Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIII. kerület Önkormányzata
2012. október 5., péntek 12:12

Emlékfal az elismerésnek
Sétálóutcában a Hild-díj


2012. október 1-jén - az Építészet Napjához kötődően – leplezte le        dr. Tóth József a XIII. kerület polgármestere és Aczél Gábor a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke az ez év áprilisában kapott Hild-díj magyar szabadalmú, fényáteresztő betonból készült emlékfalát. Ezt követően a városrész lakói is mindennapjaik részeként élhetik meg a jeles kitüntetést. A Hollán Ernő utca bevezető szakaszán felállított, kinagyított elismerés méltó helyre került, hiszen a terület 2010-ben „Köztér-megújítási Nívódíj” elismerésben részesült. Az eseményen a tisztségviselőkön kívül jelen voltak Arató György főépítész társaságában a kerület egykori főépítészei: Fegyverneki Sándor és Nieder Iván, valamint Bálint Imre a Budapesti Építészei Kamara elnöke és az alkotó Budai István szobrászművész is.


Dr. Tóth József polgármester beszédében a kerületpolitika olyan jellemző fogalmairól beszélt, mint a dinamizmus és humanizmus vagy az értékmegőrzés és megújulás. A polgármester a fogalmak egymást erősítő, segítő hatását emelte ki, mint elmondta a dinamizmus nemcsak az építészeti kultúrára, hanem a humán szolgáltatásra is jellemző. A humanizmus pedig az oktatási, egészségügyi, kulturális területen kívül az építészetet is áthatja. Meggyőződésének adott hangot, hogy a városépítészetben, a várostervezésben végzett munka során a konkrét építészeti értékek megteremtésén túl ez is közrejátszhatott a Hild-díj odaítélésében.


A kerület hosszú távú terveiben, így a városrész fejlődésében mindig nagy hangsúllyal szerepelt a lakásépítkezés és a kereskedelmi szolgáltató egységek építése. A kerületben a lakások száma 54 ezerről 72 ezerre nőtt. Volt olyan év, amikor 100-150 ezer m2 kereskedelmi szolgáltató egységet adtak át a városrészben. Sokat elárul az is a kerület eredményeiről, hogy a Váci út átalakulását konferencia témájaként dolgozták fel.


Aczél Gábor a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke hangsúlyozta, hogy a szervezet kizárólag szakmai alapon működik, tevékenysége mentes a politikától, így a Hild-díjnak megvan a becsülete. Az értékét növeli, hogy Budapesten ez mindössze a második alkalom az odaítélésre, az elismerést ezt megelőzően Ferencváros kapta meg, 1996-ban. A társaság döntésében közrejátszott az az óriási fejlődés, ami a XIII. kerületben az elmúlt években lezajlott. A fejlesztést a kerület úgy hajtotta végre, hogy eközben a lakosság életminősége javult, az emberek jól érzik magukat, a közterületek szebbek lettek. Külön kiemelte, hogy a Hild-díj elismeréssel azt a felelős és hatékony tevékenységet is értékelték, mely a fejlesztéssekkel gyakran együtt járó negatív hatásokat is teljes egészében kivédte. Példaként említette a Váci út átalakulását, a Duna parti területek beépítését és Újlipótváros rehabilitációját.

A Híld-díj átadása során elhangzott indoklás:

„Budapest XIII. kerületének az elmúlt két évtizede olyan tudatos, összehangolt, az erőteljes befektetői-beruházói érdeklődést (nyomást) pozitív energiává alakító fejlesztési munkája annyira látványos, szembeötlő eredményt hozott, hogy sokan már nem is értik, mit jelentett húsz-harminc évvel ezelőtt az "Angyalföld", a "munkásosztály fellegvára" fogalma, és hogy a Váci út korábban inkább a lepusztult, elavult szocialista nagyipar jelképe volt, mintsem világszínvonalú irodaépületeké, vagy modern, divatos (trendi) lakónegyedeké.

Mindez olyan több évtizedes kitartó, átgondolt, és visszafogottságában is határozott városvezetési és városfejlesztési munkának köszönhető, ahol a politikai vezetés mindig partnernek tekintette a szakmát, és ennek eredményeként a súlyos válsághelyzetből kiutat sejttető metróvonal, főútvonal-szélesítés rendszerváltozás-körüli átadását sikerült igazi húzóerővé fejleszteni. Nem a véletlen műve, hogy a fővárosi - és egyben országos -lakásépítési listákat sok éven keresztül vezette Budapest 13. kerülete, és az elmúlt évek köztér-megújítási akciói fényes bizonyítékát adják annak is, hogy a privát beruházások mellett az önkormányzat is stratégiai gondolkodással, és színvonalas szakmai munkával segíti a városrész, és egyben az egész főváros élhetőségének, vonzerejének növelését.”

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.