Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2021. január 21. csütörtök
Hírek témák szerint

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2013. november 27., szerda 15:08

Miró és világhírű társai a Vaszary Villában
Világhírű szobrászok és festők, a képzőművészetben új nyelvet teremtő alkotók műveiből nyílik kiállítás a Vaszary Villában.
A Művészet és tér című tárlaton absztrakt, nonfiguratív alkotások láthatók, többiek között Joan Miró, Eduardo Chillida, Antoni Tapies, Günther Uecker vagy éppen Deim Pál munkái.


- Elemi erejű műveket mutat be a kiállítás, több grafikán a keleti művészet, például a kínai tusrajzok hatása is érzékelhető. A művek a második világháború után készültek, amikor a tragédiák, a drasztikusan megváltozott társadalmi környezet a nyugat-európai művészetben szemléletváltást hoztak, kialakult egy új képzőművészeti nyelv. Az addig egyértelmű térfelfogást felváltotta egy árnyaltabb, spirituálisabb szemlélet. A kiállító alkotók a dadaizmusból merítettek, de új stílust hoztak létre, újra felfedezték a szabad gesztust - válaszolta a balatonfured.hu kérdésére Herpai András művészettörténész.
- Kétségkívül Joan Miró a leghíresebb alkotója a gyűjteménynek, tőle több mű is látható, köztük figuratív, szinte történeteket elmesélő munkák is. De több világhírű művész is van az alkotók között, akiktől azonban itthon a vasfüggöny miatt évtizedeken át szinte nem lehetett kiállítani semmit sem. Monumentális művekről van szó, amelyek átütő erővel érzékeltetik a nonfiguratív absztrakt művészetet - tette hozzá a kiállítás kurátora.

A Vaszary Villa kiállításán az Ars et Vita Alapítvány gyűjteményéből, mintegy száz alkotás lesz látható. A hatvanas évek óta gyarapodó egyedi gyűjtemény világhírű szobrászok és festők grafikai műveit mutatja be, azokat, amelyek szervesen hozzátartoznak munkásságukhoz. Itt lesz Joan Miró, a huszadik századi modernizmus egyik legjelentősebb alakjának több műve. A valóságot és a képzeletet keverő, az asszociációkra épülő, különös érzés és hangulatvilágot teremtő munkái igazi kuriózumnak számítanak. Kiállít a monumentális szobraival híressé vélt baszk szobrász Eduardo Chillida, a kortárs európai művészet egyik legismertebb alakja, a katalán származású Antoni Tapies, a legendás ZERO csoport tagja, a neves német képzőművész Günther Uecker vagy éppen a Kossuth-díjas, ízig-vérig szentendrei művésznek számító Deim Pál.
- Koncepció alapján állítottuk össze a kiállítást, amely a művészet térhez való viszonyáról szól, a színek, formák illetve az üresség kapcsolatáról, arról, hogy az alkotáson az üresen hagyott felület ugyanolyan tartalmat hozhat létre, mint a megmunkált rész, sőt kompozíciót formáló erővé válhat. Heidegger tanulmánya ihlette a kiállítás rendező elvét, aki azt írta: a tér nem semmi és nem is hiány. Ezek a képek a világhoz való viszonyunkat vizsgálják, van bennük egyfajta spirituális erő - fogalmazott Herpai András a kiállítás kurátora.
A tárlaton szereplő művészek: Pierre Alechinsky, János Bér, Eduardo Chillida, Alain Clément, Deim Pál, Etienne Hajdu, Gerhard Hoehme, Alexandre Hollán, Kozo, Andreas Ludwig, Nicola de Maria, Joan Miró, Vieira da Silva, Emil Schumacher, Árpád Szenes, Günther Uecker, Antoni Tapies, Bram van Velde, Jan Voss.
A kiállítás ünnepélyes megnyitóját december 14-én, szombaton, 11 órakor rendezik a Vaszary Villában. A tárlat március végig látogatható.
A képen Joan Miró és Eduardo Chillida egy-egy grafikája látható.  
balatonfured.hu1 csatolt kép 1
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.