|
|
GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA |
2013. január 2., szerda 22:14 |
Disznótor zentai módra, csevappal - Kárpát-medencei civil vendégség a vár alatt |
|
Vendégek adták egymásnak a
zsírkavaró kanalat a napokban Gyulán, a vár tövében. A Nemzeti Együttműködési
Alap támogatásával rendezte meg a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület a Kárpát-medencei
civil vendégség Gyulán nevet viselő programsorozatot.
Az események rendre a disznó körül
forogtak, ugyanis csütörtökön román, pénteken szlovák, szombaton vajdasági
magyar, vasárnap pedig magyaros disznótorra várták a nagyérdeműt a környező
országokból érkezett, illetve helyi csapatok. Kiss József, az idegenforgalmi
egyesület elnöke lapunknak kifejtette, a gasztronómia vonzásában megismerhetők
a különböző nemzetiségek szokásai, konyháik ízvilága, a kapcsolaterősítések,
-építések pedig kulturális, turisztikai célokat is szolgálnak.
Derekasan
kirukkoltak a vajdasági Zentáról érkezett vendégek a várnál felállított
sátorban. Sajátos, délvidéki hangulatot teremtettek percek alatt, pedig a hideg
alaposan próbára tett gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Amit magukkal hoztak,
ízlésesen megterített, hosszú asztalra sorakoztatták fel. Az alapanyagok, a
tányérokon elhelyezett finomságok kizárólag saját készítésűek voltak, nem is
maradtak el a gyulaiak elismerései.
A félbe
vágott disznót azonnal avatott kezek vették „gondozásba”, dolgozott a fűrész,
odakint üstökben főzték a belsőségeket, s természetesen a zsírkavaró kanál sem
pihent. Kíváncsiak voltunk, miben különböznek a vajdasági disznótor remekei az
itteniekhez képest. Ősz Szabó Ferenc azzal kezdte, hogy náluk minden
hagyományosan készül. Nemrég egy Békés megyei faluban jártak egy disznótoros
versenyen, ahol a helyiek elmondták, a belet már kimosták otthon, mosógéppel. Nos,
Zentán, ősi szokás szerint, a belet manapság is kézzel mossák. Ismerik a
reggeli első fogást, a hagymás vért, ezzel együtt megjelennek az ismert balkáni
ételek, a csevap és a pjeszkavica (utóbbi a hamburgerpogácsához hasonlatos) is.
Néhol a hurkába is tesznek paprikát, de éppen csak a színéért, ám sosem
készítenek véres hurkát és cigánkát, bár mindkettőt ismerik, hiszen rutinos
versenyzők a gasztronómia világában.
Ezt
erősítette meg Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének
igazgatója. A zentaiak sikeresek a gasztronómiai versenyeken, Magyarországon
sok erőpróbán jártak már, és ahol megjelennek, általában nyernek. Nem titkolta,
a turisztikai kapcsolatok erősítése is a céljuk, Békésben különösen Gyulával és
Békéscsabával. Hármas határ közelében vagyunk – mondta –, a térségben a népek
évszázadok óta együtt élnek. A két Békés megyei város nyitott, s bár erősebb a
turizmusban és a gazdaságban a 150–170 kilométerre fekvő, 20 ezres Zentához
képest, elvárások nélkül készek a kapcsolatépítésre. Az ottani térségben 70–80
civil szervezet nyújt kitűnő hátteret ahhoz, hogy a civilek egymásra
találjanak. Ezt mindkét oldalon komolyan gondolják, amit a gyulai egyesülettel aláírt
együttműködési megállapodás is megerősít. Laskovity Kornél kitűnő lehetőségeket
lát a turizmusban, beleértve a falusi turizmust, a gasztronómiát, a lovaglást,
a kézművességet, hiszen ez mind megtalálható Zentán. A település a Tisza
partján fekszik, a községháza 100 méterre található a folyótól. A partot 2,5–3
kilométeren át gesztenyefasor díszíti. A község ékei a szecessziós stílusban
emelt épületek, a városháza, a gimnázium, a tűzoltólaktanya, melyet
mézeskalácsháznak is neveznek, avagy a Royal szálloda. A 80–85 százalékban
magyarok lakta település a vendégszeretetben verhetetlen, és – talán a mi
szerencsénkre – a magyar vendégek számukra a célpiac. Ehhez az első lépcső egy
frissen átadott meghívás, melynek nyomán a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület
küldöttsége januárban vagy februárban ellátogat a vajdasági Zentára.
Forrás: Kiss
A. János / vitalap.hu
|
2 csatolt kép
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Belügyminisztérium
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|