Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. június 21., péntek 14:58

Sonoma – Tokaj : Egy kapcsolat elindult
Nem telt el egy év a tavalyi bicentenárium, Haraszthy Ágoston születésének 200. Évfordulója óta. Az eseménnyel egy időben Sonoma és Tokaj egymást testvérvárossá fogadták. Az utóbbi időben megnőtt a media érdeklődése a kapcsolat iránt. Lássuk, mit ir Buena Vista történetéről a Heti Válaszban Balla Eszter, a lap San Francisco-ban élő tudósitója:
“A San Francisco városától északra fekvő Sonoma-völgy ma már a legkiválóbb borokkal árasztja el nemcsak az Egyesült Államokat, de a világot is. Olyan termelők dolgoznak itt, mint Francis Ford Coppola Oscar-díjas filmrendező, a Keresztapa alkotója – azt azonban kevesen tudják, hogy a kaliforniai völgy szőlőtermelését több mint százötven évvel ezelőtt egy kalandos életű magyar arisztokrata, Haraszthy Ágoston gróf alapította meg.
Haraszthy az 1830-as években hagyta el Magyarországot, európai utazások után a 40-es években érkezett Amerikába. Először Wisconsin államban élt, majd a kaliforniai San Diegóban telepedett le, ahol a politikai életbe is bekapcsolódott. A város első rendőrfőnöke lett, sőt Kalifornia állam népképviseletébe is beválasztották.
Az 1850-es években érdeklődése egyre inkább a bortermelés felé fordult. Képviselősége idején sokat utazgatott a San Franciscó-i öböl környékén. 1857-ben látogatást tett a Sonoma-völgyben, ahol egyből felismerte a vidék kiváló adottságait, és újabb földterületeket vásárolt. A 226 hektáron létesített szőlészét és borászatát Buena Vistának keresztelte. Haraszthy hitte, hogy a vidéken olyan minőségű borokat lehet termelni, amelyek a legnevesebb európai borokkal is versenyre tudnak kelni.
1867-ben a magyar gróf anyagi gondok miatt lemondott a gazdaság vezetéséről. Továbbállt, Nicaraguában próbált üzletelni. 1869-ben eltűnt; a hírek szerint egy krokodil falta fel, amint a folyót próbálta átszelni. Sírja a Corinto melletti Hacienda San Antonióban található.”
Ezzel a közvetlen Magyar vonatkozás meg is szűnt, és a hely is elveszitette jelentőségét a borászatok között. Egészen addig mig – de lássuk mit ir erről Balla:
“Három évvel ezelőtt egy francia borász, Jean-Charles Boisset megvásárolta a szőlészetet. Boisset, akinek családja Franciaországban is a bortermeléssel foglalkozott, még gyerekkori utazása során szeretett bele a Sonoma-völgybe, és addig nem nyugodott, míg meg nem tudta vásárolni a Buena Vistát. Az új tulajdonos nemcsak felújította, újjávarázsolta az épületeket, rendezte a festői környezetet, hanem olyan különleges borászatot kívánt létrehozni, ami a múltat a jövővel kapcsolja össze
A jelek szerint sikerült. A helyi bormagazin főszerkesztője azt mondja, ilyen ambiciózus borásszal még nem találkozott. A Boisset-Gallo borászat évente egy milliárd palack bort értékesít. A hatékony pr-munka is meghozta a gyümölcsét: a Buena Vista ismét a legkedveltebb borkóstolóvá vált. A The Count (Gróf) vörösbor, a Sonoma pinot noir, savignon blanc, a Tokaji aszú mindenki kedvence.”
Nocsak, hogy kerül ide a Tokaji aszú? Mert Boisset hallgatott néhány tanácsadóra, ötletgazdára, és rájött, hogy a Magyar kapcsolatban remek reklámlehetőség van.
“Boisset nemcsak kiváló borokat termel, hanem kulturális, történelmi emlékhellyé is varázsolta a Buena Vistát. Ebben a törekvésben a kaliforniai magyarság is támogatta őket Eva Voisin, San Franciscó-i tiszteletbeli konzul vezetésével. A Buena Vista a magyarok találkozóhelyévé vált. Tavaly Sonoma és Tokaj testvérváros lett. Ez év áprilisában Ken Brown, Sonoma polgármestere kitüntetést adott át a város nevében Balla Attilának, mellyel elismerését fejezte ki a Sonoma–Tokaj testvérvárosi kapcsolat létrehozásáért.”
Kicsoda ez a Balla Attila, aki kitüntetést kapott? Először is szögezzük le: Balla Eszterrel csak névrokonságban állnak. Attila magyar üzletember, akinek van egy álma: a magyar borokat megismertetni a világgal, megteremteni a lehetőségét annak, hogy bárhol ha valaki a vacsorájához finom bort szeretne inni, a választékban és a vásárló tudatában a mára már kitűnő magyar borok is szerepeljenek. Ahogy mindenki más, neki is Tokaj-Hegyalja jutott először eszébe, mint eladható termék. Annyiban azonban különbözött másoktól, hogy az által felvázolt üzleti lehetőségeket el tudta fogadtatni a Tokaj Kereskedőház vezetőivel.Tulajdonképpen szerencsés találkozás született, a Buena Vista francia tulajdonosának is kapóra jöhetett a messziről jött magyar kapcsolat. De lássuk, mit mond erről Balla Eszternek Attila:
„Sok magyar borászat próbálkozott betörni az amerikai borpiacra, de valahogy sohasem sikerült ezt átütően megvalósítani. – mondja Balla Attila – Nem csak a magyar borok minőségével és a marketinggel volt gond, hanem a nem megfelelő kereskedelmi partner kiválasztásával is. Meggyőződésem, hogy Jean-Charles Boisset személyében megtaláltuk azt a borászt, akivel hosszú távon sikeresen együtt dolgozhatunk. Megállapodásunk szerint 2014 januárjától elsőként egy Tokaji minőségi száraz bor kerül forgalomba Észak-Amerikában és a Távol-Keleten.”
A távlatok tehát adottak, az indulás nehézségeit kell leküzdeni. A partner, a Boisset család jelen van mint termelő és mint eladó a világ legjelentősebb borpiacain. Nagy fantáziát látnak a Magyar partnerrel való együttműködésben. A piacok nagysága, a remélt üzletek volumene már egyéni pincegazdaságok szintjén nem kezelhető. A Magyar fél részéről a Tokaj-Gegyaljai gazdák összefogására lenne szükség, melynek megszervezése helyenként akadozik. Az első közös száraz bor elkészült, és Sonomában ünnepélyesen be is mutatták. Most kezdődik azonban a munka java, reméljük eredménnyel.
Mi pedig, helyi magyarok, ha a környékre látogatunk, persze szigorúan cask helytörténeti ismereteink felelevenitése céljából, feltétlenül ejtsük útba a Buena Vista pincészetet. Ma már újra fent lobog a Magyar zászló, George Webber személyéban maga Haraszthy Ágoston személyesül meg nap mint nap, és romantikus nemzeti érzéseink mellé még jó bort is kaphatunk. Hát kell ennél több?
Forrás: http://magyarnaplo.com/?p=1994

1 csatolt kép 2
1 csatolt dokumentum 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.