.
Rendelkeznek rádió- és tévéfelvétellel, illetve megjelent három oratórium CD-jük és egy koncertfelvételük is. A kórus 20 éves működéséről két jubileumi kiadványt is megjelentettek. A Cavaletta Leánykar 1999-ben Gödöllő Kultúrájáért-díjat kapott. 2000-ben a Leánykarral megalapították a Cavaletta Művészeti Egyesületet, melynek ugyancsak ő a művészeti vezetője. Danku István több tanítványa választotta élethivatásának a zenei pályát, mint például Dezső Piroska, Benedek Krisztina, Herczenik Anna, Szabó Attila, Neumann Balázs, Baráth Emőke, Baráth Nóra és Heltai Zoltán. 
Az idén tízéves Ad Hoc Színház már hét három felvonásos darabbal örvendeztette meg városunk közönségét, de eljutottak már Kolozsvárra és Tordaszentlászlóra 3-3 alkalommal, Csíkszerdába és Dunanszerdahelyre két-két alkalommal s egy-egy alkalommal Szabadkára, Zentára és Beregszászra. 
A Református Líceum, Gimnázium és Kollégiumban az osztályfőnökségen kívül 2006-ig a diákönkormányzat segítője volt. Mind mai napig az ő feladata az iskolai rendezvények szervezésére és megrendezése. Számos alkalommal élhette át a gyermeki lélek alkotó tisztaságát, s azt a felejthetetlen örömet, amit akkor érez a tanárember, amikor tekintete találkozik tanítványai hálás tekintetével. 
2007-ben a Gödöllő Gyermekeiért, Ifjúságáért díjban részesült. Életének választott mondata: Soli Deo Glória!
 
*
 
A VÜSZI Gödöllői Városüzemeltető és Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Kft. 1992 óta aktív részese városunk életének. Azóta a település életének majd összes ügyes-bajos dolgát a társaság intézi. Mindvégig lelkiismeretesen, nagy odaadással végzi a rá bízott munkát. Hitvallásuk, hogy az élhető város minden napos életében munkájuk meghatározó szerepet tölt be. Számunkra az a legnagyobb dicséret, ha nem kerülnek az érdeklődés középpontjába, mert az azt jelenti, hogy a városüzemeltetés zökkenőmentesen, panaszmentesen folyik.
A Városüzemeltető és Szolgáltató Intézményt 1992-ben alapította az önkormányzat. Alapításkori tevékenységi körei a követezők voltak: távhőszolgáltatás, épület-karbantartás, önkormányzati bérlakások üzemeltetése, házfelügyelőség 1996-ig, gyepmesteri tevékenység, hulladékkezelés, szemétszállítás, parkfenntartás, közterület takarítás, városi rendezvények műszaki hátterének biztosítása, út-híd vízelvezetés karbantartása, építése, csúszásmentesítés, közútkezelői feladatok ellátása az önkormányzati utak esetén, telepüzemeltetés, raktár, üdülő üzemeltetés, temetőüzemeltetés 1993-tól, közhasznú munkások foglalkoztatása 1996-tól. Létszáma 130-150 fő között mozgott.
1998-2009-ig közhasznú társaságként működött a VÜSZI. Új tevékenységként indult az ügyfélszolgálat, az ipari háttér tevékenység, a játszóterek karbantartása, üzemeltetése, a strandüzemeltetés 1999-től, a diákmunka foglalkoztatás 2003-tól, a parkoló üzemeltetés 2003-tól, a temető teljes üzemeltetése 2004-től, a városi komposztáló telep üzemeltetése 2004-től, a sportpálya üzemeltetése 2005-től, a repülőtér üzemeltetése 2007-től. Jelentősebb munkáik ebben az időszakban a következők voltak: az Erzsébet-park rekonstrukciója, a Dózsa György úti fasor telepítése, az út, járda, csapadékvíz elvezetés teljes körű kiépítése a városban, a piac térburkolat építése, a Moór kút létesítése, a temető urnafal építése, a városi komposztáló telep, az Ökörtelek-völgyi hulladéklerakó telep bővítése, a ravatalozó átépítése, a sporttelep felújítása. 
2009-ben alakult meg a VÜSZI Gödöllői Városüzemeltető és Szolgáltató Nonprofit Kiemelkedően Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság. Jelentősebb munkáik a következők voltak ebben az időszakban: az út és járdaépítés folytatása, az Erzsébet-park rekonstrukciója (Pozsonyi csata emlékmű), a Világfa felállítása és környezetének tereprendezése (2010), a Királyi Kastély parkjának üzemeltetése 2010-től, új játszóterek felújítása, újak kialakítása (Csanak, Alsópark), a Dózsa György úti temető kerítésének építése (2010-2011), Új ügyfélszolgálati iroda kialakítása, a Királyi váró környezetének tereprendezése (2011), a Filagória felújítása (2011), az EU elnökség zökkenőmentes lebonyolításában való részvétel.
 
A VÜSZI Kft. képviseletében Bokor Árpád ügyvezető igazgató vette át a díjat.
 
Az ünnepelteket köszöntve felléptek Benedek Krisztina és Márton Danku István tanítványai, továbbá a Rokka zenekar is is.  


7 csatolt kép 3217654
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.