Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 3. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. október 12., péntek 07:24

Kozma Ferenc és Mezőhegyes (3) – Gluzek Gyula és az ő világszabadalma
Mezőhegyesen 1868-ig csak katonai célú lótenyésztés és takarmánynövény-termesztés folyt. A kiegyezés eredményeként a katonai állami ménesek - így a mezőhegyesi ménes is - a magyar kincstár tulajdonába kerültek. A birtok tehát 1868-ban magyarrá lett, 1869-ben pedig különvált a továbbra is katonai kezelésben maradt ménes (a magyar királyi állami ménes) és a civil ménesbirtok (a magyar királyi állami ménesbirtok). Az iparinövény-termesztés, valamint a sertés- és szarvasmarha-tenyésztés beindulásával a birtokon igen dinamikus fejlődés vette kezdetét. E korszak két meghatározó egyénisége Kozma Ferenc és Gluzek Gyula volt. A magyar kormány nevében Kozma Ferenc vette át a császári kincstártól a ménesbirtokot, és fejlesztette lóállományát világhírűvé. Emellett neki is része volt abban, hogy Gluzek Gyula 1876 és 1892 között jószágigazgatóként a magyar királyi állami ménesbirtokon tevékenykedhetett. Az osztrák katonai kormányzat külterjes gazdálkodásától a csőd szélére került birtokot Gluzek Gyulának sikerült Európa egyik legnagyobb és legszebb mezőgazdasági nagyüzemévé fejlesztenie. Eredményeit a szarvasmarha-állomány importált anyaggal való felfrissítésével, a megcsappant talajerő megújításával, üzemek létesítésével, a kor színvonalán álló gépesítéssel, iparvasúti hálózat kiépítésével, s a birtoknak az országos vasúthálózatba való bekapcsolásával érte el. Jellemző tény, hogy a birtokán termelt búza termésátlaga több mint kétszeresére emelkedett. Kozma Ferenc támogatásával, magas szintű képviseletével a Gluzek Gyula javaslatára elfogadott koncepciók, készülő tervek alapján a századfordulóra Európa egyik legmodernebb mezőgazdasági üzeme épült itt ki, saját telefon-, távíró- és kisvasúthálózattal, és olyan ipari üzemekkel, mint a kendergyár, a cukorgyár, a fa- és állatifehérje-feldolgozó, a malom, a vágóhíd, a szeszgyárak, a szeszfinomítók. A birtoknak saját templomai, óvodái, iskolái voltak, kórháza, gyógyszertára volt és az időseknek külön otthon épült.
A fejlődésnek a szó szoros értelmében kiemelkedő emléke a Gluzek Gyula által tervezett és 1888-ban megépíttetett Gluzek Gyula elevátor magtár. Az eklektikus, hatemeletes épület a maga korában világszabadalom volt. Azaz a világon egyedülállóan gépi szállító-, emelő- és rostáló berendezésekkel volt felszerelve, s a fából készült csövek úgy voltak elhelyezve benne, hogy a kukoricát osztályozni lehetett. A magtár egyszerre háromszáz vagon (!) kukoricát tudott befogadni.
Pusztulása során 1981-ben az elevátor-rész kiégett. Az épület azóta is omlik-bomlik. Bent a pinceszint teteje beszakadt több helyen.  Nagy szerencse, hogy 1978-ban az elevátor-részről felmérés és fotódokumentáció készült, így ezt a fantasztikusan értékes agráripari műemléket egészében meg lehetne (és meg kellene!) menteni.
Turisták hadát lehetne Mezőhegyesre csalogatni, hogy megszemlélhessék a Peregpuszta 57-es major kiemelkedő épületét.
A ma kezdődő Mezőhegyesi Kozma Ferenc Napok programjában a Peregpuszta 57-es major meglátogatása azonban okkal nem szerepel.

8 csatolt kép 87654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.