Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. május 29., szerda 12:26

Amerikai partnervárosi delegáció: „Úgy éreztük, mintha hazajöttünk volna!”
A Borfesztiválra időzítetten testvérvárosi delegáció érkezet Tokajba. A delegáció tagjai előtte két napot töltöttek Budapest  megismerésével. Az Országházban a delegációt fogadta munkaebéden Demeter Ervin, országgyűlési képviselő, B-A-Z Megye kormánymegbízottja.
Tokajban a vendégek családoknál szálltak meg, a tokajiak gondoskodtak a szállásról és a mindennapi reggeliről. Ezek a családok a következők voltak: Góg Tibor és felesége, Gógné Liszkai Judit, Boós Ferenc és Boósné Markovics Ágnes, Szegedi Bence, Asztalos Richárd, Aszalos Domaniczki Éva, Prácser Hajnalka és Ronn Wiegand, Májer János és Májer Jánosné Arday Otilia.  Köszönet nekik azért, hogy a vendégeinket befogadták a lakóházaikba és gondoskodtak arról, hogy minden program helyszínére időben odaérjenek. A delegációt alkották: Thomas Rouse, leendő polgármester és felesége Michell, Tom Blackwood, a Buena Vista Borászat marketingigazgatója, George Webber, a Buena Vista Borászat P.R.munkatársa, aki Haraszthy Ágostont, a Californiai bor atyját alakítja, Sylvia Tóth, Cecily Keleti Wallis, akik a Sonoma Tokaj Társaság társelnökei, Takács Zsolt, szintén a társaság tevékeny tagja, és Steven Wallis.


Napközben sűrű programot szervett a Sonoma – Tokaj baráti társaság. 
Pénteken reggel 09.00 órától 10.00 óráig fogadta a delegációt Tokaj polgármestere, Májer János. A hivatalban megismertette a sonomaikat a város helyzetével, és vázolta a város előtt álló feladatokat. Ezután lovaskocsis városnézésen vettek részt, a kocsi elvitte őket a  Szakorvosi Rendelő Intézezetbe, a Kulturális és Konferencia Központba, a színházba  és a Tokaji Ferenc Gimnáziumba.  
A képviselő testülettel egy közös ebéden ismerkedett meg a delegáció, mind a két fél részéről jó hangulatban.
A sonomaiak bekapcsolódtak a borfesztivál programjába is, hiszen részt vettek a Polgármesterek Borának átadási ceremóniáján, az ezt követő ősi címerek kiállításán a Paulay Endre Színházban.
A vendégeket lenyűgözte a város, a borászatok sora, a műsorok szervezettsége, de legfőképpen a magyarok vendégszeretete. Tetszett nekik a Szent Orbán ereklye Tokajba hozatalának katonai ceremóniája.
Örömmel fogadták, hogy a sonomai borok bemutatójára, amit a Borok Háza pincéjében tartottak, közösen a Tokaji Borbarátnők Társaságával, olyan nagy volt a jelentkezés, hogy vendégeket kellett, sajnos, eltanácsolni. Ebből kifolyólag a jövőben megfontolandó, hogy a borbemutatót egy nagyobb helyen kell megszervezni.
A látogatás fő célja persze a borászatok megismerése volt. 
A Tokaji Borászok Asztaltársasága borászai közül sokan tagjai a Tokaj Sonoma Egyesületnek. Rengeteg erőfeszítést tettek a látogatás során, hogy a vendégek minél többféle tokaji borászatot ismerjenek meg. Vagy borvacsorára vagy kóstolóra invitálta őket Majoros László, Balassa István, Prácser Hajnalka, Várhelyi Péter,  Benkő Terike, Pásztor Péter, Bodnár Linda és a Sauka Borászat.


A látogatásnak kézzel fogható eredménye is van. Egy fiatal borászt a sonomai szüret idejére augusztustól novemberig fogadnak szüretelési munkákra, az ott tartózkodás alatt pedig fizetést kap a vállalkozó kedvű borásznövendék. Ezen kívül lehetőség nyílik három középiskolás korú diák néhány hónapi kaliforniai tartózkodására, nyelvtanulási céllal, családoknál elszállásolva.

Májer Otilia




10 csatolt kép 10987654321
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.