Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. július 5. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 22., péntek 09:11

Egész hétvégén kitart a programkavalkád Egész hétvégén kitart a programkavalkád
Forró és eseménydús hétvégére számíthatnak az elkövetkezendő három napban a szegediek. A városban és környékén tucatnyi program és fesztivál kínál kikapcsolódást: most rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, Szőregen a rózsát ünneplik, Újszentivánon rétesfesztivált tartanak.
Tíz helyszínen várják tartalmas és változatos kulturális programokkal az érdeklődőket szombaton este 6 órától hajnal 1 óráig a Múzeumok éjszakáján Szegeden. Fogas Ottó megyei múzeumigazgató a programokat bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt évek során a Múzeumok Éjszakája a Tisza-parti városban hagyománnyá, több tízezer érdeklődőt vonzó látványossággá vált.  

Aranyecset a történelmi divat show   
Az idei programsorozat kiemelkedő eseménye, hogy ezen az estén nyílik meg a kultúrpalotában Aranyecset címmel a Munkácsy Mihály 35 festményét – köztük az egyik legjelentősebb alkotásának tartott Golgotát – és 15 grafikáját bemutató tárlat. A Móra-múzeum előtti téren velocipéd- és triálbemutatókat rendeznek. Az est egyik legérdekesebb programja a történelmi divat show lesz, amelyen a múzeum munkatársai és gyerekek mutatják be a hagyományos viseleteket az őskortól egészen a századelőig. A múzeum helytörténeti kiállítóhelyén a Fekete házban a Rodolfót és Kiss Manyit bemutató tárlatot láthatják a szegediek, akiket Szűcs László bűvész is szórakoztat majd.     
A Reök-palotában a XIV. Táblaképfestészeti Biennálét tekinthetik meg az érdeklődők. Pénteken délután pedig kiállítás nyílik az aulában Kalmár Márton 65 éves szegedi szobrászművész alkotásaiból. A füvészkertben zseblámpás éjszakai kalandtúrára várják a vállalkozó szellemű érdeklődőket.  A Somogyi-könyvtárban a különgyűjtemények érdekességeiből szerkesztett, alkalmi kiállításokkal csábítják a vendégeket. A Múzeumok Könyvtári Éjszakája idén a 1502-ben készült Szent Birgitta látomásait bemutató könyv éjfélkor kezdődő ismertetésével zárul. A Fogadalmi templomban a látogatók közelről megcsodálhatják a dóm orgonáját, és kiállítják az épület kupolafreskójához készült 3 méter átmérőjű makettet is. A templom 46 méter magas tornyába felmászókat pedig az éjszakai város különleges panorámája fogadja.  Az Interaktív Természetismereti Tudástárban, Szeged egyik „legfiatalabb” kiállítóhelyén pedig tárlatvezetéseket és érdekes előadásokat tartanak, valamint a vendégek bekapcsolódhatnak a fizikai, kémiai és technikai kísérletekbe is.    

Rózsa és rétes minden mennyiségben  
Az idén ugyanabban az időpontban tartják a XIV. Szőregi Rózsaünnepet, valamint a XX. Újszentiváni Falunapokat és Rétesfesztivált. A két település alig néhány kilométerre fekszik egymástól, így érdemes ellátogatni mindkét rendezvényre. Péntektől három napra ismét Szőregre várják a rózsák szerelmeseit: a sok százezer virággal feldíszített településen kiállítások, koncertek fogadják a vendégeket, akik a rózsaföldekre is kilátogathatnak. A szervezők az idén a feketét választották az ünnep színévé, így most a különleges, feketébe hajló sötétvörös színű tearózsahibridből, a black baccarrából láthatnak majd többet az érdeklődők a virágkötészeti bemutatón és a képzőművészeti alkotásokon. A vasárnapig tartó fesztiválon többek között fajtabemutató, rózsavásár, koncertek, néptáncbemutató és utcabál szórakoztatja az érdeklődőket. A leglátványosabb eseménynek idén is a szombati esti karnevál ígérkezik, amelyen több tucat, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó vonul fel. A menetben részt vevők a hat kilométeres út során több tízezer szál rózsát osztanak szét a nézők között.
A háromnapos virágfiesztán fellép az Irigy Hónaljmirigy, élő műsort ad a Fásy Mulató és az idén először pörköltfőző versennyel is várják az érdeklődőket. A szomszédos Újszentivánon az idén a falunapok keretében rendezik meg a rétesfesztivált. Június 23-án, szombaton falunappal, templomszenteléssel, másnap pedig rétesversennyel várják a település vendégeit. A lovaspálya helyett most a Tiszaszigeti út melletti futballpályán rendezik meg a vasárnapi rétesfesztivált, ahol kiderül, hol és hogyan készül a rétes. Az idén határon túli csapatokat is meghívtak a gasztronómiai megmérettetésre.    

20 ezer palacsintát sütnek Zsombón  
Zsombón is ezen a hét végén rendezik meg a falunapokat. A hagyományőrző és szórakoztató programok mellett idén Guinness-rekordot is szeretnének felállítani: 100 lángon 24 óra alatt 20 ezer palacsintát akarnak kisütni. A programok péntek este orgonakoncerttel kezdődnek, amelyen olyan neves falubeli művészek működnek közre, mint Simon Bálint orgonaművész, Bátki-Fazekas Zoltán operaénekes és Huszár Emőke hegedűművész. A szombati nap zenés ébresztővel indul, majd önkormányzati foci következik, miközben pörköltfőző versenyt is rendeznek. A falunapon több járműfelvonulást is megnézhetnek az érdeklődők. A falunap központi eleme minden évben a hagyományőrző aratás. Az idén is korhű ruhákban, kézzel aratják le a termést, amelyet aztán kévékbe kötnek, majd régi cséplőgéppel szemeznek ki.  A két nap alatt számtalan színpadi program is szórakoztatja majd a vendégeket: lesz Grimm-Busz Színház, nemzetközi néptánc gála, fellép Cseh Adrienn és Nagy Róbert, valamint Kaczor Feri, Szűcs Judith, Rokker Zsolti, valamint az Irigy Hónaljmirigy.

Dorozsma is ünnepel
Az idén 14. alkalommal rendezik meg június 22-én és 23-án a Dorozsmai Napokat. Péntek délután a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar koncertje nyitja a programok sorát, majd érmeket, díjakat adnák át. Este a Sógorok együttes koncertezik. Másnap kerül sor a Szélmalom Kerékpáros Teljesítménytúrára, a délután a népzenéé lesz, este a dorozsmai színjátszók egy Örkény darabbal lépnek fel, majd az Apolló 23 együttes ad koncertet. Vasárnap 9 órakor ünnepi szentmisét és körmenetet tartanak a római katolikus templomban.


5 csatolt kép 32154
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.