Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 1. szerda
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. szeptember 24., hétfő 21:23

Közlekedési fejlesztések Csepelen (2) – Sűrűbben jár a HÉV, új gyalogátkelőhely
Szeptember  24-től új útvonalon közlekedik Csepelen a 71-es busz, október közepétől  sűrűbben jár a H7-es hév és egy új zebra is létesült az elmúlt időszakban  Csepelen. A felsorolt közlekedési fejlesztésekről hétfőn közös sajtótájékoztatón  számolt be Dr. György István főpolgármester-helyettes, Németh Szilárd csepeli  polgármester és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ  vezérigazgatója.   
   
A  budapestiek életét alapvetően befolyásoló lokális közlekedési fejlesztések  terén jó együttműködés alakult ki a Főváros és Csepel között, melynek  eredményeként a Fővárosi Önkormányzat, Csepel Önkormányzata és a BKK új  közlekedési fejlesztéseket tudott bejelenteni, melyek idén ősztől szolgálják  a csepeli emberek könnyebb közlekedését.  
 

Sűrűbben közlekedik október közepétől a H7-es hév
 
A Csepelen lakók közlekedésének megkönnyítése érdekében Németh Szilárd, Csepel polgármestere kezdeményezte a H7-es hév járatainak sűrítését is. Jelenleg a szerelvények a kora reggeli és a késő esti időszakokban 20 percenként közlekednek, azonban tekintettel arra, hogy a hév az egyedüli kapcsolatot jelenti Budapest központja és egy teljes budapesti kerület között, így a járatsűrűség növelése indokolt, a javaslatot a BKK szakemberei is támogatták.
 
A bevezetendő új menetrendben jelentősen lecsökkent a 10 percnél ritkább követési idejű időszakok hossza. Néhány kora hajnali és késő esti indulástól eltekintve a hév szerelvények egyetlen napszakban sem fognak 10 percnél ritkábban közlekedni. Ez azt jelenti, hogy:
 
- munkanapokon délután ütemes indulási időközökkel, 7-8 percenként járnak a vonatok, oly módon, hogy az eddiginél hosszabb időszakban biztosítjuk a 7-8 perces követést, tehát a délutáni csúcsidei sűrítés előbb kezdődik és később fejeződik majd be,
- a reggeli csúcsidőszakban hosszabb ideig biztosítjuk a 6 perces közlekedést, valamint a csúcsidőszak után sűrűbben, 7-8 percenként indulnak a hév szerelvények,
- a vonatok minden este a Boráros tértől 23:21-ig 20 helyett 10 percenként közlekednek majd,
- Csepel felől szombati napokon már 4:37-től, vasárnaponként 6:37-től 10 percenként indulnak a szerelvények,
- szombaton délutánonként és vasárnap egész nap 15 helyett 10 percenként közlekednek majd a H7 vonatai,
- változik a Szabadkikötő megállóhely elérésének lehetősége, a reggeli és az esti időszakokban a vonatok egy része a megállóhelyen nem áll meg, így csökken a az utazási idő is.
 
Az új menetrend kialakításánál lényeges szempont volt, hogy a BKK továbbra is biztosítsa a H7-es hév csepeli buszokkal történő hangolt közlekedését, így az új hév menetrendek bevezetésével a csepeli autóbuszok menetrendjei is módosulni fognak. A menetrendek jelenleg kidolgozás alatt állnak, pontosabb tájékoztatást később lehet megtudni. A buszmenetrendek módosítása azt jelenti, hogy hétvégén napközben a 148-as, 151-es és 159-es autóbuszok is sűrűbben, 15 helyett 10 percenként követik majd egymást. A többi viszonylat esetén az indulási időpontok változnak majd, a H7-es hév új menetrendi struktúrájához igazodva. Az új csepeli hév- és buszmenetrend 2012. október 15-től érvényes.
 

Új gyalogos-átkelőhely a Táncsics Mihály utca 106. előtt
 
Csepel Önkormányzata és a BKK együttműködésében, kerületi beruházásban új, középszigetes kialakítású, kijelölt gyalogos-átkelőhely valósult meg a XXI. kerület Táncsics Mihály utca – Görgey Artúr tér csomópontban, a gyermekorvosi rendelő közvetlen közelében. A gyalogos-átkelőhely létesítése a forgalombiztonságot szolgáló átalakítás, hiszen a gyermekorvosi rendelő és az út túloldalán található rendelőintézet, gyógyszertár, új autóbusz-megálló, valamint a parkolóhelyek között teremt biztonságos átkelési lehetőséget. A középszigetes kialakításnak köszönhetően az átkelni szándékozó gyalogosoknak egyszerre csak egy közúti irány forgalmát kell figyelniük, és az átkelés során az egyébként 9 méter széles út helyett csupán 3,5 métert kell az úttesten megtenniük egy-egy úttestre lelépés után. A gyalogos átkelőhely létesítése során a vakokra és a gyengén látókra való tekintettel mind az átkelőhely előtt, mind pedig a középszigeten taktilis jelzések kerültek elhelyezésre, amelyek segítik közlekedésüket.
 
Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata
Budapesti Közlekedési Központ
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.