Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS VIII. kerület - Józsefváros Önkormányzata
2014. február 13., csütörtök 13:34

12 ezer józsefvárosi életét teszi jobbá a Magdolna Negyed Program III
Egy évvel ezelőtt kezdődött Józsefvárosban Közép-Kelet-Európa első szociális város-rehabilitációs programja. A Magdolna Negyed Program III. 12 ezer embert érint a kerületben. A Józsefvárosi Önkormányzat csaknem 4 milliárd forint uniós támogatást kapott a megvalósításához az Új Széchenyi Terv keretében. Józsefváros korábban még sohasem nyert el ekkora összeget. Az ebben a ciklusban elnyert támogatásokkal Józsefváros lett a legsikeresebben pályázó kerület.
Az egy éves évforduló alkalmából tartott sajtótájékoztatón dr. Sára Botond alpolgármester köszönetet mondott a projektben érintett józsefvárosiaknak a türelmükért, a programban dolgozóknak pedig a lelkesedésükért. A Magdolna Negyed Program III. a Teleki tér - Fiumei út – Orczy tér - Baross utca – Kálvária tér – Koszorú utca – Mátyás tér - Nagyfuvaros utca – Népszínház utca által határolt területet érinti. Négy elemből épül fel: épület-felújítási, közterület-fejlesztési, társadalmi, közösségi, szociális és bűnmegelőzési, valamint gazdasági, foglalkoztatási program.
Az épület-felújítási program egyik része a társasházak felújítása. Ebben 13 társasház vesz részt és 500 családot érint. A társasházak mindegyikének megújult az utcai homlokzata. Hat társasházban felújították a tetőt, ötben a kéményt és az elektromos vezetékeket, kettőben pedig a gázvezetékeket. Volt olyan ház, ahol a függőfolyosót kellett megújítani és olyan is, ahol a lépcsőház, a kapualj vagy a tűzfal szorult felújításra. A bérház-felújítási program várhatóan tavasszal kezdődik. 28 önkormányzati tulajdonú épület újul meg kisebb-nagyobb mértékben. Ezekben az épületekben csaknem 700 család él. A bérházakban főleg az erősen leromlott gépészeti, villamos hálózatok újulnak meg, de van, ahol a szigetelési, homlokzati problémák oldódnak meg a felújítással.
Sára Botond alpolgármester arról is beszélt, hogy a Magdolna Negyed Program III. keretében még ebben az évben megújul 57 ezer négyzetméternyi közterület is Józsefvárosban. Újjászületik a Kálvária, a Teleki tér, a Fiumei út-Dobozi utca által határolt terület és a Magdolna negyed több utcája. A Magdolna negyed rehabilitációja nemcsak az épületek és a környezet megújítását jelenti, hanem szociális fejlesztéseket is. A fő cél, hogy javuljon a közbiztonság, a köztisztaság és az életszínvonal a negyedben. A Mátyás téren felépült Kesztyűgyár Közösségi Házban különböző képzések (felnőtt internet), foglalkozások (kézműves szakkör), gyermek és felnőtt programok várják az itt élőket. A mentor program keretében a hét minden napján délutánonként pedagógusok korrepetálják a résztvevő diákokat.
A Magdolna Negyed Program a hátrányos helyzetű családok mindennapjait is igyekszik megkönnyíteni. Az intenzív családmegtartó szolgáltatásokat olyan családok vehetik igénybe, amelyekből a gyereket súlyos veszélyeztetettsége miatt azonnal ki kellene emelni. A cél az, hogy a gyerek a családban maradhasson, a család pedig megkapja azt a segítséget, amelyre ehhez szüksége van. A családfejlesztő szolgáltatás keretében a résztvevők segítséget kaphatnak például a munkakereséshez, a gyerekek iskolai felzárkóztatásához, kisebb lakásfelújításhoz, vagy részt vehetnek képzési-oktatási programokban. A bűnmegelőzésben nagy szerepe van a Szomszédsági Rendőr Programnak is. A Magdolna-negyed területén gyalogos járőrök teljesítenek szolgálatot a munkaidejükön túl. Reggeltől estig járják a környéket. Az elsődleges feladatuk az, hogy a jelenlétükkel, az egyenruhájuk látványával elrettentsék a bűncselekményre készülőket.
A gazdasági, foglalkoztatási programok keretében különböző képzési programok indultak. Tavaly két alkalommal volt Állásbörze a Kesztyűgyárban és a rendezvény idén is folytatódik. A gazdasági programok között munkába állást segítő klubok indultak, köztük olyan is, amely kifejezetten a nőknek segít elhelyezkedni.
A Magdolna Negyed Program III. a tervek szerint 2015-ben fejeződik be Józsefvárosban.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.