Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 1. szerda
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. június 23., szombat 09:46

Jó hangulat után vita, vita a nyári szünet előtti közgyűlésben
Jó hangulatban kezdődött a nyári szünet előtti utolsó közgyűlés, a Kossuth Lajos Iskola diákjai és tanáraik invitálták a képviselőket a Szőregi Rózsafesztiválra. A gyerekektől minden képviselő ajándékként egy-egy szál rózsát kapott. Azonban ezt követően a rózsából csak a tüske maradt, a hangulat elillant és szurkálták rendesen egymás a képviselők.
 
Először Solymos László alpolgármester szólalt fel, aki többek között arról beszélt, hogy az Orbán kormány megszünteti az önkormányzatiságot, államosítja az önkormányzati vagyont, az iskolákat. Arra kérte a két országgyűlési képviselőt Bohács Zsoltot és Kalmár Ferencet, hogy ne adják szavazatukat az önkormányzatiság felszámolásához és a Parlamentben ne a pártjukat, hanem a szegedieket képviseljék. Kalmár Ferenc válaszában egy jót „elmúlt nyolc évezett”, konkrét tények nélkül.
Ezt követően már a napirendek körül óriási vita alakult ki, a testület - alulmúlva önmagát - csak két óra vita után tudta elfogadni azt, hogy miről is fognak majd vitatkozni.
 
Mégis árulhatnak alkoholt este tíz óra után a Szeged belvárosában levő üzletek - döntött a közgyűlés pénteki ülésén. Gyimesi László, Haág Zalán és Farkas László belváros képviselők javaslatát 14 igen, 2 nem és 13 tartózkodás mellett utasította el a közgyűlés. Az előterjesztés szerint az elmúlt időszakban számos panasz érkezett a képviselőkhöz a belvárosban az éjszakai órákban is nyitva tartó üzletek működésével kapcsolatban. A panaszok elsősorban az italozó, hangoskodó, szemetelő, garázda vendégekre vonatkoznak, akik a környék lakosainak éjszakai nyugalmát zavarják. Az előterjesztés megemlítette, hogy a helyi sajátosságokat figyelembe véve már több önkormányzat élt a törvény adta felhatalmazással, és alkotott olyan önkormányzati rendeletet, amely a szeszes italokat is árusító üzletek éjszakai nyitva tartását korlátozta. Ennek ellenére a szegedi közgyűlés elutasította a javaslatot. A vitában Botka László (MSZP) polgármester is elismerte a probléma meglétét, de hangsúlyozta, elsősorban a rendőrséggel és a polgárőrséggel közösen kell megoldani. Szerinte ugyanis egy korlátozó döntés jelentős versenyhátrányba hozna tucatnyi belvárosi üzletet a Nagykörúton kívül elhelyezkedő boltokkal szemben, ahol szintén beszerezhetők az italok.
 
Elfogadta a szegedi közgyűlés az önkormányzati cégek tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolóit, illetve az idei évre készült üzleti terveit pénteki ülésén. A feladat a májusi közgyűlésről került át, mert akkor csak az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. beszámolója kapta meg a minősített többséget a 29 tagú közgyűléstől. Pénteken elfogadták a 100 százalékban önkormányzati tulajdonban levő cégek - a Szegedi Közlekedési Kft. (SZKT), a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., a Szegedi Sport és Fürdők Kft., a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft., a Szegedi Vásár és Piac Kft., a SZINT Kft., a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft., a Szegedi Testamentum Kft., a Szegedi Városkép Kft., a Ritek Zrt., a Szeged Pólus Nonprofit Kft., a Szegedi Vadaspark Nonprofit Kft., valamint a Városi Televízió Szeged Nonprofit Kft. által készített - beszámolóját és üzleti terveit. 
Botka László polgármester a vitában több alkalommal is felhívta a figyelmet arra, hogy a cégek kisebb módosításokkal, szinte ugyanazokat a terveket küldték be ismét, mint az előző, májusi közgyűlésre, amit akkor nem fogadtak el. Végül a közgyűlés a 14 fideszes és egy jobbikos képviselő igen szavazatával az LMP tartózkodása mellett - az MSZP-képviselők nemmel voksoltak - elfogadta a 2012-es üzleti terveket.
 
A képviselők nem döntöttek az önkormányzati cégek vezetőinek prémiumfeladatairól. Ez a téma legközelebb szeptemberben kerülhet majd újra a képviselők elé. Ez a téma is nagy vitát váltott ki, az előterjesztéssel kapcsolatban Mózes Ervin címzetes főjegyző több törvényességi észrevételt is tett.
 
Közel 300 millió forintos kárt okoztak a jobboldali képviselők a városnak. Botka László polgármester ezt akkor mondta, amikor a Fidesz frakció, összefogva az egyetlen jobbikos képviselővel sorra fogadta el azokat az előterjesztéseket, amelyek újabb és újabb kiadásokat jelentenek a városnak. A jobboldali többség úgy döntött, hogy nem vonnak el pénzt a Környezetgazdálkodási Kft-től, 15 millió forinttal támogatják az SZVSE sporegyesületet, országzászlót állítanak 6 millió forintért, további 8 millió forintot adnak az Ifjúsági Háznak, valamint Móravárosban két műfüves pályát építenek.
 
Jelentős vita alakult ki a városrészi alapok felosztása körül. Az MSZP frakció tagjai sérelmezték, hogy azok a körzetek, ahol szocialista képviselő van, sokkal kevesebb pénzt kap, mint a fideszes körzetek. Botka László kiemelte, hogy az elmúlt két ciklusban minden városrészben voltak fejlesztések. A külső városrészek a Fidesz képviselői szerint azonban nem fejlődtek megfelelően.
Szokás szerint óriási számháború alakult ki a városi cégekkel kapcsolatban. Tulajdonképpen nem volt olyan kérdés, amiben a két oldal egyetértett volna.
Kibővítették az IKV Zrt. igazgatótanácsát, az eddigi háromról ötre. Természetesen a szocialisták nem fogadták el a létszámemelést, mivel szerintük azt nem indokolja semmi. Ettől függetlenül dolgozott a Fidesz-Jobbik henger és el is fogadták az előterjesztést.
Nem fogadták el viszont Keresztúri Farkas Csaba, Jobbikos képviselő előterjesztését, amely szerint a Feketesas utcai, eddig az önkormányzat által használt parkoló helyeket vonják be a fizetős rendszerbe. Botka László a vitában kiemelte, hogy az önkormányzat több mint 500 parkolóhelyet biztosít a különféle intézményeknek, hivataloknak és visszás lenne, hogy csak a saját parkolóhelyeinek számát csökkentené.
 
A közgyűlés  este fél 9-kor ért véget.
 


10 csatolt kép 10987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.