Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2014. február 15., szombat 11:06

Újévi Koncert, bécsi módra, az egykori koronavárosban
A január 4-ei Újévi Koncertet Kovácsné dr. Faltin polgármester nyitotta meg, mintegy 400-450 főnyi közönséghez szólva, hiszen a telt ház idén sem maradt el. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével: Simonka György országgyűlési képviselő, Kun Mihály, a Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezérigazgatója, Varga Gusztáv tankerületi igazgató, Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármester, Szabó Zoltán, Túrkeve polgármestere, Tonka Istvánné, Kisdombegyház polgármestere, Kovács Imre, Kispereg polgármestere, Juhász Pál, Tótkomlós nyugalmazott polgármestere, Zsótér-Erdélyi Dóra, az Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, valamint Soósné Záluszki Mária, a József Attila ÁMK igazgatója.
Kovácsné dr. Faltin Erzsébet leszögezte, nem kívánja értékelni az elmúlt időszakot. Helyette arról beszélt: – A művészet olyan csoda, melyet nem lehet megtanulni, csak tökéletesíteni. A Mezőhegyes Város Fúvószenekara tagjairól kijelentette: – Ők úgy születtek, hogy a zene a vérükben van. Beutazták a fél világot, itthon két megyében, külföldön négy országban ismerik munkásságukat.
A mazsorettekről szólva elmondta: – 1995-öt, a zenekar megalakulását követően már két év múlva összeállt a tánckar is, mert úgy érezték, mégiscsak odavalók a zenekar elé. Ezt követően a táncosok és vezetőik, valamint a zenekar és annak vezetője munkáját méltatta. Majd hozzátette: – Az elmúlt napokban elnéztem a szülőket, barátokat, hozzátartozókat, ahogy elkísérték a gyerekeket a fellépés előtti próbákra, hiszen nélkülük szintén nem bonyolódhatna le oly sikeresen a rendezvény, mint az már oly sok éve történik.
Hangsúlyozta: – Búcsúztatjuk az óévet, köszöntjük az újévet. Bármi rossz is történt az óévben, a problémákat sikeresen megoldottuk. Ez évben is biztosan lesznek gondok, de ha hittel dolgozunk, a 2014. év is biztosan sikeres lesz. Kívánjunk hát egymásnak boldog új esztendőt – fejezte be ünnepi köszöntőjét.

Mezőhegyesen, a kilencvenes évek második fele óta, rendezik meg évről évre (mindig csurig telt házzal), január első szombatján, az év talán legfelhőtlenebb, legboldogabb hangversenyét.
Bár a műsorválogatás kissé poposra (vigyázat, nem púpos, nem popós; popos, a pop szóból képezve) sikeredett, talán az egy Csajkovszkij Feodora nyitányt kivéve, összességében véve, a menü minden fogása szere(the)tő volt.

Dvořák: Piros-fehér-zöld-induló

Pjotr Iljics Csajkovszkij: Feodora nyitány
A Feodora nyitányt ezt a fúvószenei irodalomban is gyakran játszott Csajkovszkij művet szomorúság, elegancia, lírai motívumok, cselekvési vágyak muzsikában megfogalmazott kifejezései egyaránt jellemzik. A tömör, ritmikusan feszes, dinamikus árnyalatokban, érzékeny tempóváltásokban, zenei intuícióban rendkívül gazdag darab nem a legkönnyebben játszható opusok közé tartozik. Hiszik, nem hiszik, jelentősebb hibát nem tapasztaltam, a művet a karmester és zenekar hihetetlen mértékű, szoros együttműködése jellemezte. A repríz utáni visszatérő gyors rész, illetve a határozott befejezés, számomra külön emlékezetessé tette a romantikus szerző alkotását.

Nick Glennie-Smith: A szikla (filmzene válogatás)

Latin Gold, Itali disco

Adele (aki a keresztégben az Adele Laurie Blue Adkins nevet kapta) Skyfall című szerzeményét, mely a huszonharmadik James Bond-film főcímdalaként vált ismertté, dr. Szabados Éva az Eva & The Heartbreakers szólóénekese, s mindemellett kiváló fuvolista, valamint a fúvószenekar előadása teljesen új köntöst kapott Bán László hangszerelésében. Szabados Évinek levegője van, atmoszférája -és természetesen: akusztikája, hibátlan intonációjú énekét szép és erős hang jellemzi. Krcsméri Tibor karnagy nem véletlenül jegyezte meg: ő Mezőhegyes X-Faktora, de talán az országé is. Ha még kissé merev beállásán is engedne egy kicsit, s mozgásában is merné átengedni magát a zene ritmusának, lüktetésének, előadása még ennél is izgalmasabb lehetne.

Ian Ivanici-Szécsi Pál Egy szál harangvirág

Az Eisemann egyveleg az együttes közel húsz éves múltjában teljesen új színfolt. Az Eisemann dalok: a Lesz maga juszt is az enyém, a Van aki bevallja, a Holdvilágos éjszakán, a Paplak mellett, lakik a Katika, a Hosszú az éjszaka, a Negyvenhatos sárga villamoson, valamint az Én és a kisöcsém és a Fekete Péter operettek egy-egy betétdala, egy alkalmi énekkórussal kiegészülve, remekül illeszkedett a 2014. évi Újévi Koncert műsorszerkezetébe. Az est folyamán Mezőhegyes Város Fúvószenekara szép, fülbemászó, boldogsághormonokat termelő (már bocsánat, de nincs jobb hasonlatom, hatásában olyan volt az egész, mint egy jófajta csokoládéé!), parádés műveket játszott.

            A koncert második felében a fúvószenekar által kísért Gyöngyszemek mazsorett egyesület Gyöngyvirág, Rubin, Gyémánt és Smaragd csoportja ajándékozta meg a közönséget táncával. A koreográfiákat: Surányi Erzsébet, Paulik Ildikó és Stephanik Éva készítette. Különösen az utolsó négy produkciót emelném ki: Mesezenék (Gyöngyvirág csoport, koreográfia: Surányi Erzsébet), Paolo Conte: Azzurro (Rubin csoport, koreográfia: Stephanik Éva), John Kander: New York, New York (Gyémánt csoport, koreográfia: Paulik Ildikó), Gypsy King: Bamboleo (Smaragd csoport, koreográfia: Stephanik Éva). A New York, New York a klasszikus revü és varieté világába kalauzolt bennünket, a Bamboleo-ban pedig nyakig merülhettünk a tüzes ritmusok világába, hogy a Gipsy Kings táncra és az élet szeretetére taníthasson minket.

Hagyomány, hogy a zenekar vezetője kitüntetést ad át azon zenekari tagok részére, akik az évben éppen tizedik éve az együttes aktív szereplői. A január 4-ei újévi hangversenyen Szász Erzsébet vehette át a díjat Krcsméri Tibor karnagytól.

Szerző: M. Szabó Mihály


3 csatolt kép Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület CsoportjaiSzabados ÉvaSzász Erzsébet és Krcsméri Tibor karnagy
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.