Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2022. december 5. hétfő
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2012. december 29., szombat 06:56

Egyetemisták segítik a beilleszkedést
Negyvenkét, az unión kívüli országokból érkező gyermeket segítenek a beilleszkedésben és a tanulmányi felzárkózásban szegedi egyetemisták - mondta el a programot szervező Agora Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteki sajtótájékoztatóján Szegeden.                
Függ Zsolt Péter kifejtette: a Mentorprogrammal az integrációért című projektbe olyan egyetemi hallgatókat vontak be, akik ha végeznek, gyermekekkel foglalkoznak majd, így vannak köztük tanár-, tanító-, kulturális mediáció, szociálpedagógia szakos hallgatók és pszichológushallgatók is. A program Szegeden és környékén száz százalékban lefedi a segítségre szoruló gyermekek körét. Az érintetteket az iskolák és a szegedi önkormányzat oktatási irodája segítségével találták meg - tette hozzá. A projekt az idén az Európai Integrációs Alap által adott mintegy 15 millió forintból gazdálkodott, de már jövőre is elnyertek 23 millió forint támogatást, amelynek segítségével hasonló programot tudnak indítani a fővárosban is. Hozzájuk ugyanis már korábban csatlakoztak budapesti tagok, így jövőre a két helyszínen összesen 72 gyermek fejlesztése valósulhat meg, 24 mentor segítségével. Tajti Andrea, a program szakmai vezetője elmondta: az új országba érkezve sok család számára a saját egzisztencia megteremtése, a hivatalos ügyek intézése is gondot okoz, így kevésbé tudnak a gyerekek iskolai beilleszkedésére és előmenetelére figyelni. A programban 14 mentorral dolgoznak, akik heti nyolc órát töltenek a gyerekkel, egyéni és csoportos fejlesztés keretében. Nagy hangsúlyt fektetnek az interkulturális nevelésre, az iskolai tanulmányok segítésére, és a nyelvi fejlesztésre, hiszen sokszor előfordul, hogy a gyerekek nyelvi nehézségek miatt nem tudtak beilleszkedni az osztályba.
A gyerekek között van vietnámi, kínai, szíriai, szerbiai, horvátországi, de vannak olyanok is, akik tanulmányaik miatt érkeztek ide, például az Egyesült Államokból, Kanadából, Venezuelából vagy Bolíviából. A tanulmányok segítése mellett számtalan szabadidős tevékenységet és tábort is szerveztek a résztvevőknek. Szeged több általános és középiskolája mellett dolgoznak Domaszéken, Röszkén és Sándorfalván is a 6-18 éves gyerekkel és fiatalokkal. A program eredményeként megfigyelhető, hogy a gyerekek jobban értik a magyar nyelvet, és ezáltal tanulmányaikban is sikereket érnek el. Emellett a szülők és a tanárok közti kommunikációban is részt vesznek a segítők, így a szülők jobban megértik a pedagógusok elvárásait. A segítők kiválasztásánál a nyelvtudás is fontos szempont volt. A fiatalok három pedagógiai tréningen vettek részt. Januárban folytatódik a program, néhány új mentorral, mert az eddigiek közül többen államvizsgáznak. Az új segítők kiválasztása már zajlik. Ez a fiatalok számára a havi ösztöndíjon túlmenően szakmai gyakorlatot és képzési lehetőségeket is jelent - mondta el Tajti Andrea.

1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.