Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 1., szombat 21:51

Botka László ismét kiállt az ELI mellett
Közel 7300 új hallgatóval kezdi meg a tanévet az egyetem. A felsőoktatás nagyszabású átalakulása közepette indul az idei tanév – fogalmazott Szabó Gábor rektor a Szenátus ünnepi ülésén. A tanévnyitón felszólaló Botka László polgármester arról is szólt, hogy a szegedi lézerközpont létesítésének lemondása nem Szegednek, hanem Magyarországnak, sőt egész Európának árt.                
A Szegedi Tudományegyetem professzori karának menetével kezdődött szombaton reggel a Szegedi Tudományegyetem ez évi tanévnyitó ünnepsége. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjának kongresszusi termében Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora köszöntötte a megjelenteket.

Szabó Gábor: idén sok mindent másképpen csinálunk!
– A felsőoktatás átalakulása közepette vagyunk, idén sok mindent másképpen csinálunk majd, mint korábban. Az egyetem az az évszázados intézmény, amely körül mindig változások zajlottak, mégis máig fennmaradt – jelentette ki tanévnyitó köszöntőjében Szabó Gábor. Az SZTE rektora úgy véli: az egyetemek működésének egyik erőforrása a felsőoktatásban felhalmozódott évszázados tudás, amely a szegedi universitas sajátja is. A másik erőforrás, amely az egyetemeket állandó mozgásban tartja: a hallgatók, akik itt tanulnak.
– Nemzetközileg látható kutatóegyetemként dolgozzon, ez az SZTE célja – hangsúlyozta a rektor. – Meg kell felelnünk annak a küldetésünknek is, hogy az universitas a régió, a város fejlődésének motorja legyen. Sőt: tartozunk azzal is, hogy a környékbeli fiatalok számára jól hasznosítható képzéseket nyújtsunk – mondta. – Ám belső kohézió, a kari szolidaritás nélkül nem leszünk sikeresek – jelentette ki a rektor. – Optimista vagyok, mert a felsőoktatás mélyreható változásai közepette is megvan a Szegedi Tudományegyetemben az a potenciál, hogy még az eddigieknél is jobb munkát végezzen.
Kollégáknak nevezte az első éveseket az akadémikus rektor. A gólyákat fölszólította: „az itt megszerezhető szaktudás mellett legyenek értelmiségiek”, majd oktatóként azt tanácsolta, hogy formáljanak kis közösségeket, s próbáljanak meg együtt tanulni és haladni az egyetemen! „Találkozzanak és beszélgessenek egymással!” – fogalmazott.

Botka László: a lézerközpont mostani állapotában is megvalósítható!
Szeged városa nevében Botka László polgármester köszöntötte az SZTE polgárait.
– Szeged sikeressége nagymértékben függ egyeteme fejlődésétől és gyarapodásától. Szeged fejlesztéseinek egy részét az egyetemhez köti – hangsúlyozta. Példaként említette az Európai Unió támogatásával épülő új klinikai tömböt, illetve a Dugonics és az Árpád tér rehabilitációját. 
– Közös érdekű nagy beruházás a közös európai lézerközpont, az ELI szegedi létrehozása – hangsúlyozta Botka László. Hozzátette: a lézerközpont azért épülhetne föl épp Szegeden, mert a tudománynak ebben az ágában az itteni egyetemen működik nemzetközi hírű lézeriskola. 
– A lézerközpont létesítésének esetleges lemondása nem Szegednek, hanem Magyarországnak és a hazai tudománynak okozna beláthatatlan és hosszú távú kárt – fogalmazott, majd kijelentette: a lézerközpont mostani állapotában is megvalósítható!
„Én a magam részéről olyan mértékben tartottam fontosnak nem csak Szeged város, hanem Magyarország, sőt egész Európa szempontjából a projektet, hogy együttműködésre szólítottam fel mindenkit, akinek ennek a megvalósításában feladata, felelőssége és szerepe van. Ezek után meglehetősen nehezen tudom megérteni és elfogadni, hogy a jelenleg felelősséggel bírók komolyan gondolkoznak azon, hogy Magyarország visszaadja ezt a lehetőséget. Közös felelősségünk, hogy üzenjük: a lézerközpont projekt lemondása nem Szeged városának okoz kárt, hanem Magyarországnak, egész Európának. Ha a magyar kormány ezt a lehetőséget visszaadja, beláthatatlan és hosszútávú károkat okoz a magyar tudománynak” – emelte ki Botka László.
A városvezető visszautasította azokat a kormányzati állításokat, amely szerint „2009-ben Szeged és az egyetem előkészítetlenül ugratta bele a kormányt a programba”. Botka László elmondta, „Nem tudok elképzelni olyan szempontot, érdeket vagy célt, ami a lézerközpont magyarországi megvalósítását felülírja. Bízom benne, hogy a felelős döntéshozók is ezt meg fogják érteni, és újra a szakemberek feladata lesz a program végrehajtása.”
Ezt követően esküt tettek az első évesek, majd köszöntőt mondott Keresztes Ábel, az EHÖK elnökhelyettese, aki kiemelte: a szegedi egyetem az egyik legjobb közösségi hely.

Elismerések
Kitüntetéseket adott át a tanévnyitón Szabó Gábor: a Kanyó Zoltán Irodalomelméleti Alapítvány Kuratóriuma idei díját Török Ervinnek, az SZTE Bölcsészettudományi Kar Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék adjunktusának; valamint a Szegedi Tudományegyetem Sajtó Díját Forró Lajosnak, a TiszapART Kulturális Televízió főszerkesztőjének, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanársegédének.


3 csatolt kép 321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.