Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XXI. Kerület - Csepel Önkormányzata
2012. március 28., szerda 21:36

Ingyenes marad a bölcsőde, támogatják az ikreket szülő anyákat
Sok más településsel ellentétben Csepelen az étkeztetés kivételével továbbra is ingyenes marad a bölcsődei ellátás. Emellett 90-ről 70 évre csökken az életkor, melytől a szépkorúak házi segítségnyújtást kaphatnak, az ikreket szülő édesanyák pedig a gyerekek 20 hetes koráig térítésmentesen kapnak gondozónői ellátást. Az MSZP képviselőinek tartózkodása mellett a képviselő-testület többsége megszavazta a családok helyzetének könnyítését célzó intézkedéseket a csepeli önkormányzat keddi ülésén.

Németh Szilárd polgármester az ikergyermekekről szóló indítvány esetében módosító javaslattal élt, mert eredetileg csak a hármas ikreket szülő nőkre vonatkozott volna az előterjesztés. Csepelen azonban utoljára 2008-ban születtek hármas ikrek, miközben az utóbbi öt évben 64 ikergyermek született. A képviselők többsége által elfogadott javaslat szerint a három ikergyermeket szülő nők a gyermek 20 hetes koráig napi 8 órás gondozónői ellátást vehetnek igénybe, míg a két gyermeket szülő anyák napi 4 órás gondozónői ellátást kaphatnak. A javaslatokat csak az MSZP frakció nem támogatta, ők tartózkodtak a szavazásnál.

Építészeti tervtanács
A képviselők elfogadták a csepeli tervtanács felállítását. Az „építészeti tervtanács” az építészeti tervek, és ezzel közvetve az épített környezet javítását segíti azzal, hogy véleményezi a terveket, és indokolt esetben minősíti őket. Egy terület építészeti vizuális környezeti színvonalának emelése a kerületről alkotott képet pozitívan befolyásolja, s ezzel emelheti a kerület ingatlanpiaci és a fővároson belüli megítélését.
A tervtanácsnak építészek lesznek a tagjai. Az ülésen elhangzott, hogy a korábbi önkormányzat idején a civilek tiltakozása mellett éppen a fővárosi tervtanács volt az, amely megakadályozta lakóparkok építését a csepeli Duna-parton.

Döntés született a Csikó sétány és a Gyimesi utca közvilágításának fejlesztéséről. Ezekben a régóta húzódó ügyekben a helyben lakók kérték Gárday Balázs - és a Gyimesi utca esetében Bercsik Károly - képviselők közbenjárását.
A csepeli önkormányzat döntése alapján támogatja a határon túli magyarok állampolgárságának megszerzését. Ennek érdekében a testvérváros Nagyszalonta részére egymillió forint anyagi támogatást nyújt, amely összeget a magyar állampolgárságot megszerezni kívánók kiadásaira fordítanak. Szintén a határon túl élő magyarok segítését szolgálja, hogy a testület megszavazta a Rákóczi Szövetség civil szervezet egyszeri anyagi támogatását. A testület elfogadta azt a javaslatot is, hogy a kiváló fiatal csepeli sakkozó, Horváth Dávid idei versenyeinek nevezési díjait az önkormányzat átvállalja.

A képviselők döntése értelmében az önkormányzat oktatási ágazatán legalább 20 éve intézményvezetői feladatot ellátó vezetők havi 10 ezer forint „csepeli vezetői pótlékban” részesülnek.
A testület elfogadta azt a javaslatot, hogy a Rákóczi út 110. szám alatt található Csodakút Óvoda udvarát helyreállítja, és a csatornaépítési munkálatokhoz való hozzájárulását megadja. Arról is döntés született, hogy csak olyan pártok alakíthatnak frakciókat az önkormányzatban, melyek a választásokon is részt vettek.


Elbontanák a bázisállomást
Újra terítékre került a Tamariska-dombon lévő átjátszó állomás ügye. Erről úgy döntöttek a képviselők, hogy a bázisállomás átépítéséhez szükséges tulajdonosi hozzájárulást nem adja meg, a Magyar Telecommal való bérleti jogviszonyt pedig nem kíván létesíteni a Tamariska-domb területén.
Ennek érdekében az önkormányzat szorgalmazza a bázisállomás elbontását, valamint a jogcím nélküli használat időtartamára vonatkozó használati díj megfizetését.

Csarnai Attila
fotó: Zarándi Bence


3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.