Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 14. kedd
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2012. november 12., hétfő 09:41

Mezőhegyesi lovak vitték végső nyughelyére a századost
Mezőhegyesi lovak és lovasok vitték ágyún végső nyughelyére  Budapesten, a Fiumei úti temető 52-es parcellájában vitéz nemes Barankay József rohamtüzér századost, aki 1944 nyarán esett el Targowicában, és földi maradványait nemrég szállították haza. A második világháborús hőst katonai díszpompával temették újra.                        
— A Honvédelmi Minisztérium mintegy két hónappal ezelőtt kért fel bennünket, hogy az újratemetési ceremónián a mi lovasaink és lovaink közreműködjenek vitéz nemes Barankay József újratemetésén. A parancsnok századában még voltak lóvontatta ágyúk. A második világháború óta viszont nem húzott hatosfogat Magyarországon ágyút.
Ma már nem is él senki, aki meg tudta volna mutatni, hogyan kell felszerszámozni erre a feladatra a lovakat — mondta Pap István, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. vezetője. A mezőhegyesiek felkérése nem volt véletlen, hiszen mint ismeretes, a nóniuszokat másfél-két évszázaddal ezelőtt tüzérhámos használatra tenyésztették ki, vagyis a háborúkban ágyút húztak.
— A nóniuszoknak ma már más a szerepük, ezért nem volt könnyű a feladat, de sikerült a rendelkezésünkre álló rövid idő alatt megoldani — folytatta Pap István. A felkérés után a ménesből 8-9 lovat választottak ki, fogatos lovakat és hátasokat egyaránt. A kocsislovakat első lépésben belovagolták, a hátasokat pedig megtanították kocsit húzni. Erre azért volt szükség, mert az összességében mintegy két tonna terhet húzó lovakat nem fogatról, hanem nyeregből hajtották a háborúkban. Egy-egy lovas két-két lovat hajtott. Az ágyúhúzás összehangolt munkát igényelt lovasoktól és lovaktól egyaránt.
— Megkaptuk a minisztériumtól azokat a korabeli dokumentumokat, amelyek a felszerszámozás szabályait tartalmazzák. Igen ám, de a gyakorlati megvalósításhoz ez kevés volt. Jól jött volna olyan ember segítsége, aki hajdan lovastüzér kiképzésben részesült. Mezőhegyesen Kruzsicz József is lovastüzér, de ő is meghalt néhány éve. A minisztérium sem tudott ilyen egykori katonát felkutatni, így magunknak kellett a leírásban szereplő hézagokra rájönnünk — avatott be a munkába Pap István, aki arról is beszélt, hogy a lószerszámokat múzeumokból, raktárok mélyéről kapták meg.
Legalább hatvan éve nem volt rájuk szükség. Sok elem rozsdás volt, némelyik hiányzott, vagyis a meglévőket fel kellett újítani, a hiányzókat legyártatták. A lovaknak meg kellett szokniuk a szemellenző nélküli kantárokat is, hiszen a háborús lovaknak annak idején minden irányba látniuk kellett. Erre az alkalomra a három lovasnak korhű ruhát is biztosított a hadügy.
— Lovasaink, Piroska Zoltán, Máté Ferenc és Fejes Gábor, valamint a segítők és a lovak is kiváló munkát végeztek — összegezte az ügyvezető. Pap István megemlítette, tárgyalásokat folytatnak a honvédelmi minisztériummal, hogy az ágyú és a felszerelések Mezőhegyesen maradjanak, hogy a nóniuszok a jövőben ünnepségeken és egyéb alkalmakon is bemutathassák eredeti rendeltetésüket. A helyi kocsimúzeumban emléket állítanának a méneskari hagyományoknak.



Barankayt bátor cselekedeteiért tisztelték katonái
Vitéz nemes Barankay József rohamtüzér százados 1909. október 2-án született Újvidéken, a II. világháborúban a magyar királyi rohamtüzérosztag parancsnoka volt. Megszállottságáért, bátorságáért tisztelték katonái, amit a közelharcokban való személyes irányításával is kivívott. Katonai pályafutása során több kitüntetést kapott, a legrangosabb a Magyar Tiszti Arany Vitézségi Érem, amit csak huszonkét magyar tiszt érdemelt ki. Barankayval 1944. július 13-án Targowicánál a figyelőhelyüket ért bombatámadás során egy bombarepesz végzett. Stanislawban, vagyis az ukrajnai Ivano-Frankivszkban, a magyar-német hősi temetőben hantolták el. Az egykori katonai temető helyén ma már csak emlékpark áll. A százados konkrét nyughelyét az elmúlt hónapokban német keresőkkel együttműködve találta meg a honvédelmi tárca. A hős honvédtiszt földi maradványainak megtalálásában nagy szerepe volt az ukrajnai Igor Kocskin régészprofesszornak is. Az exhumálást idén július 11-én hajtották végre. Barankay Józsefet november 6-án helyezték magyar földbe.

Forrás:  K. E./beol.hu
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.