Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 1. szerda
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 21., csütörtök 07:43

Pénteken közgyűlés: városi cégek 2.0
Pénteken 9 órától tartja a nyári szünet előtti utolsó ülését Szeged város közgyűlése. A képviselők többek között ismét megtárgyalják a városi cégek üzleti terveit, központi jogszabályváltozás miatt módosítják a helyi adórendeletet.                
A közgyűlésen beszámolót hallgatnak meg a következő tanév elindításának legfontosabb feladatairól és határoznak arról, hogy tapintható várostérképeket helyezzenek ki vakok és gyengénlátók számára. Nem szavazták meg a városatyák az önkormányzati cégek tavalyi beszámolóit és idei üzleti terveit a május 3-i közgyűlésen. Egyedül az IKV 2011-es beszámolója kapott többséget, így pénteken ismét a képviselők elé kerülnek a társaságok beszámolói és 2012-es üzleti tervei.    

Szeged után megy az ország  
Egy országos törvénymódosítás nyomán az év elejétől építményadó kötelezetté vált mindazon szociális, egészségügyi és gyermekvédelmi, illetve nevelési-oktatási célra szolgáló helyiség, amely nem a teljes személyes, illetőleg feltételes adómentes adóalanyi kör tulajdonában van. A jogszabályváltozás miatt adókötelezettség is keletkezett. A szegedi közgyűlés februárban úgy módosította a rendeletet, hogy „null” forint adómértéket állapított meg a területi alapellátást végző háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi működés céljára szolgáló helyiségekre. Az Országgyűlés áprilisban egy törvénnyel módosította az építményadó ide vonatkozó részét. A törvénymódosítással érintett adótárgyak köre megegyezik az építményadó rendeletet módosító közgyűlési rendelettel, így a törvényalkotás követte a szegedi önkormányzat szabályozását. Mivel így a rendelkezés bizonyos pontjai okafogyottá váltak, ezt a közgyűlési rendeleten is át kell vezetniük a képviselőknek.  

Iskolák: több elsős diák lesz  
Az előző évek gyakorlatának megfelelően az oktatási, kulturális és sportiroda már megkezdte a következő tanév tervezését, előkészítését, hogy ősszel zökkenőmentesen indulhasson az oktatás. Az iroda által készített jelentésből a képviselők megtudhatják: ugyanannyi osztályban a tavalyinál több elsős kezdi meg idén ősszel a tanévet. Az önkormányzati iskolák 43 osztályába az idei 1143 elsős tanulóval szemben a 2012/2013-as tanévben összesen 1153 kisgyerek jár majd, miközben az elballagó nyolcadikosok száma – a statisztikai adatokat figyelembe véve – mindössze 1013 fő. Így 140 fős tanulói „többlet” keletkezik szeptembertől a szegedi önkormányzati fenntartású általános iskolákban.     

Tapintható várostérképekről is döntenek   
A Szeged és Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. uniós pályázaton nyert pénzt Szeged turisztikai információs rendszerének megújítására. Ennek részeként helyeznek ki a vakok és gyengénlátók tájékozódását segítő, egyben a belváros két turisztikailag frekventált pontját kiemelő térplasztikákat, amelyek a Széchenyi teret és a Dóm teret méretarányosan, részletesen bemutató szobrászati alkotások, egyfajta terepasztalok. A cél az, hogy Szeged kiemelkedő jelentőségű tereinek 3 dimenziós ábrázolásával lehetőséget adjanak a vakok és gyengénlátók számára a környezetük részletesebb, eddig megfoghatatlan részének megismerésére.  Az alkotásokat 2012 őszéig kell kihelyezni a helyszínekre. A pontos helyről még nem született döntés, az illetékesek előtt több javaslat is van. A Széchenyi térnél négy helyszínt ajánlottak a szakemberek, a Dóm térnél pedig kettőt, ezek közül kell majd választaniuk a városatyáknak.

3 csatolt kép 221
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.