Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ)
2012. április 27., péntek 06:32

A kistelepülések a magyar kultúra szerves részét képezik!
Nagy fokú érdeklődés kísérte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége a Nógrád megyei polgármesterek konzultációját Pásztó Városában.

A rendezvényen a településvezetők – az átalakulás bizonytalanságaira rámutatva – számos kérdést vetettek fel a tervezett változásokkal kapcsolatosan, valamint megfogalmazták aggályaikat is.

Volek György, a rendezvénynek otthont adó Pásztó város alpolgármestereként köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Gémesi György MÖSZ-elnöknek adta át a szót. „A 2000 főnél kevesebb lélekszámú települések polgármesteri hivatalainak megszüntetése a kistelepülések felszámolásának folyamatát indítja el!” – kezdte gondolatait a MÖSZ elnöke. Rámutatott, hogy a folyamat Nógrád megyében még inkább tetten érhető a vasúti járatok drasztikus csökkenése kapcsán is.
Gémesi György az átalakítás bizonytalanságaira utalva elmondta, hogy az elmúlt év végén elfogadott köznevelési törvénnyel kapcsolatos további kormányzati elképzelésekről – esetenként naponta változó, egymással ellentétes irányokról – kizárólag a sajtóból értesülhetnek a településvezetők, mivel a kormányzat semmibe veszi az egyeztetési folyamatokat. „A bizonytalanság végső soron ugyanakkor nem a polgármesterek, inkább a lakosság számára, a feladat megfelelő szintű ellátásának hiánya kapcsán okoz majd komoly problémákat a jövőben!”. Gémesi György a járási hivatalok kialakítása kapcsán is utalt a nagyfokú bizonytalanságra, mely ugyancsak azt eredményezheti, hogy az állampolgárok nem tudják ügyeiket a korábban biztosított színvonalon intézni.
Gémesi György mind a köznevelési intézmények, mind a járási hivatal vezetőjének kinevezése kapcsán megerősítette: elfogadhatatlan, hogy a döntéseket a helyi kontrol, a helyi viszonyok ismerete nélkül, a képviselő-testületek véleményének figyelmen kívül hagyásával hozzák meg! A nemrég elkészített konvergenciaprogram kapcsán a MÖSZ elnöke aggodalmát fejezte ki, hogy az abban szereplő, önkormányzatokat érintő forráselvonásnak köszönhetően a kötelező feladatok megfelelő szintű ellátása még inkább veszélybe kerül.
Tekintettel arra, hogy Nógrád megyében jelentős számú kistelepülés található, a jelenlévő polgármesterek a kényszerből létrehozott közös hivatalok által ellátandó feladatok kapcsán fogalmazták meg kérdéseiket, aggályaikat. Mészáros Sándorné, Cserháthaláp község polgármestere aggodalmát fejezte ki, hogy a kistelepülési hivatalok bezárását követően ezen települések polgármestereire még nagyobb feladat hárul a közösség életének szervezése kapcsán, ugyanakkor a jogszabályi változásoknak köszönhetően fizetésük alig lesz minimálbérnél magasabb. Gémesi György válaszában rámutatott: az önkormányzati rendszer átalakításából származó közel 1 milliárd forintos megtakarítás nincs arányban az átalakítás által okozott veszteségekkel. „A kistelepülések a magyar kultúra szerves részét képezik, védelmük alapvető!”- utalt a MÖSZ elnöke a falvak értékteremtésben, értékmegőrzésben betöltött kiemelten fontos szerepére.


3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.