Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 6. hétfő
Hírek témák szerint

SZENTES VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. február 16., szombat 08:48

Nyártól lehet új múzeumigazgató
Júliustól lehet új igazgatója a Koszta József Múzeumnak, amelynek működéséhez 26 millió forinttal járul hozzá a város 2013-ban. Az év derekától lesz önálló az intézmény, ahol megmarad a 12 fős dolgozói létszám.                     

Az elmúlt év végén még úgy döntött a képviselő-testület, hogy a művelődési központ tagintézményeként működjön a múzeum, amelynek fenntartásáról részben lemondott az állam. Az önkormányzat azonban januárban felülírta korábbi határozatát. Egy olyan önálló intézményi státusz felállítása mellett szavazott a többség, amelynél a gazdasági ügyeket a művelődési központban intézik majd, vagyis a szakmai önállóságát megtarthatja a közgyűjtemény, pénzügyeit viszont egy másik, gazdálkodási apparátussal rendelkező közművelődési intézmény felügyeli a jövőben. Mivel Türk Attila, akit a megyei múzeumvezetés szeptemberben nevezett ki a Koszta József Múzeum élére, január 31-gyel lemondott a tisztségről, új vezetőt kell választani. Sztantics Csaba jegyző lapunknak elmondta, a soron következő városházi ülésen döntenek majd a városatyák a múzeumigazgató pályázat kiírásáról, a leendő vezetővel szemben támasztott követelményekről. Több nyilatkozat is arról szólt a napokban, az intézményt kiválóan menedzselő direktorra lesz szükség, aki látogatókat vonzó rendezvényeket képes szervezni.
Többletbevételekre azért lesz szükség, mert a tavaly még teljes egészében az állami költségvetésből finanszírozott közgyűjtemény idén csupán 22 millió forint központi támogatásra számíthat, 26 milliót pedig saját zsebből kell hozzátennie az önkormányzatnak. – Hivatalos értesítést még mindig nem kaptunk az állami szerepvállalásról, csak informális csatornán közölte a szakminisztérium, mekkora összegre számíthatunk – fogalmazott lapunknak Szűcs Lajos. Az alpolgármester érdeklődésünkre hozzátette, a 12 fős szakmai stáb – amelynek felét eddig is csak részmunkaidőben foglalkoztatták – megmaradhat, senkit sem fognak elküldeni.
Az ésszerűség azt diktálja, hogy az önálló intézmény megalakítása és az új igazgató kinevezése egybe essen. Ugyanakkor meg kell jegyezni, utóbbi időigényesebb, mint az előbbi, mert a pályáztatás során a szakminiszternek is meg kell küldeni az aspiránsok vezetői programját, hogy véleményezze azokat. Várhatóan július elsejétől foglalhatja el székét az új direktor. Addig – az év végi döntésnek megfelelően – a művelődési központ koordinálja a szakmai munkát. Arra a kérdésünkre, hogy az átmeneti időszakra megbíznak-e valakit a múzeum irányításával, Szűcs Lajos azt felelte, a művelődési központ igazgatójára bízza, hogy kinevez vagy felvesz-e valakit a feladat ellátására.
Varróné Szabó Ildikó csak annyit mondott ezzel kapcsolatban lapunknak, nem kíván beleszólni a múzeum munkájába, ha pedig olyan kérdés merül fel, amiben neki kell határoznia, mindenképpen kikéri a közgyűjtemény dolgozóinak véleményét. A művelődési központ igazgatójának megbízatása is lejár június 30-án, ezért erre a posztra is pályázatot kell kiírni tavasszal.


Mód László nem pályázik
– A múzeumpedagógiai foglalkozásokat és a helytörténeti vetélkedőket megrendezzük, de új tárlat berendezése bizonytalan – mondta az év első feléről Mód László igazgatóhelyettes. Folytatódnak a hagyományos programok: február 19-én, Zsuzsanna napján id. Vidovics Ferenc ismét megszólaltatja a múzeum zenegépét, Susannát. Március 15-én pedig kézműveskedéssel egybekötött családi napot rendeznek. Mód László megerősítette, hogy nem kíván pályázni az igazgatói tisztségre, inkább egyetemi oktatóként és kutatóként dolgozik tovább. 


Forrás: Szentesi Élet


1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.