Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 1. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 20., szerda 14:34

Ülésezik a Fővárosi Közgyűlés (2) - a fővárosé a CET, drágul a szemétszállítás, megújulások a Margitszigeten
A Fővárosi Közgyűlés az ülés napirendjét 21 igen, 11 nem szavazattal fogadta el.

Birtokba veheti a főváros a CET-et
Birtokba veheti Budapest a Duna-parti CET épületegyüttesét, miután a képviselők elfogadták az erről szóló határozatot. Ennek értelmében Tarlós István főpolgármester intézkedhet az ingatlan birtokba vétele érdekében. A döntés előzménye, hogy a Fővárosi Ítélőtábla június 19-én arra kötelezte a beruházó Porto Investmentet, hogy 15 napon belül adja át a Fővárosi Önkormányzat birtokába az épületet. Az ítélőtábla kimondta azt is, hogy Budapest jogszerűen hívta le a csaknem 4 millió eurós bankgaranciát.
Jelentős lépésnek nevezte az ítélőtábla döntését a főpolgármester. Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes a döntéssel kapcsolatban azt említette meg, hogy a bíróság elismerte, a főváros korábban jogosan hívta le a bankgaranciát, már korábban birtokon belülre kellett volna kerülnie, és emiatt kártérítési igénnyel is felléphet. Felhívta a figyelmet, hogy az ítéletet írásos formából még nem kapták meg, ha ez megtörtént, attól számított 15 napon belül, Bagdy szerint legkésőbb augusztus közepére, lveheti birtokába a létesítményt. Ezt követően - tette hozzá a főpolgármester-helyettes - az építmény műszaki állapotát fogják felmérni, hogy azt be tudják fejezni. Bagdy emlékeztetett arra, hogy a CET-nek 2010 augusztusára kellett volna elkészülnie. A közgyűlési vitában az ellenzéki pártok mindegyike üdvözölte a bíróság ítéletét.

Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja
Nettó 2,8 százalékkal emelkedik a szemétszállítás díja Budapesten, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán a Fidesz-KDNP 18 igen szavazatával elfogadta a vonatkozó előterjesztést. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. június 1-jén kezdeményezte, hogy az április elején módosított hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott maximált mértékig, vagyis 2,8 százalékkal emeljék a hulladékkezelési díjat. A társaság arra hivatkozott, hogy a költségvetésben mintegy 560 millió forinttal kevesebb forrás jutott a köztisztasági feladatokra, és a keretből további 10 százalékot zároltak. A megmaradt összeg az év hátralevő részében az alapszolgáltatások elvégzésére sem nyújtana fedezetet, illetve a pótlólagos finanszírozás nélkül radikálisan csökkenteni kellene a szolgáltatás színvonalát. A változtatás egy négytagú család esetében, családi házas övezetben, egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése esetén havi 70 forint többletkiadást jelent, vagyis a jelenlegi havi 2.516 forint helyett 2.586 forintot kell fizetni. 

Rendbe hozzák a margitszigeti szökőkutat és a rózsakertet
Megújul a margitszigeti szökőkút és annak környezete, valamint a rózsakert, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén jóváhagyta a Főkert Nonprofit Zrt.-vel kötendő együttműködési megállapodást. A szigeten javasolt munkák elvégzésére az idei évi költségvetésben 500 millió forintot különítettek el, ebből a mostani projekt 411 millió forintba kerül. A munkálatok részeként átalakítják a szökőkút medencéjét, felújítják a vízgépezetet, a vízjáték fényjátékkal egészül ki, újratelepítik a gyepes felületeket, új cserjéket, virágágyakat építenek ki. A rózsakertnél felújítják a pergolarendszert és új rózsaágyásokat alakítanak ki. Mindkét helyszínen kicserélik a burkolatokat, lépcsőket, automata öntözőrendszert alakítanak ki, új világítási rendszer lesz és térfigyelő kamerákat helyeznek ki.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.