Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

GÖDÖLLŐ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. május 23., szerda 05:13

Kezdődhet a porta mustra - Tiszta udvar – rendes ház
Gödöllő önkormányzata április 21-én, a Föld Napján két részből álló akciótervet hirdetett városunk tisztaságának, gondozottságának és fenntarthatóságának megőrzése és továbbfejlesztése érdekében.

Ennek egyik meghatározó eleme a „Tiszta udvar – rendes ház” program.


A sokak számára ismerősen hangzó kezdeményezés célja, hogy egyrészt ösztönözze a lakosságot szűkebb környezetük rendben tartására, másrészt, ez egyfajta elismerés is lehet azok részére, akik nagy gondot fordítanak arra, hogy házuk és annak környezete, a kert, a kerítés, az ingatlan előtti közterület szép és ápolt legyen.
A felhívás azonban ennél többről szól, az esztétikai szempontok mellett ugyanis – illeszkedve az ökováros koncepcióhoz - fontos szerep jut a fenntarthatóságnak. Ez persze nem azt jelenti, hogy előnyt élveznek a legmodernebb, korszerű berendezésekkel felszerelt épületek, hiszen egy-egy egyszerű elképzelés, vagy jól ismert technológia (pl. komposztáló, esővízgyűjtő) kialakításával is sokat tehetünk környezetünk fenntarthatóságáért, ökológiai lábnyomunk csökkentéséért.
A szervezők célja, hogy a programba minél szélesebb körben kapcsolódjanak be az itt élők, s ne csak a szakemberek szempontjai határozzák meg, mit tekintünk mintának: hiszen egy a múlt század elején épült tornácos ház, hagyományos kerttel, és egy néhány éve a legkorszerűbb technológiával megépített ingatlan, amit kerttervező által megálmodott parkosított környezet vesz körül más-más értékeket hordoz, de mindkettő megfelelhet az elvárásoknak, mindkettő szolgálhat példaként az itt élők, és az ide látogatók számára! Emellett nem szabad megfeledkezni azokról sem, akik lakótelepen élnek, s ott igyekeznek a lehető legtöbbet megtenni a szép, élhető környezetért: korszerűsítik otthonaikat, gondozzák a társasházak előtti kerteket, díszítik a lépcsőházakat, balkonjaikat.
Első lépésként a program szervezői arra kíváncsiak, mit is díjaznának, milyen szempontokat tartanak a legfontosabbnak az itt élők.


Felhívás

Gödöllő Város Önkormányzata az ökováros-koncepció keretében – civil kezdeményezésre, és
a civil szervezetekkel szoros együttműködésben – meghirdeti a „Tiszta udvar - rendes ház” programot.
A program célja, hogy a lakosság aktív részvételével városunk a környezeti fenntarthatóságot szem előtt tartva egyre gondozottabb és esztétikusabb képet mutasson, és a gödöllőiek mind többen érezzenek személyes felelősséget környezetük állapotáért. Ennek érdekében mintaként állítanánk a közösség elé azokat a portákat (családi házas és társasházas környezetben egyaránt) amelyek hozzájárulnak a közös értékrendünkben kialakuló vonzó és környezettudatos városképhez.

Első lépéseként a következő témákban várjuk javaslataikat:
1. Legyen-e a programnak eltérő elnevezése, és ha igen, mi legyen az?
2. Mik legyenek a bírálat szempontjai a családi házaknál, és mik a társasházaknál? (tisztaság, gondozottság, változatos növényzet, virágosság, gondozott közterületi rész a porta előtt, fenntarthatóság? …)

Javaslataikat 2012. június 6-i várjuk a tisztaudvar@godollo.hu  e-mail címen, vagy a Városháza portáján elhelyezett gyűjtőládába.

Résztvevő civil szervezetek: Gödöllői Értékvédő Közhasznú Egyesület, Gödöllői Fészek Nagycsaládosok Közhasznú Egyesülete, Gödöllői Lokálpatrióta Klub, Gödöllői Kertbarát Kör, Gödöllői Városvédő Egyesület, Greendependent Fenntartható Megoldások Egyesülete, Lakásszövetkezetek és Társasházak Országos Szövetsége Gödöllői Szervezete.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.