Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. július 5. péntek
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. október 16., kedd 16:58

Tapintható tárlat nyílt „kézzel látóknak”
Érints meg! címmel gyengénlátók által készített, illetve számukra alkotott művek tekinthetők, érinthetők meg azon a különleges kiállításon, amely a Somogyi-könyvtár alagsorában nyílt a Nemzetközi Fehér Bot Napja alkalmából. A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete által szervezett tárlaton neves képzőművészek és amatőr alkotók munkái egyaránt láthatók.
A szakemberek szerint a vak embereknek is van igényük arra, hogy képzőművészeti alkotásokat tekintsenek meg, s mivel ők tapintás útján érzékelnek, így megérintik a műveket. Ezért hozták létre ezt a tárlatot. A kiállítást szervezők egyik célja az integráció, hiszen látássérült alkotók műveit egyazon tárlaton mutatják be neves képzőművészek munkáival. 

Kitapogatott gondolatok a falakon
Köztudott, hogy információink közel 80 százalékát vizuális élményeinkből nyerjük, így természetes, hogy csak nagyon nehezen tudják a jól látók elképzelni, miként lehet a kép, a látvány, azaz a látás nélkül létezni, és főleg miként lehet képzőművészeti alkotások kiállításán részt venni, illetve azt megtekinteni. Az mindnyájunk számára érthető, hogy egy-egy szobor, vagy plasztika megtapintása akár természetes dolog is lehet. Ám sokan valószínűleg úgy gondolják, hogy festményeket azért mégsem kellene tapogatni a vakoknak. Vannak azonban olyan alkotások, amelyek készítője igényli is, hogy kitapogathassák gondolatait ábrázoló alkotásait, mint például Balvinszky Orsolya. Visszatérő vendége a kiállításnak, Szeged egyik kiemelkedő  szobrászművésze, Barta András is. A kiállítás egy másik csoportjába tartoznak azok az alkotások, amelyeket látássérültek készítettek. Ők többnyire amatőr alkotók, többen közülük kicsinyke látásmaradványukat használva csodálatos fotókat, festményeket, valamint egyéb kézimunkákat mutatnak be az érdeklődőknek. 

Évente 6 ezer ember veszíti el a látását
Magyarországon évente mintegy 6 ezer ember veszti el részlegesen vagy teljesen látását, a Dél-Alföldi régióban pedig körülbelül félezer. A látás valamilyen fokú sérülése jelenleg 64 ezer embert érint, közülük 12 ezer teljesen vak. A látássérültek 35 százaléka aktív korú, de csak kis részük tud elhelyezkedni a munkaerőpiacon. 
A Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete – amely nemrég ünnepelte 60 éves fennállását – a megyében élő több mint hatszáz látássérült ember érdekeit igyekszik képviselni, illetve kulturális-, sportolási és egyéb közösségi igényeiket támogatni.

A fehér bot napja
Az ENSZ 1969-ben nyilvánította október 15-dikét a Vakok Világnapjává. A fehér bot napján a vakok és a gyengénlátók sajátos helyzetére hívják fel a közvélemény figyelmét. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete adatai szerint 50 millióra tehető a világon a vakok és további 135 millióra a gyengénlátók száma. A szembetegségek 90 százalékban a fejlődő országok lakóit sújtják, egyes számítások szerint a Földön 5 másodpercenként elveszti valaki a szeme világát.


2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.