Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 20. hétfő
Hírek témák szerint

KALOCSA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. szeptember 18., szerda 08:28

Szakmai konferencia és multikulti bárány parti a XXIV. Kalocsai Paprikafesztiválon
Az idei évben háromnapossá bővült Kalocsai Paprikafesztivált pénteken délután szakmai konferenciával nyitotta meg a Kalocsai Városmarketing Kft. 

A konferencia a „Kalocsa a paprika fővárosa: a kalocsai paprika szerepe, jelene és fejlődési lehetőségei mezőgazdasági és turisztikai szempontból”címet viselte és először nyújtott lehetőséget arra, hogy a szakma képviselői szervezett keretek között, a paprika legnagyobb ünnepén találkozzanak és cseréljenek tapasztalatot egymással.
A szakmai napot Török Ferenc polgármester nyitotta meg, majd átadta a szót Font Sándor országgyűlési képviselőnek, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága elnökének, aki a földtörvény átalakításáról tartott előadást.
Változik a piac: az olcsóbb paprika iránt nagyobb a kereslet
Ez után a paprikaágazattal kapcsolatos problémák, újdonságok, kutatási eredmények kerültek a középpontba. A magyar fűszerpaprika termelésének és feldolgozásának helyzetéről Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be. Előadásában az utóbbi évtized tendenciáját vizsgálva megállapította, hogy a paprika őrlemény fogyasztása belföldön és a világpiacon is csökken vagy átrendeződik az olcsóbb kategóriák felé.  Ez után a fűszerpaprika minőségét érintő, rendkívül szigorú törvényi szabályozásokról, valamint a külföldi versenytársak egy további előnyéről is beszélt. Ezt követően a Fűszerpaprika Nonprofit Kft. kutatási eredményeit Tímár Zoltán ügyvezető igazgató képekkel illusztrálva mutatta be a megjelenteknek. Őt Berta Zoltán, a Bio-Drog Berta Kft. ügyvezető igazgatója követte a pódiumon, aki a magyar fűszerpaprika program kitörési pontjairól, valamint a biopaprika nem fűszerként való felhasználásáról is szólt. Cégük ugyanis újabb lehetőségeket keresett a paprika hasznosítására. Ennek egyik eredménye lett a Versenyinfúzió nevű ital, melyet leginkább sportolóknak fejlesztettek ki, azonban e termék, mint azt Berta Zoltán elmondta, még hosszú út előtt áll. Az előadások sorát Kalocsa testvértelepüléseinek, Kúlának és Kirchheim unter Teck-nek a bemutatkozásával ért véget. A szakmai nap zárásaként a résztvevők a Chili-Trade Paprika Manufaktúra Kft. és a Paprikavilág Kft. új, bátyai telephelyén folytathatták az eszmecserét.

A szombati ünnepélyes megnyitó idején esett talán a legjobban, mégis sokan végigállták Török Ferenc polgármester illetve Hende Csaba honvédelmi miniszter megnyitó beszédét, és az azt követő lovagavatást.
- Bár a paprika termelése, és fogyasztása is csökken, még ma is sok családnak ad megélhetést, ezért a fűszerpaprika jövőjét az összes szereplő részvételével újra kell építeni. E célt szolgálja a fesztivál is – mondta a polgármester, aki után Hende Csaba kapott szót, és árulta el lovaggá avatása előtt, hogy 1978-ban a kalocsai paprikagyár segédmunkása volt. Hende Csaba mellett egyébként a kúlai Valka Károlyt, a Vajdasági Magyar Szövetség Tanácsának elnökét, és dr. Simon Tamás rendőr dandártábornokot is lovaggá avatták.
A szombati nap további attrakciója volt a XVII. Paprikás Ételek Főzőversenye. Ezen több mint 200 féle ételt kóstolt a zsűri, attól a 63 csapattól, akik a főzőversenyen részt vettek szombaton. A részleteket Németh Józseftől, a főzőverseny főszervezőjétől, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) Vendéglős és Hagyományőrző Bizottságának elnökétől tudtuk meg, aki egyben az MNGSZ dél-alföldi régiós szervének vezetője is.

- Birkát, halat, kecskét, dán vadat és kismalacot is feldolgoztak a csapatok. A teljesség igénye nélkül kiemelném a sok-sok felejthetetlen kulináris élmény közül a rántott töltött káposzta és a rántott töltött paprika okozta ízélményt. De említésre méltó még az az innovatív csapat is, aki sült paprikakrém levest készített sajtgombóccal. Mindezek mellett, persze, voltak olyan étkek is, melyek már nevükkel felhívták magukra a figyelmet. Ilyen volt az az elefántfül névre keresztelt tésztás ételkülönlegesség is, amit a Vajdaságból érkezett csapat tett a zsűri elé. De nagy sikeres volt az Almáskeresztúrról érkező csapat vízibivaly pörköltjének is – sorolta az élményeket a Venesz-díjas mesterszakács.
Mint azt Németh Józseftől, a főzőverseny szervezőjétől megtudtuk a kalocsai csapatok mellett, sok vidéki és külföldi főzőbrigád érkezett erre a nagy hagyományokkal bíró versenyre. Határainkon túlról, Kalocsa testvértelepülései mellett a vajdasági Szivácról, Zentáról, Topolyáról is érkeztek fakanálbűvölők. Ahogyan az Amerikai Egyesült Államokból, a portlani, Oregonból is. Ők egyébként Multikulti bárány party néven egy báránypörköltet készítettek, amivel különdíjat is kaptak a zsűritől.
Idén először Lovagi Udvar is várta a főzőversenyre érkezőket és az az iránt érdeklődőket. 
A gasztronómiai kalandjárat azonban ezzel még nem ért véget. Idén újabb rekordkísérletre vállalkoztak a fesztivál szervezői Németh József irányításával.
- Az öt évvel ezelőtti rekordot sikerült túlszárnyalni, hisz mintegy 28 méteres gasztronómia világrekord születet, melyet a Szabadtűzi Lovagrend főkancellárja Csetneki László vezényelt le a fedett piactéren. A kácsikészítésnek egyébként már a folyamata is látványos volt. Sokan körülállták a fateknőt, amiben reggel gyúrták tésztát, de a legjobban az a látványos kisvonat vonzotta a szemet, ami közel 5 mázsa súlyú síneken, 15 méter hosszan járt fel-alá, és sütötte a kalácsot, mely végül 28 méter hosszú lett.

A gasztrokalandok mellett könnyűzenei szórakozási lehetőségekből sem volt hiány a fesztiválon. Pénteken este a The Carbonfools és a StabilFrazír, szombaton a Cimbaliband és Rúzsa Magdi adott koncertet, vasárnap pedig a tűzijáték előtt, utolsó fellépőként Ferenczi György és a Rackajam zenekar koncertjével zárult a XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.