Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2013. július 18., csütörtök 10:27

Mezőhegyes Mordanóban (2) – élmények
Az első rendezvénynap délelőttjén több mezőgazdasági kisgazdaságban jártunk, kerékpárutat avattunk – még ilyen modern technológiával készültet nem is láttam! Nem irigykedtünk, de hazagondoltunk. Jó lenne nálunk is!
Délután már a kiállító pavilonunkat rendeztük be. Szerénytelenség nélkül: mondhatni mindenki megállt.  A mezőhegyesi Nőklub asszonyainak kalocsai hímzéseitől, a bőrszíj lósallangokon, ostorokon, kishuszár öltönyön át a város tablóképeiig, és persze a lekváros kiskiflink és a sajtos pogácsánk! Igencsak meglepődtem, amikor a cukroslekváros kiflit kínálom és nevetve elém hajol egy ismerős férfi. Felejthetetlen arc! Mellette még öten. A tavalyi mezőhegyesi rendezvényünkön 1000 adag 5 fogásos vacsorát kimérő Vidámfiúk (tíz igen jókedvű, nyíltszívű vidám férfiú) közül hatan eljöttek köszönteni bennünket! Megígérték, jövőre is eljönnek. Két erdélyi magyar család is él Mordanoban, igazán megható volt egymásra találásunk!
Estére mi készítettük 200 főre a vacsorát. Marhalábszár pörköltet főztünk, pirított tarhonyával és friss káposztasalátával. A húst, Mezőhegyes régi barátja, Foli úr biztosította, minden más hozzávalót itthonról vittük. A salátához a káposzta az önkormányzati kert termése, a salátát is még itthon, a Centrál étterem konyháján készítették el. Mordanoban Krcsméri Tibor volt a főszakács. Nagyon ízlett a főztünk! Mi épp, hogy csak megkóstolhattuk, mert a zenekar rohant átöltözni az esti hangversenyéhez. Frenetikus siker! Több mint két órás műsor után, többszöri vastaps mellett úgy kellett egyenként lelopni a zenekar tagjait! Volt nevetés!
 
A másnapi jelmezes felvonuláson hétágra sütött a nap. Maczákné Icu tanárnő vezette a babos szoknyás, hófehér pruszlikos, köténykés kislánykákat és a feketenadrágos csontszín inges kisfiúkat tánclépésben. Nagy tapsot kaptak, akárhány csoportosulás előtt haladtak is el. A koszorús párok illő visszafogottsággal, szerényen, a lányok bájos, a fiúk tartózkodó mosollyal sétáltak mögöttük. A vőfély kurjongatásán, botforgatásán mindenki nevetett. Már a koszorúsoknál is hallható volt egy-egy ’húúúúúúúúú’, meg ’óóóóóóóóóóóó’ (olaszul is húúúúúúúúúúú, meg óóóóóóóóóó), azonban a vőlegény és a menyasszony legfenségesebb magyar úri öltözetét látva mást se hallottunk. És tapsoltak, és tapsoltak a mordanoiak és környékén lakók. Az örömszülők mértékadó eleganciáját elégedett mosollyal nyugtázták. Örömnagyszülőből csak egy pár akadt: Dankó Gyula tanár úr és jómagam. Nagytata párom a menyasszony őse volt, én pedig a vőlegényé. A lakodalmas menetet a rezesbanda kísérte, fergeteges hangulatot teremtettek. Krcsméri Tibor a Művészeti Iskolánk igazgatója, kulturális tanácsnok, a Fúvósok karnagya – a vőlegény apukájának szerepében! A Polgármesteri Hivatal titkárságvezetője, jogász – az egyik koszorúslány, agrármérnökök, egyetemisták, főiskolások, tanárok, tanítók, egyik neves főiskolánk docense – egyébiránt a fúvós zenekar tagjai – egymással versengve vállalták a szerepeket. Mordanoi barátaink végigtapsolták felvonulásunkat, pedig legalább háromszor körbe kellett kerülnünk a teret és a közeli utcákat, mire a sportpályára vonulhattunk. Amikor a mordanoiak felismerték Mezőhegyes város hivatalos delegációjának tagjait is a lakodalmasok között, nevetés, integetés, ’bello, bello’, 'bellissimo, bellissimo’ (szép, szép, gyönyörű, gyönyörű) kiáltásokkal üdvözöltek bennünket! Boldogok voltunk. Elhoztuk Itáliába a Kozma Ferenc kori Mezőhegyest! 
A lóverseny még bennünket is meglepett! Egy futam volt. Szőrén ülték meg a lovakat, egyetlen kantárszár, két zsokénál kis ostor, inkább pálca. A jelzésre leengedett startszalagba belegabalyodott az egyik ló, felborult lovasával, majdnem maga alá gyűrte, elsodorta a mellette rajtoló lovat is. Semmi baj nem történt, lovasok és lovak épek maradtak. A két lovas a verseny lefújására várt, amikor egyikük észrevette, hogy nem fújják le, azonnal nyeregbe szállt, és már vágtatott is, a továbbreklamáló zsoké pedig már dühöngött. (Később kiderült, ő Olaszország első zsokéja, lovát szintén az elsők között tartják számom.) Mi mint a kukák lapultunk Foli úr kiemelt ’páholyában’ a pálya szélén, a közönség egy része követelte a lefújást, a másik az ellenkezőjét. A versenybizottság hajthatatlan volt, nem fújták le a futamot. Persze a versenyben lévő lovak rótták a métereket, még el sem csitult a közönség, már az elsők célba értek. Ünneplő kiáltások, taps.
Fáradtak voltunk, még díszmagyarban, de átöltözésre nem volt idő, kezdődött a búcsúvacsora. Stefano Golini polgármester úr bemutatta a 2011. évi, Olaszország 150 éves jubileumának eseményeit megörökítő, L’ Europa s’ e desta (Európa felkel) címmel megjelentetett könyvüket. A könyv nemcsak az ünnepségen résztvevő városok köszöntését örökítette meg olaszul és a hozzászóló anyanyelvén. Néhány gyöngyszem is helyet kapott, így tőlünk Tarkó Gábor történész, képviselőtársunk írása is: Mezőhegyes 1848-49-ben – Menedéke volt a szökevényeknek, s börtöne a hazafiaknak.
Ízletes vacsora után a búcsúzás – tényleg – nehéz percei következtek. Szerény ajándékainkkal megköszöntük a most is szívélyes vendéglátást, mordanoi barátaink pedig lelkiismeretes felkészülésünket, mint mondták: kimagaslóan színvonalas bemutatóinkat! Hudákné Julika minden vezetőt megajándékozott egy-egy kalocsai hímzettel, és persze őt is megtisztelték néhány emléktárggyal, és tisztességesen meg is lapogatták, megígérték, hogy Mezőhegyesen járva elmennek hozzájuk Csorvásra, mert főként az asszonyokat és a lányokat nagyon érdeklik az öltöztek. Majd kitüntetett figyelem fordult a gyerekek felé. Minden mezőhegyesi gyermeknek az érkezéskor kapott hátitáskába iskolai eszközökből összeállított csomagot is bepakoltak.
Most, viszonylag hosszabb után is végtelen kellemes érzés felidézni a mordanoi perceket, barátaink mosolyát, ölelését!
 
 
Fotók: Petró Zsolt
Kovácsné Faltin Erzsébet


21 csatolt kép 199171487654321121315201018211116
1 csatolt dokumentum www
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.