Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 2. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAÖRS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. május 30., szerda 17:58

Képviselő-testületi ülés (2) – vita az államosítandó oktatásról
Első napirendi pontként elfogadták a 2011. évi költségvetés végrehajtásáról szóló jelentést. A polgármester szerint a számok azt mutatják, hogy reálisan és megfontoltan terveztek tavaly. Szerencsére a helyi gazdaság kicsit jobb állapotban van, mint az országos átlag, ez teszi lehetővé, hogy pénzmaradványról is rendelkezhet a testület. A döntés alapján 220 millió forintot intézményi beruházásokra és fejlesztésekre fordítanak, 500 milliót a következő évi feladatokra tesznek félre, 150 milliót az előre nem látható adó visszatérítésekre és 100 millió körüli összeget az általános tartalék visszapótlására.
Ezt követően módosították az idei évi költségvetést. Ilyenkor az előző ülés óta eltelt időszak pénzügyi vonatkozású döntéseit vezetik át a rendeleten.
Új rendeletet alkotott a testület az egyes, közigazgatási bírsággal fenyegetett magatartásokról. Erre országos jogszabályi változások miatt volt szükség.
 Pontosították a közterületek elnevezéséről valamint azok jelöléséről szóló rendeletet. Rögzítették, hogy milyen esetben, milyen módon lehetséges például a házszámozások megváltoztatása.
Ugyancsak módosították az állattartásról szóló rendeletet. Eszerint a jövőben lehetővé  válik a kisvárosi és kertvárosi lakóövezetben kistestű állatok (baromfi, nyúl) tartása. A szociális megfontolásból történt változtatás azonban csak akkor lép hatályba, ha pontosan kidolgozzák az állatok tartására vonatkozó feltételeket.
 Elfogadták a képviselők  a Budaörsi Rendőrkapitányság 2011. évi tevékenységéről szóló jelentést. Szóbeli kiegészítést tett Dr. Csipler Norbert r. őrnagy, kapitányságvezető, aki csak január óta tölti be a vezetői posztot. Elmondta, hogy súlyos, életellenes bűncselekmény egyáltalán nem történt tavaly, mint ahogyan halálos közúti baleset sem volt. Általában is csökkent a balesetek száma. Tisztában vannak vele - közölte, hogy a vagyon elleni bűncselekmények rendkívüli módon irritálják a lakosságot. Tavaly jelentősen nőtt a kapitányság létszáma, bár az egy főre jutó rendőr még mindig nem elég. Ez a növekvő létszám azonban mégis reális esélyt ad arra, hogy még hatékonyabban vegyék fel a harcot a bűnözőkkel.
 Véleményezte a testület az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletére vonatkozó, készülő rendelet tervezetét.
 Hosszas vita folyt a budaörsi oktatási és nevelési intézményekkel kapcsolatban, amelynek végén csak a határozati javaslatok egy részét fogadták el.
Annyi már jó  ideje tudható, hogy a kormány államosítani kívánja a közoktatást, és a finanszírozást országosan egységesítik. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy azoknál a városoknál, amelyek sok pénzt fordítottak arra, hogy jó minőségű iskolahálózatot hozzanak létre, drasztikusan visszaeshet az oktatás színvonala. Ezért ezeken a településeken lázas gondolkodás folyik, hogyan őrizhetnék meg valamilyen módon az önkormányzatok a befolyásukat saját oktatási intézményrendszerükre.
 Wittinghoff Tamás polgármester szerint teljes a bizonytalanság. Nem tudni, hogy mennyi pénzt kapnak majd az iskolák az államtól jövőre, kiegészítheti-e ezt a finanszírozást az önkormányzat? Egyáltalán lesz-e még erre forrásuk jövőre, hiszen egyelőre azt is homály fedi, hogy mennyi pénzt vonnak el az önkormányzatoktól. Egyes településeken azon gondolkodnak, hogy az egyházaknak adják át az iskolákat, így próbálva megőrizni a befolyást. Azonban ez a megoldás sem tűnik garantáltnak. Az idő azonban sürget, mert fenntartóváltást csak május 31-éig lehet kezdeményezni. Ezért kell a testületnek mindenképpen állást foglalni ebben az ügyben – fogalmazott a polgármester.
 Az előterjesztő  álláspontja szerint: „Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete....úgy ítéli meg, hogy a számtalan és meghatározó jellegű  bizonytalansági tényező következtében a rendelkezésre álló  határidő alatt a közoktatási intézmények fenntartói jogának átadására vonatkozóan nem hozható felelős döntés." 
 Bár a helyzetelemzéssel Filkey Péter (Fidesz-KDNP) is egyetértett, hangulatkeltésnek és a feszültség gerjesztésének nevezte ezt a megfogalmazást. Szerinte olyan mértékű az információhiány, hogy így nincs értelme egy ilyen állásfoglalásnak. Azt pedig értelmetlen kimondani, hogy nem tudnak dönteni.
 A polgármester szerint pontosan azt rögzíti a határozat, hogy a jelenlegi kistérségi fenntartásnál most nem tudnak jobbat.
 Becz György (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) arról beszélt, hogy nagyon komoly  félelmek vannak a jövővel kapcsolatban a tanárok körében.
 Sánta Áron (Fidesz-KDNP) szerint Magyarországon irreálisan sok az önkormányzat, így az oktatási intézmények esetében is túl sok a fenntartó. A települések döntő  többsége képtelen volt elfogadható színvonalat biztosítani, ezért országszerte alig várják, hogy átadhassák iskoláikat. Kétségtelenül van 15-20 olyan város, ahol ez nem okozott gondot. Budaörsnek szolidárisnak kellene lenni, és kimondani, hogy igenis szükség volt az oktatási rendszer átalakítására. A testület előtt fekvő határozattervezet csak pánikkeltés és drámázás.
 Wittinghoff Tamás erre annyit jegyzett meg, hogy ha javítani akarnak a rosszabb helyzetben lévő iskolák helyzetén, azért miért kell tönkretenni azokat, ahol  jól mentek a dolgok, miért kell silány, de egységes színvonalra leszállítani a budaörsi oktatási nívót?
 Végül a képviselők csak azt két pontot fogadták el, miszerint felelősséget éreznek az oktatási intézményekért, és mindent megtesznek majd a meglévő  színvonal megőrzéséért, valamint azt, hogy az előterjesztés hátteréül szolgáló anyagokat megismerték és tudomásul vették.
 
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.