Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2013. április 20., szombat 22:07

A Lótartó- és Tenyésztő Országos Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjéről
Az április 16-a és 19-e között Mezőhegyesen megtartott Lótartó- és Tenyésztő Országos Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjének  egyik résztvevője volt Mecskó Rita (a nyitó képen), aki kislány kora óta imádja a lovakat. A nővére „fertőzte meg” ezzel a szenvedéllyel, olyannyira, hogy a szakképző iskola befejezése után e területen kíván továbbtanulni, konkrétan csikókat tör majd nyereg alá. Ki hinné erről a csinos, fiatal lányról, hogy otthon, szabadidejében pónikat gondoz, nevel, s élethivatásaként mindenképpen a lovakkal való foglalatoskodást képzeli el?

- Pedig igen sok nő kacérkodik a lovas szakmákkal – árulja el Juhász Beáta Judit, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakképzési referense. - A kamara három éve szervez versenyt, először Szécsényben, majd Kőszegen, most pedig a nagyhírű Mezőhegyesen keressük a legkiválóbb fiatalokat, a szakma letéteményeseit. A versenyeken lehetőség van arra, hogy mindenki, aki szereti a lovakat, megismerkedhessen ezzel a szép szakmával, lássa, hogyan kell gondozni, ápolni ezeket a szép és nemes állatokat.
A szakember szerint idén egy kiváló fiatal csapat jött össze. Ami szokatlan és érdekes, hogy a 18 résztvevőből 16 leány. Mondhatni, tendencia, hogy egyre több lány választja ezt a hivatást.
- Nem könnyű mesterségről van szó, de a lótartók és maga a szakma is igényli azt a finomságot, azt a szépséget, amit egy nő tud képviselni – emelte ki Beáta.

- Hol is áll ma a világranglistán a hazai lótenyésztés, lósport? Él-e még a régi dicsőség? – kérdeztük Pap István Tibort, a Mezőhegyesi Állami Ménes Kft. ügyvezetőjét.
- Nem csak közhely, hogy lovas nemzet vagyunk. Honfoglaló eleink együtt éltek a lóval, ebből adódóan a magyar lótenyésztés a világ lótenyésztésének nagyon fontos része. Sajnos, ma már nem mondhatjuk, hogy mi vezetjük a lótenyésztő nemzetek sorát, hisz többen megelőztek minket. A Mezőhegyesi Állami Ménes három fajtát tenyészt: a magyar sportlovat, az ügető lovat, harmadikként pedig a nóniuszt, ami tradicionális magyar fajta, azaz hungaricum, s itt született Mezőhegyesen. Nálunk és nemzetközi szinten is fontosnak tartják a nemzeti fajták megőrzését.
- A ló ma már haszonállatként elveszítette jelentőségét. Miért tartjuk mégis?
- A ló mai helyét, szerepét a gyökerektől eredeztetjük. Az állami ménes évszázados környezetben őrzi az ősi fajtákat. A tenyésztésen túl az állami ménes feladata a hagyományőrzés, illetve műhelyként is kell működnie, segítve a magántenyésztőket, a tanulni vágyókat, a lóval kapcsolatos sportágakat. Ez a verseny is az ágazat jövőjének segítését szolgálja.

Kertész Miklós, a versenyt rendező Békés Megyei Harruckern János Közoktatási Intézmény szakképzési intézményegység-vezetője a versenyzők teljesítményét igen jónak értékelte.
- Iskolánk e tanévben harmadszor rendezett Szakma Kiváló Tanulója országos versenyt. Az ifjú vadász, a pék-cukrász verseny után most itt, Mezőhegyesen a szakmai vizsgakövetelmények szabályainak megfelelően mérhetik össze elméleti és gyakorlati tudásukat a végzős lovász tanulók.
- Nő az érdeklődés a lóval kapcsolatos szakmák iránt?
- Szép számmal vannak tanulóink, s a következő tanévre is jelentős az érdeklődés. Mezőhegyes olyan adottságokkal rendelkezik, amelyeket a diákok javára tudunk fordítani. Ennek a szakmának van jövője, s az iskola olyan tudást kínál a fiataloknak, mellyel a megyében, a régióban el tudnak majd helyezkedni.

A csatolt képeken Juhász Beáta, Pap István Tibor és Kertész Miklós.

Forrás: gubuczka / hir6.hu


3 csatolt kép 123
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.