Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

TOKAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. július 18., csütörtök 11:54

Iwonicz Zdrój, az új partner
Iwonicz Zdroj város nemrégiben kereste meg Tokaj város képviselő testületét, hogy partnervárosi kapcsolatot szeretne létesíteni Tokajjal. A lengyel település arról híres, hogy kiváló gyógyforrásai vannak, amellyel szépen és jól sáfárkodik. Olyan infrastruktúrát építettek ki a gyógyvíz gyógyászati hasznosítására, amit példa értékű. A városban 3, a környéken 8 forrás van, amelyből különböző betegségek gyógyítására való gyógyvizet nyernek. A szanatóriumok is a víz hasznosítására épültek.

Maga a város is példa értékű, hiszen néhány épületet leszámítva, a 19. század monarchia- hangulatát árasztja, amelyet ők is büszkén vállalnak. A fából készült villák zöme fel van újítva, nagyrészük uniós támogatásból. Lenyűgöző a városban, hogy rendkívül sok parkja van, amit a városgazdálkodás kényes gonddal virágosít és tesz tetszetőssé.
Ebbe a városba érkeztünk a képviselő-testület felhatalmazásával július 16-án, amikor találkoztunk Páwel Pernal polgármester úrral és Zbigniew Ungeheuer úrral, a Portius Társaság elnökével. Ő ismerős a tokajiak számára, hiszen sokat megfordul Tokajban és sokat tesz a Tokaji bor exportja érdekében, amiért magas rangú magyar kormánykitüntetésben is részesült.
Pawel Pernal polgármester végtelenül nyitott ember, tele tervekkel, új szállodákról, wellness központról és sípálya létesítéséről. Nagy szeretettel fogadta Májer Jánost és feleségét és mindjárt gondoskodott frissítőként kiválló Iwonicz Zdroj ásványvízzel. A megbeszélések nagyon jó hangulatban zajlottak. Mindkét fél kinyilvánította szándékát, amelyre felhatalmazása is volt, hogy partnervárosi kapcsolatot akarnak egymással létesíteni.
A beszélgetés további részében technikai kérdésekről volt szó, hogy a partneri kapcsolat mire terjedjen ki. Szóba került mindkét városban egy lengyel-magyar baráti társaság létrehozása, amely szervezné a továbbiakban a kapcsolatot. Egymás rendezvényein, vásárain, kiállításain való részvétel, kulturális kapcsolatok, például az énekkarok vendégszereplése, sportrendezvényeken való megmérettetés, de fő szempontnak mindkét fél a gyermekek és polgárok kapcsolatát tartotta. A diákok esetében ez egyszerűbb, mert ők beszélik az angolt, ami a közös társalgás nyelve lehet.
A megbeszéléseket követően, polgármester úr bemutatta a városának a központját, ahol ámultunk a szebbnél szebb parkoktól, villáktól és szanatóriumoktól.
Májer János meghívta Páwel Pernal polgármester urat és néhány képviselő társát Tokajba, még erre a nyárra. Ekkorra a testvérvárosi szerződés szövegezése is megtörténhet. Polgármester úr a meghívást szívesen elfogadta.
A közös történelmi múltra való visszaemlékezés olyan erős kapocs lehet a két nép és a két város között, mint az Oestrich-Winkel-Tokaj-i testvérvárosi együttműködés.




8 csatolt kép 01235678
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.