Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. január 2., szerda 22:14

Disznótor zentai módra, csevappal - Kárpát-medencei civil vendégség a vár alatt
Vendégek adták egymásnak a zsírkavaró kanalat a napokban Gyulán, a vár tövében. A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával rendezte meg a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület a Kárpát-medencei civil vendégség Gyulán nevet viselő programsorozatot.
Az események rendre a disznó körül forogtak, ugyanis csütörtökön román, pénteken szlovák, szombaton vajdasági magyar, vasárnap pedig magyaros disznótorra várták a nagyérdeműt a környező országokból érkezett, illetve helyi csapatok. Kiss József, az idegenforgalmi egyesület elnöke lapunknak kifejtette, a gasztronómia vonzásában megismerhetők a különböző nemzetiségek szokásai, konyháik ízvilága, a kapcsolaterősítések, -építések pedig kulturális, turisztikai célokat is szolgálnak.
 Derekasan kirukkoltak a vajdasági Zentáról érkezett vendégek a várnál felállított sátorban. Sajátos, délvidéki hangulatot teremtettek percek alatt, pedig a hideg alaposan próbára tett gyerekeket, felnőtteket egyaránt. Amit magukkal hoztak, ízlésesen megterített, hosszú asztalra sorakoztatták fel. Az alapanyagok, a tányérokon elhelyezett finomságok kizárólag saját készítésűek voltak, nem is maradtak el a gyulaiak elismerései.
A félbe vágott disznót azonnal avatott kezek vették „gondozásba”, dolgozott a fűrész, odakint üstökben főzték a belsőségeket, s természetesen a zsírkavaró kanál sem pihent. Kíváncsiak voltunk, miben különböznek a vajdasági disznótor remekei az itteniekhez képest. Ősz Szabó Ferenc azzal kezdte, hogy náluk minden hagyományosan készül. Nemrég egy Békés megyei faluban jártak egy disznótoros versenyen, ahol a helyiek elmondták, a belet már kimosták otthon, mosógéppel. Nos, Zentán, ősi szokás szerint, a belet manapság is kézzel mossák. Ismerik a reggeli első fogást, a hagymás vért, ezzel együtt megjelennek az ismert balkáni ételek, a csevap és a pjeszkavica (utóbbi a hamburgerpogácsához hasonlatos) is. Néhol a hurkába is tesznek paprikát, de éppen csak a színéért, ám sosem készítenek véres hurkát és cigánkát, bár mindkettőt ismerik, hiszen rutinos versenyzők a gasztronómia világában.  
Ezt erősítette meg Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója. A zentaiak sikeresek a gasztronómiai versenyeken, Magyarországon sok erőpróbán jártak már, és ahol megjelennek, általában nyernek. Nem titkolta, a turisztikai kapcsolatok erősítése is a céljuk, Békésben különösen Gyulával és Békéscsabával. Hármas határ közelében vagyunk – mondta –, a térségben a népek évszázadok óta együtt élnek. A két Békés megyei város nyitott, s bár erősebb a turizmusban és a gazdaságban a 150–170 kilométerre fekvő, 20 ezres Zentához képest, elvárások nélkül készek a kapcsolatépítésre. Az ottani térségben 70–80 civil szervezet nyújt kitűnő hátteret ahhoz, hogy a civilek egymásra találjanak. Ezt mindkét oldalon komolyan gondolják, amit a gyulai egyesülettel aláírt együttműködési megállapodás is megerősít. Laskovity Kornél kitűnő lehetőségeket lát a turizmusban, beleértve a falusi turizmust, a gasztronómiát, a lovaglást, a kézművességet, hiszen ez mind megtalálható Zentán. A település a Tisza partján fekszik, a községháza 100 méterre található a folyótól. A partot 2,5–3 kilométeren át gesztenyefasor díszíti. A község ékei a szecessziós stílusban emelt épületek, a városháza, a gimnázium, a tűzoltólaktanya, melyet mézeskalácsháznak is neveznek, avagy a Royal szálloda. A 80–85 százalékban magyarok lakta település a vendégszeretetben verhetetlen, és – talán a mi szerencsénkre – a magyar vendégek számukra a célpiac. Ehhez az első lépcső egy frissen átadott meghívás, melynek nyomán a Gyulai Idegenforgalmi Egyesület küldöttsége januárban vagy februárban ellátogat a vajdasági Zentára.
Forrás: Kiss A. János / vitalap.hu

2 csatolt kép 21
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.