Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 8., péntek 11:38

Semjén Zsolt: példaértékű a biomassza fűtőmű
Példaértékűnek nevezte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kalocsai biomassza fűtőmű beruházást a létesítmény szerdai alapkőletételén.


A helyi energia-előállítás az ország energiafüggőségét csökkenti, ezért példaértékű minden önkormányzat számára a kalocsai „zöld távhő” szolgáltatás megvalósítása - mondta Semjén Zsolt az Új Széchenyi Terv 638 millió forintos támogatásával épülő fűtőműről.
Az ünnepélyes alapkőletételen, melyen részt vett Kovács Pál klíma- és energiaügyekért felelős államtitkár is, Török Ferenc, Kalocsa város polgármestere köszöntötte először a megjelenteket és adott átfogó képet a város Zöld Kapu programjáról és az abban megvalósuló „zöld távhő” programról.
- A mai ünnepségünknek két apropója van. Egyrészt elkészült Kalocsa város fenntartható gazdaságfejlesztési programja Zöld Kapu névvel, másrészt a Zöld Kapu programban szereplő egyik elem a „zöld távhő” szolgáltatás a megvalósulás szakaszába lép ma az alapkő letételével – mondta Török Ferenc.

A város első embere bemutatta azt a 15 évre szóló cselekvési tervet, mely célul tűzte ki, hogy a város a lehető legnagyobb mértékben függetlenítse magát mind a szénalapú energiaellátás, mint az élelmiszerellátás tekintetében. A projekt további nagy előnye, hogy új - közvetlen és közvetett – munkahelyeket hoz létre.
Török Ferenc bemutatta a program három fő elemét. Így szót ejtett a zöldgazdaság politikai-, a zöld tudatbázis és a zöldgazdaság beruházási intézményrendszerről is.
Majd befejezésként leszögezte: a Zöld Kapu program által Kalocsa és térsége követendő példa lehet az ország más városai és települései számára.
Szavait megerősítette Semjén Zsolt is. Az alapkőletételen több intézményvezető, önkormányzati képviselő és hivatali dolgozó is részt vett.
- A helyi energia-előállítás az ország energiafüggőségét csökkenti, ezért példaértékű minden önkormányzat számára a kalocsai „zöld távhő” szolgáltatás megvalósítása - mondta Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes. A térség országgyűlési képviselője a projekt nagy előnyeként kiemelte, hogy környezetbarát, helyi és az energia függetlenséget felé vezeti a várost és ezáltal az országot is.
- Nem valaminek az elején és nem is a végén, hanem útközben vagyunk. Mióta Kalocsának új vezetése van, azóta távlatokban gondolkodva újabb és újabb fejlesztéseket hajtanak végre, miközben láthatóan mindenki visszahúzódik a csigaházba. Nem pillanatnyi ötletekről van szó, hanem egy egységes logikai rendről, fejlesztési stratégiáról, melynek fontos mérföldkövénél állunk – mondta a politikus.
Tőle Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára vette át a szót, aki emlékeztetett arra, hogy a nemzeti energiastratégiát az elmúlt év végén a kormány és a parlament is elfogadta.
Ennek egyik legfontosabb célja az energiafüggőség csökkentése, amelyben az államtitkár szerint komoly szerepet szánnak a megújuló energiaforrásoknak, valamint "komoly szerepet játszik az atomenergia alkalmazásának jövőbeli folytatása is".

- Még mi a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban a tavalyi évben megalkottuk a nemzeti energiastratégiát, melyet a Parlament elfogadott, és ezáltal fel tudunk állítani egy keretrendszert a hazai törekvéseknek, melynek célja az energiafüggőség megszüntetése, addig itt már intenzív munka folyik. Ugyan a nemzeti energiastratégia megalkotásával jóval Európa előtt járunk, ám még mi a cselekvési tervek kidolgozásán fáradozunk, addig itt már egy kész program van és azt kell, hogy mondjam, ehhez csak gratulálni tudok.
Vagyis az ötkarikás játékokhoz közeledve stílszerűen azt tudom mondani: az olimpiai aranyérem Kalocsa város önkormányzatának máris jár. A helyi vezetés szakembereivel karöltve aprópénzre váltja azt az energiastratégiát, amit mi már az unió előtt megálmodtunk. A helyeik tehát nem csak az itt található paprikára és hímzésre lehetnek büszkék, hisz ez a program is a nemzeti örökség része lesz, és akár más városok előtt is példaértékű lehet – mondta Kovács Pál.
Az államtitkár hangsúlyozta: jelenleg a távhőszolgáltatásban a földgáz részesedése meghaladja a 80 százalékot, ezért a Kalocsán megvalósuló program illeszkedik ”nemcsak a helyi, hanem az országos, a regionális és a globális klímapolitikai és energiapolitikai célok magvalósításába” is.

Az államtitkár beszédét követően Wicha József, a WIS Zrt. elnök-vezérigazgatója és Méhn Imre a Kalocsa Távhő Kft. ügyvezető igazgatója bemutatta a Zöld Távhő projektet.
Wicha József köszönetet mondott a projekt előkészítésében segítséget nyújtóknak, majd bemutatta 23 éve létrejött vállalkozásukat.
Az alapkő alá egy időkapszulát is elhelyeztek, melyben a Szent Kereszt Kórház februári, 18.047.000,- forintos fűtésszámláját is eltemették.
Méhn Imre elmondásából pedig kiderült: az 1,3 milliárd forint összköltségű beruházás eredményeként 4 kilométernyi, talajszint alatt létesítendő távvezeték kiépítésével és a városi intézmények rákapcsolásával olcsóbbá és biztonságosabbá válhat a hő- és melegvíz-ellátás Kalocsán. A beruházás magában foglal egy 3,5 MW kapacitású faapríték tüzelésű kazánt a vezérléstechnikai eszközökkel, 28 hőközpontot, az aprítéktároló épületet, a szükséges közműveket és infrastruktúrát.
A beruházással Kalocsa 2,5 millió köbméter földgázt vált majd ki.


 


4 csatolt kép Kovács Pál államtitkár  aranyérmet adott Kalocsa vezetésénekA távhőközpont alapkőveAz alapkőletételSemjén Zsolt példaértékűnek nevezte a programot
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.