Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2012. április 12., csütörtök 18:41

Zugló kifosztói tüntettek a kerület kifosztása ellen
A 2012. április 12-én Zuglóban tartott, az LMP, az MSZP, a Szolidaritás, a ZÉK, valamint a DK által szervezett tüntetésre reagálva Zugló Önkormányzata és Papcsák Ferenc polgármester felháborítónak tartja, hogy éppen azok a személyek, pártok, szervezetek beszélnek a kerület kifosztásáról, akik a korábbi ciklusok alatt ténylegesen kifosztották Zuglót. A jelenlegi vezetésnek olyan nehéz anyagi helyzettel kell szembenéznie, ami egyértelműen az előző, MSZP-SZDSZ által vezetett időszak eredménye. Az alábbiakban az öt szervezet összefogásából született valótlan állítások tételes cáfolata olvasható.

„Felesleges pénzszórás, a kerület kifosztása”
A tüntetés egyik mozgatója Várnai László, aki jelenleg az LMP színeiben tűnik fel, ám korábban a kerületet vezető SZDSZ tagja volt. Szintén megkérdőjelezhető Tétényi Éva felszólalása a demonstráción, hiszen Esztergom városa manapság sokak szemében egyet jelent a káosszal, a hanyag és rossz városvezetés iskolapéldájával. Papcsák Ferenc polgármester és Zugló Önkormányzata emellett sajnálatosnak tartja azt is, hogy a magát függetlennek tartó Tétényi Éva beállt abba a csapatba, melyet a Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett DK-val, az előző ciklusban Zuglót kifosztó MSZP-vel, valamint a balliberális ZÉK-kel szövetségre lépő Várnai László képvisel. Nem meglepő azonban annak tükrében, hogy Tétényi Éva egy korábbi SZDSZ-es kiadvány tanúsága szerint Weinek Leonárd polgármestersége alatt Zugló önkormányzati szakértője volt.
Zuglóban nincsen szó felesleges pénzszórásról. Épp ellenkezőleg: a fővárosi kerületben jelenleg is a korábbi vezetések pénzszórási vétkeinek helyrehozatala zajlik. Így ami ellen jelenleg tüntetni lehetne, az nem más, mint az elmúlt négy év szocialista-szabaddemokrata korszaka. Abban a ciklusban a jelenleginél sokszorosan több megbízási szerződés jött létre, amelyek közül nem egy a gyanú szerint törvénytelen volt. Nem szabad elfelejteni az ebben az időszakban megvalósított költséges PR-kampányok sorozatát, a 4 milliárd forintnyi vagyonfelélés okozta súlyos károkat, az eladott ingatlanok sorát, az indokolatlanul magas hivatali és vagyonkezelői létszám fenntartását, a finanszírozhatatlan intézményrendszert, de a felsorolást még bőven lehetne folytatni.

Bölcsődei térítési díj
Az LMP, az MSZP, a Szolidaritás, a ZÉK, valamint a DK által híresztelt bölcsődei térítési díj bevezetése egyszerűen hazugság. Az Önkormányzat nemhogy nem tervezi ezt, de még csak előterjesztés sem született ennek kapcsán. Nyilvánvaló, hogy a valótlan hír mögött egyszerű politikai hangulatkeltés áll, amely figyelmen kívül hagy minden valós tényt.

Kommunális adó
Nem igaz, hogy a kommunális adó bevezetésére azért volt szükség, mert az Önkormányzat nem gazdálkodik jól. Épp ellenkezőleg, az új adónem azért került bevezetésre, hogy a kerület előző vezetőségei által örökségül hagyott nehéz anyagi helyzet ellenére Zugló lakosai ne szenvedjenek hátrányt a közösségi szolgáltatások tekintetében. A kerület vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a zuglói polgárok teherviselését megkönnyítse. Ennek szellemében a március 29-én tartott képviselő-testületi ülésen többek között a kommunális adóterhek csökkentéséről, a mentességben illetve kedvezményben részesülők körének kiterjesztéséről is döntöttek. Fontos hangsúlyozni, hogy a kommunális adó rendszere igazságos rendszer. Az, hogy a nagyobb lakásban élők, magasabb bevétellel rendelkezők több adót fizetnek, valamint a számos mentességi kitétel egyaránt ezt bizonyítják.
A bevételt az Önkormányzat külön számlán kezeli, ebből kerül finanszírozásra több fejlesztés. A befolyt összegből megvalósuló első eredményt hamarosan láthatják a kerület lakosai: április 22-én adják át a Róna utca és a Thököly út kereszteződésében a kommunális adóból befolyt összegből létrehozott parkot.

Hermina úti szakrendelő
A petícióban foglaltakkal, és a tüntetésen elhangzottakkal ellentétben a Hermina úti szakrendelő nem megszűnni fog, az önkormányzat egyelőre vizsgálja az összevonás lehetőségét az Örs vezér téren található kerületi egészségügyi centrummal. Erre a racionális lépésre az ésszerűbb gazdálkodás megvalósítása érdekében van szükség. Az összevonásnak köszönhetően sok tekintetben minőségi javulás lesz a szakellátásban, ugyanis több olyan terület kerül egymás mellé, amelyek eddig csak az egyik, vagy a másik intézményben voltak elérhetőek. Ezen ellátások egy intézménybe helyezésével a rendelési idők is meghosszabbodnak, és ennek köszönhetően több beteget, kisebb várakozási idővel tudnak majd ellátni. Az utazással esetlegesen felmerülő gondokat – különös tekintettel a fogyatékossággal élőkre – az Önkormányzat az egészségügyi járatok bővítésével szeretné megoldani.
A közelmúltban független szakértő által elvégzett önkormányzati átvilágítás is megállapította, hogy finanszírozási szempontból teljes mértékben helyes döntés a járóbeteg ellátás egy bázisra történő összevonása. A szakrendelő áthelyezése a számítások szerint körülbelül 3-5 év alatt visszahozná az árát, sőt, évente 3-400 millió forintot spórolhatna meg a kerület. 

 „Szociális érzéketlenség”
Szociálisan érzéketlennek nevezni a Polgármestert nem más, mint a személye ellen szóló hangulatkeltési eszköz. Nem igaz ugyanis, hogy megszűnt az önkormányzati bérlakásban élők részletfizetési lehetősége. Ugyanakkor tény, hogy jelenleg épp a szociális jogosultságok felülvizsgálata zajlik, ami 2006 óta törvényi kötelezettség, ám a kerültet korábbi vezetősége ezt hanyagságból rendre elmulasztotta.
A fentiek mellett Papcsák Ferenc polgármester és a XIV. kerületi Önkormányzat hangsúlyozni kívánja: továbbra is kiáll eddigi elvei mellett, továbbra is folytatja a már megkezdett utat annak érdekében, hogy Zuglóban rend, tisztaság, átláthatóság legyen.
A kerület vezetése hisz a közös gondolkodás és a párbeszéd erejében, ezért nem egyedül kíván ezen az úton haladni. Így a jövőben is várja a helyiek építő jellegű véleményét, folytatja a tavaly decemberben elindított lakossági konzultációs programot.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.