Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. január 21. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS IX. Kerület - Ferencváros Önkormányzata
2013. augusztus 28., szerda 12:54

Bölcsőde átadás Ferencvárosban: 40 férőhely, 24 új munkahely
Soltész Miklós, szociális és családügyért felelős államtitkár és Bácskai János, Ferencváros polgármestere 2013. augusztus 28-án adta át ünnepélyes keretek között az új, Thaly Kálmán utcában található intézményt, amely 248 millió forintos uniós támogatással és 267 millió forintos önkormányzati önerő révén épülhetett meg. Ferencvárosban 29 év után nyílik ismét bölcsőde: a 40 új férőhellyel 2013 szeptemberétől már 290 kisgyermek napközbeni ellátását tudja biztosítani a kerület. A bölcsőde megnyitásával 24 új munkahely is létrejött.

Soltész Miklós hangsúlyozta: 2010 és 2014 között a Kormány 28 milliárd forintot költ illetve költött új bölcsődei férőhelyekre. A szociális és családügyért felelős államtitkár továbbá kiemelte: „Eddig több mint 200 bölcsőde épült meg országszerte  és 2014 végére várhatóan több mint 6000 férőhely kerül átadásra.” „Az országban legrégebbi, legnagyobb és ez által legsikeresebb városrehabilitáció részének tekintjük a mai ünnepnapot.”– mondta Bácskai János a Varázskert Bölcsőde augusztus 28-i ünnepélyes átadásán. Ferencváros polgármestere szerint Középső-Ferencváros vonzó otthonná vált. „Most, 29 év után sikerült a méltó gyermekneveléshez szükséges segítséget nyújtani az itt élő családoknak. A férőhelyek bővítésének igénye azt is jelenti, hogy egyre többen választják otthonuknak a folyamatosan megújuló Ferencvárost. Ezt kívántuk elérni, amit jelszavunk is tükröz: Otthon, Város, Ferencváros" – hangsúlyozta a polgármester.
 
Az új bölcsőde a KMOP-4.5.2-09-2009-022 azonosítószámú, „A Varázskert megépítése; 40 férőhelyes új bölcsődei tagintézmény létrehozása Budapest IX. kerületében” elnevezésű projekt keretében épült meg. Kivitelezése során a beruházó önkormányzat külön figyelmet fordított arra, hogy az épület infrastrukturális adottságai lehetővé tegyék a további bővítést. 
 
A több mint félmilliárd forintos beruházás 248 millió forintos uniós támogatással és 267 millió forintos önkormányzati önerő révén valósulhatott meg. Ez utóbbi összegből 101 millió forintot az EU Önerő Alap utófinanszírozási pályázatán nyert el Ferencváros önkormányzata.
 
Az intézmény létrejöttével 24 munkahely létesült.
 
A Thaly Kálmán utca 17. szám alatt található, korszerű, előírásoknak megfelelően kivitelezett, energiagazdaságos épületben a bölcsődei alapellátáson kívül a sajátos nevelési igényű gyermekek szakszerű integrációjának feltételeit is megteremtik. Az ő gondozásukkal és nevelésükkel, integrált formában gyógypedagógus foglalkozik majd.
 
A Varázskert Bölcsőde növendékeinek egészséges fejlődését sószoba és speciális étkeztetés segíti. A diétás étkeztetés keretében a tej- és tojás érzékeny gyermekek ellátását is biztosítani tudják az intézményben.
A parajdi sóbányából származó téglákból épült szobában játékos foglalkozások keretében tölthetnek el a gyermekek naponta maximum fél órát. A sóterápia enyhíti az allergiás tüneteket és csökkenti a légúti fertőzések kockázatát is.
 
A Varázskert Bölcsődében nem csak a gyermekek napközbeni ellátásáról gondoskodnak. A bölcsőde szakemberei a szülőket nyitva tartáson túli időszakos gyermekfelügyelettel, valamint pszichológiai és dietétikai tanácsadással segítik.
 5 csatolt kép dr. Bácskai János, Ferencváros polgármestereSoltész Miklós, sociális és családügyért felelős államtitkárVarázskert BölcsődeA bölcsőde sószobájaAz első lakók...
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.