Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. augusztus 31., szombat 21:47

Botka László: Szegednek és az egyetemnek közös a sorsa
Szeged és az egyetem sorsa immár több mint kilenc évtizede összefonódott. A város akkor fejlődik, ha a Szegedi Tudományegyetem is fejlődik. Közös jövőnket viszont alapvetően befolyásolja az a tény, hogy három év alatt egyharmaddal csökkentette a kormány a felsőoktatás költségvetési támogatását – mondta a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitóján Botka László polgármester.                
Szombaton délelőtt 10 órakor tartotta ünnepi tanévnyitóját a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében. 
Az egyetemi és főiskolai tanárok, akadémikusok, emeritus professzorok és az SZTE Szenátusának tagjai mellett az ünnepségen részt vettek az intézmény elsőéves hallgatói és szüleik is. 

Pálinkás József: „Kölcsönös bizalom kell az együttműködéshez”
A szegedi universitas tanévnyitó ünnepségén elsőként Pálinkás József mondott köszöntőt.
– Világszínvonalú egyetemekre van szükségünk, de létrehozásuk elképzelhetetlen az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül – hangsúlyozta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.
Az akadémikus szerint a kormányzat egyedül nem tud létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem, mint ahogyan egyik egyetem sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni, de ez még együtt is kevés az egész társadalom bizalma és támogatása nélkül. Ha elhagyja a magyar egyetemeket a néhány száz legkiemelkedőbb tudós, és nem az itthoni egyetemeken tanul tovább az az ezer legtehetségesebb magyar diák, akinek ma a világ bármely egyetemén jutna hely, akkor véglegesen elvesztettük a versenyt – jelentette ki Pálinkás József.
Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár ünnepi beszédében úgy fogalmazott, az egyetem hivatása a tudomány segítségével történő nevelés, a felkészítés a tudomány megújító művelésére és az olyan emberek motiválása, akikre jellemző a valóságtisztelet, a vitázóképesség és az összefüggésekben való gondolkodás.

Életpálya modell helyett életben maradási modell
Botka László szegedi polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, a város és az egyetem sorsa már több mint kilenc évtizede összefonódott. Szeged akkor fejlődhet, ha az egyetem is fejlődik.
– A város és az egyetem sorsa a fejlődésében is összefonódott. Szeged város akkor fejlődik, ha a Szegedi Tudományegyetem is fejlődik. Egy új tanév mindig lehetőséget biztosít számunkra, hogy végig gondoljuk, mit tettünk közösen, hogy megóvjuk értékeinket és fejlődést hozzunk az egyetemnek és a városnak. Öröm számomra, hogy az elmúlt évtizedben minden évben beszámolhattunk olyan közös érdekű fejlesztésről, beruházásról, amely egyaránt gazdagította az egyetemet és fejlesztette Szeged városát. 
A szegedi városvezető szól arról, hogy ebben az évben két ilyen, közös érdekű beruházás is indul, vagy fejeződik be. 
– Rövidesen elkészül az új klinikai tömb, amelyért közösen 2010 óta dolgoztunk, 2007-ben az országban is egyedülálló módon Szegeden valósítottuk meg a teljes körű egészségügyi integrációt. Egyesült a klinikai és az önkormányzati intézményrendszer, így megteremtettük a fejlesztés lehetőségét, elnyertük az Európai Unió támogatását, valamint Szeged város önkormányzata vállalta és teljesítette, hogy az új klinikai tömbhöz kiépíti a szükséges infrastruktúrát. Néhány hónapon belül ez az új klinika valóban minőségi változást hoz nemcsak Szeged, hanem az egész régió egészségügyi ellátásában. 
– Rövidesen megkezdődik az ELI, a lézerközpont építése. Ezt a munkát is közösen kezdtük, szintén 2007-ben, amikor az egyetem és a város létre hozta a lézerközpont előkészítésre szolgáló céget. 2009-ben megnyertük az Európai Unió támogatását, ezután volt két kalandos évünk, amikor kormányzati forrásoktól azt hallottuk, hogy ebből nem lesz semmi, mert az unió sem fogja támogatni. Ősszel pedig több mint 60 milliárd forintból – hat futballstadion árából – mégis megkezdődhet Magyarország legnagyobb beruházása. Természetesen a fejlesztések és a beruházások mellett a Szegedi Tudományegyetem és a város helyzetét alapvetően befolyásolja a felsőoktatás helyzete. Az a tény is, hogy a 2010-es 186 milliárdról 2013-ban 123 milliárdra csökkent a felsőoktatás költségvetési támogatása – ez egyharmados elvonás. De befolyásolja az a tény is, hogy mindeközben 140 ezerről 92 ezerre csökkent az egyetemekre, főiskolákra felvételizők száma. 
Természetesen ez kihat a Szegedi Tudományegyetemre is – spórolással, megszorításokkal, elbocsájtásokkal jár és leginkább azzal, hogy életpálya modell helyett életben maradási modellt kell alkalmazni – mondta Botka László. 

A nehézségek ellenére stabil pályán mozog az egyetem
Szabó Gábor rektor ünnepi köszöntőjében kifejtette: folyik egy vér nélküli harc, amelyben a hadsereget úgy hívják, hogy értelmiség, a kiképzőtábort pedig úgy, hogy felsőoktatás. Az SZTE ebben a küzdelemben arra pályázik, hogy nemzetközileg jegyzett egyetem legyen, ugyanakkor a régió meghatározó felsőoktatási intézményeként is kell működnie. Az egyetem minden nehézség ellenére kiszámítható és stabil pályán mozog.
A szegedi egyetem hallgatói létszáma bár csekély mértékben, de növekedett, és az intézmény sikeresen szerepelt a tudományos pályázatokon is. A közeljövőre adottak a világszínvonalú tudományos kutatás feltételei – közölte az akadémikus.
A hallgatókhoz fordulva azt tanácsolta: „ne csak diplomások, hanem értelmiségiek próbáljanak lenni, mert az értelmiségnek akkor is felelősséget kell vállalnia, ha azt a társadalom elutasítja, mert nem ismeri fel hosszú távú érdekeit” – fejezte be köszöntőjét az akadémikus.

16 csatolt kép 67234158910111213141516
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.