Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 2. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS XIV. kerület - Zugló Önkormányzata
2013. július 24., szerda 09:47

Akadálymentett ügyintézés - 15 millió forintos uniós beruházással gazdagodott Zugló
Elkészült és bevált a Zuglói Polgármesteri Hivatal Okmányirodájának komplex akadálymentesítése, amellyel az ügyfélszolgálati közszolgáltatás fogyatékkal élő embertársaink számára is lehetővé vált – mondta el Papcsák Ferenc polgármester, sajtótájékoztatóján.

A projekt azért is nagy jelentőségű, mert a közvélemény akadálymentesítésen általában a mozgáskorlátozottak és kerekesszékkel közlekedő emberek számára történő átalakításokat érti. A valódi akadálymentesítés az egyenlő esélyű hozzáférés, azonban ennél sokkal többről szól. A látássérült, a hallássérült, az értelmi fogyatékos emberek, illetve még más csoportok számára is szükséges az információs környezet akadálymentesítése, ami itt teljes egészében megvalósult – mondta el Németh Orsolya, a Vakok és Gyengénlátók Közép Magyarországi Regionális Egyesületének alelnöke. Hozzátette: Zuglóban példaértékű a városvezetés odafigyelése a társadalom fogyatékkal élő tagjaira. Az alelnök a beruházás kivitelezésében személyesen is részt vett annak érdekében, hogy biztosan megfelelően kerüljön kialakításra az akadálymentesítés.

Sebestyén Lajosné a Mozgássérültek Budapesti Egyesület Zuglói szervezetének elnöke úgy fogalmazott: kinyíltak a kapuk azok számára, akik hátrányosabb körülmények között kényszerülnek élni életüket. Ezzel az akadálymentesítéssel élhetőbb életet biztosított nekik a kerületvezetés.

2012 végén fejeződött be a Zuglói Polgármesteri Hivatal Okmányirodájának teljes akadálymentesítése. A zuglói városvezetés mindig rendkívül érzékenyen reagált a fogyatékkal élők problémáira, ezért tartotta ezúttal is fontosnak, hogy Zugló az Új Széchényi Terv Közép Magyarországi Operatív Program keretében kiírt Egyenlő esélyű hozzáférés a közszolgáltatásokhoz (Akadálymentesítés) című pályázatot megvalósítsa. Tekintve, hogy XIV. kerületnek kiemelt szerepe van a budapesti fogyatékkal élők körében – itt működik a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége, a Vakok Állami Intézete, a Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézménye, Diákotthona és Gyermekotthona, a Gyengénlátók ÉltalánosIskolája, a Mozgássérültek Állami Intézete, a Hallássérültek Tanintézete – különösen fontos, hogy bárki máshoz hasonlóan, ők is zavartalanul intézhessék hivatalos ügye és számos civil szervezetiket.

A pályázaton az Önkormányzat 15 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, a pénzből az intézmény teljes körű infokommunikációs és fizikai átépítése valósult meg.

Az épület előtt két darab, a jogszabályoknak megfelelő akadálymentes parkolót alakítottak ki, a lépcsőhöz vezető szakaszon vezetősáv készült. A bejáratnál biztonságosabb rámpa és a lépcső mellett korlát épült. A közlekedők átjárhatósága, az ügyfélszolgálati és váró helyiségekbe való bejutás érdekében egyes nyílászárókat átalakították, míg az ügyfélszolgálat ablakokat lesüllyesztették. A fő közlekedési irányokban vezetősávok készültek, míg a földszinten új akadálymentes illemhely került kialakításra.
Az akadálymentesítendő helyiségek bejárata előtt Braille-írással ellátott funkciójelző táblákat szereltek fel, a bejáratnál egy tájékoztató információs tábla készült tapintható térképpel. Az irodákhoz és a portához egy-egy mobil indukciós készüléket szereztek be, továbbá hangos térkép is található az intézményről.

A beruházás 3 helyi/regionális fogyatékos érdekvédelmi szervezet (Mozgásjavító Diák Sportegyesület, Vakok és Gyengénlátók Közép-magyarországi Egyesülete, Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Zuglói Szervezete) együttműködésével jött létre.

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzata
Sajtóosztály



6 csatolt kép Vezetősáv vakoknakBraille felirat és hangos térképAvatás a társszervezetekkelProjektzáró sajtótájékoztatóAkadálymentes illemhelyMozgássérült feljáró
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.