Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2019. november 18. hétfő
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2009. szeptember 17., csütörtök 17:42

Új műszeres labor Debrecenben
A Teva Gyógyszergyár Zrt. támogatásával megújult az Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Szakközépiskola nagyműszeres laboratóriuma, ahol már a 2009/2010-es tanévtől elsajátíthatják a diákok a műszeres analitika ismereteit.

Az iskolában már hatvan éve foglalkoznak gyógyszer-, és vegyipari szakképzéssel, s ugyanennyi ideje működtetnek műszeres labort az intézményben. A több mint fél évszázada üzemelő labort a gyógyszergyár támogatásával újította fel az intézmény, mely ettől kezdve magasabb szinten gondoskodhat a diákok szakirányú képzéséről. A beruházás keretében a TEVA laboratóriumi bútorokkal és a tanórai méréseket segítő műszerekkel korszerűsítette a helyiséget.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere a 2009. szeptember 17-én tartott avatóünnepségen elmondta: a fejlesztés a város életében is meghatározó lehet, ugyanis Debrecen gazdaságélénkítő programjában kiemelt hangsúllyal szerepel a magas hozzáadott értékű iparágak támogatása, így ezen belül domináns fejezet jut a vegyész- és gyógyszeripari képzésnek. Ezen a területen kevés a szakképzett munkaerő, így fontos, hogy az iskola, valamint a gyógyszergyár együttműködésében minél több fiatal válasszon olyan hivatást, mely a természettudományos ismereteken alapul. A polgármester kiemelte: a szakmai tudás mellett létfontosságú az idegen nyelvek, azon belül a szaknyelv ismerete is, hiszen a fiatalok csak így tudnak bekapcsolódni a világpiaci körforgásba. Hozzátette: a cél az, hogy előbb utóbb ezek a diákok megfelelő színvonalú tudás birtokában akár a TEVA Gyógyszergyárnál, vagy az iparban érdekelt más cégeknél álláshoz jussanak. Mint mondta, a cégek megtalálhatják Debrecenben a szakemberbázist, s a vállalatok is jelentős hasznot hozhatnak a városnak.
Majorné Kásási Melinda, a TEVA  osztályvezetője elmondta: a gyógyszergyár egyik legfontosabb szakemberbázisaként tekint az iskolára, s a fiatalok hozzáértésére nem is lehet panasz. Kiemelte, hogy a magas színvonalú szakképzés támogatásában továbbra is részt vesz a vállalat, így a jövőben is számíthat az iskola olyan fejlesztésekre, amik segítik a helyi vegyész- és gyógyszerészképzést. Az osztályvezető asszony elmondta azt is, hogy a város és a gyógyszergyár együttműködése is lehetővé teheti még számos beruházás megvalósulását Debrecenben.
Szabó Zoltán, az iskola igazgatója arról számolt be, hogy az intézményben kiemelt óraszámban tanítják a kémiát és a fizikát, s itt rakták le az országban elsőként a gyógyszeripari laboratóriumi technikus szakma alapjait. A nyelvoktatás is domináns, hiszen már több diák jelezte részvételét az őszi, előrehozott emelt szintű, idegen nyelvi érettségire.  Szabó Zoltán hozzátette: a gyógyszergyártó az elmúlt időszakban szakképzési támogatással, az oktatásban hasznos eszközökkel, valamint szellemi munícióval segítette az iskola munkáját.
Az Erdey-Grúz Tibor Vegyipari és Környezetvédelmi Szakközépiskola népszerűségét mutatja, hogy idén öt osztályba 150 gyerek jelentkezett, a szakképzésben 160-an vesznek részt, míg az iskolát összesen 938 tanuló látogatja.


1 csatolt dokumentum vegyipari
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.