Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 14., péntek 22:17

Mérföldkő a debreceni Nagyerdei Stadion rekonstrukciójában
Megvannak a szükséges engedélyek ahhoz, hogy hamarosan kiírhatóvá váljon a Nagyerdei Stadion rekonstrukciójának kiviteli pályázata, majd néhány hónap múlva a konkrét munkálatok is elinduljanak.


A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal 2012 szeptemberének első hetében kiadta a Nagyerdei Stadiont övező területre vonatkozó, majd szeptember 14-én a stadion épületére szóló építési engedélyt. Ebből az alkalomból szeptember 14-én Kósa Lajos polgármester és Papp László vállalkozói vagyonért és városstratégiáért felelős alpolgármester sajtótájékoztatót tartott a jelenlegi formájában most már minden bizonnyal csak néhány hónapig látható Nagyerdei Stadionban. 
A mint azt Kósa Lajos elmondta, a szeptember 17-tel kezdődő hét elején egyezteti a debreceni önkormányzat a stadion-rekonstrukcióért felelős projektcég – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. – másik tulajdonosával, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel a kivitelezési tender kiírásának feltételeit. Amint ez megtörténik, maga a kiírás is megjelenhet. Nagyon fontos új fázisba ért tehát a stadion rekonstrukciója.
A konkrét költségvetési forrás – 2011 januárjában teremtődött meg. Ennek alapján tudta Debrecen önkormányzata elkezdeni a munkát, vagyis a stadion lehetséges helyszínének kiválasztását, megkezdeni a tárgyalásokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel, létrehozni a közös projektcéget – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft.-t – felmérni a jelenlegi Nagyerdei Stadion értékét, s aztán apportálni a cégbe. A Nagyerdei Stadion rekonstrukciójával azt az irányt viszi tovább a város, melyet a huszadik század első felében Borsos József, Debrecen akkori főépítésze határozott meg, hiszen ő jelölte ki a stadion mai helyét. A nagyerdei környezet viszont új kihívásokat is teremtett: az európai uniós Natura 2000 ökológiai hálózatban ugyanis az úgynevezett Debrecen-hajdúböszörményi tölgyesek – melyek a stadiont is körülölelik – a jóváhagyott kiemelt jelentőségű természet-megőrzési területek sorába tartoznak, s ennek 
kapcsán nagyon sok egyeztetést kellett folytatni. 2011 végén pályázat keretében választották ki a stadion-rekonstrukció tervezőjét és csapatát. 2102. január 7-én indult a rekonstrukció konkrét szervezése, s alig több mint kilenc hónappal később, szeptember 14-én már meg is van mindkét szükséges engedély. Ez azt jelenti, hogy nagyon fontos új fázisába ért a projekt megvalósítása, s kezdődhet a kivitelezés szakasza. Ennek a következő fázisai vannak: meg kell jelentetni a kivitelezésre vonatkozó pályázati kiírást, majd a sikeres pályázatot követően szerződést kötni a kivitelezővel. A tervek szerint a kiviteli tenderben az építés időtartamát 15 hónapban határozzák majd meg. Amennyiben a kivitelezővel 2012 decemberében megköthető a szerződés, és 15 hónap lesz a kivitelezési idő, akkor 2014 márciusában lehet a stadion-rekonstrukció olyan készültségi fokban, hogy a létesítményt próbaüzem keretében használni lehet. A végleges használatba vételi engedélyeket a megfelelő folyamat során lehet majd teljes körűen beszerezni. A kiviteli tendert egyébként nyílt, európai uniós hatókörű közbeszerzési eljárás keretében írják ki, s kiemelt figyelmet fordítanak a beruházás megvalósítása során az uniós előírások betartására. Érdekesség, hogy a létesítmény kivitelezésnél előre gyártott elemeket és speciális technológiákat fognak használni annak érdekében, hogy a munkaterület minimálisra korlátozása révén óvni tudják a már említett környező természeti értékeket, a védett erdőt.
A teljes beruházás nem csupán a stadion rekonstrukciójára, de a környezetére is kiterjed. Ezzel párhuzamosan, de a tervek szerint egy másik program keretében zajlik majd a Pallagi út másik oldalán a Békás-tó környezetének rekonstrukciója. E két projekt nyomán jelentősen megújul majd a Nagyerdő parkerdejének ez a része.
Papp László alpolgármester hangsúlyozta, hogy nagyon feszített kilenc hónapos munka van a Bordás Péter építész vezette tervezőcsapat és a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft. munkatársai mögött. Ilyen rövid idő alatt gyakorlatilag a nulláról eljutni odáig, hogy szeptember második felében a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás is elindulhat, igen nagy teljesítmény. Ezt is figyelembe véve joggal lehet most megfogalmazni azt, hogy a munkálatok befejezésének 2014 tavaszára kitűzött időpontja tartható lesz, amennyiben az eljárások hátra lévő részében nem lesz hátráltató tényező. 
Kósa Lajos újra megemlített azt a már többször hangoztatott célt, hogy a maximum 20 ezer nézőt befogadni képes létesítmény nem csupán labdarúgó-stadion lesz, hanem több célú, s így otthont adhat majd például a virágkarnevál egyes eseményeinek, a Campus Fesztiválnak, valamint minden olyan rendezvénynek, mely egyáltalán behozható egy ilyen 
stadionba. A polgármester kitért arra is, hogy az országban szinte közmondásossá vált – s nem pozitív előjellel – a debreceni stadion-rekonstrukció ügye. Pedig abszurd dolog, hogy a 21. század elején Magyarországnak egyetlen olyan stadionja sincs, amely az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) jelenleg érvényes előírásainak megfelelne. Mint azt Kósa Lajos hangsúlyozta, egy ilyen létesítmény esetében a nettó 12,5 milliárd forintos beruházási költség szolidnak számít, s Debrecen városának becsületbeli ügye, hogy a stadiont jól megcsinálja. Azért becsületbeli ügy, mert a számos ellendrukkernek úgy lehet csattanós választ adni, ha a stadion-rekonstrukció a tervezett határidőn belül és nagyon jó minőségben készül el. 2014-ig egyébként az országban a debreceni stadion az egyetlen, amelynek esélye van arra, hogy megvalósul. Pedig 2002 óta – mikor is a Medgyessy-kormány leállíttatta a stadion-rekonstrukciós programot – 2011 januárjáig senki nem támogatta sem stadion építését, sem rekonstrukcióját Debrecenben. – Ha ez a létesítmény elkészül, a város sport-infrastruktúrájának fejlesztése terén nagyot lépünk előre – hangsúlyozta Kósa Lajos.

1 csatolt kép stadion
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.