Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 27. szombat
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2014. február 15., szombat 11:29

Kistérségi kulturális fesztivál Mezőhegyesen
Mezőhegyesen január 24-én rendezték meg a Magyar Kultúra Napját a József Attila ÁMK aulájában, illetve színháztermében, négy település: Mezőhegyes, Magyarbánhegyes, Dombegyház és Végegyháza amatőr művészei és művészeti csoportjai részvételével. A program ismertetése után Mitykó Zsolt alpolgármester köszöntötte Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármestert, Sódarné Varga Gyöngyit, Magyarbánhegyes polgármesterét, a képviselő-testület jelen lévő tagjait, Zsótér-Erdélyi Dórát, a Mezőkovácsházi Tankerület József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatóját, valamint Soósné Záluszki Máriát, a József Attila ÁMK igazgatóját.
A képzőművészeti kiállítás megnyitója előtt Ovszák Bernadett felolvasta Tamási Áron Időszerű tanítás című írását, mely első alkalommal a Brassói Lapok 1940. március 24-ei lapszámában jelent meg, és a mai napig semmit sem vesztett aktualitásából. Deliné Szabó Éva művésztanár méltatta a magyarbánhegyesi Pótári János (fotó), Vígh Andrásné (gobelin), Gönczöl Gizella (szőnyegek), a mezőhegyesi születésű Kovács Tiborné Török Erzsébet (festmény), a Kunágotai Bereczki Máté Általános Iskola tanulóinak, valamint a Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola alapfokú művészeti iskolája képzőművészeti csoportjának munkáit.
Megnyitóbeszédében Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármester aláhúzta: – A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. – A magyar himnusz az egyetlen állami himnusz a világon, amelyet 1990-ig semmilyen törvény, sem uralkodó, kormány vagy országgyűlés nem tett kötelező érvényűvé. Maga a magyar nemzet tette saját himnuszává – emelte ki.
A mintegy másfélórás program a modern tánctól kezdve, a komolyzenei- és népzenei műveken, a szavalatokon keresztül, a popzenéig terjedt. A 21 műsorszámból ki kell emelni Gönczöl Gizella Kitartok című (saját alkotás) szavalatát, Tamás Erzsébet Juhász Gyula Anna örök című versének interpretálását és Pozsárné Nagy Ilona Kosztolányi Dezső Akarsz-e játszani című versének előadását. Dicséretet érdemel a Mezőhegyesi Református Egyházközség Kálvin Kórusának összeállítása (Liszt Ferenc-dr. Vargha Károly: Hajnalozó, Ismeretlen szerző-dr. Vargha Károly: Kék ibolyácska, J. S. Bach: Készülj urad elé lelkem), Ovszák Bernadett Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet című versének előadása, Dere Máté zongora játéka (Bartók Béla: Dudások), valamint a dombegyházi Héthalom Citerazenekar és Népdalkör Tréfás népdalok című válogatása. Zsóri Martin „Twist miniszter”-e (Fenyő Miklós-Novai Gábor: Hotel Menthol) nyugodtan mondhatjuk, fiatal kora ellenére, nem csak tehetséges, de érett előadóról is árulkodik.
Farkas Tóth László mindenképp külön bekezdést érdemel. A Magyarbánhegyesen élő országos hírű szobrászművész, akit a helyiek csak „a fafaragó”-nak neveznek 1982-ben végzett a párizsi Sorbonne Egyetem szobrász szakán. Néhány évvel ezelőtt a Kossuth-díjas Kő Pál szobrászművész hívta tanítani a pécsi egyetemre, mégsem ment. Azt mondta: – Minek költöznék én városba, amikor a városi képzőművészek falura mennek élni, alkotni.
Mivel Farkas Tóth szobrászművész, magától értetődik, hogy nem szerepelhetett munkáival az amatőr kiállítók között. Mégis, miért beszélek akkor róla ennyit? Mint megtudtam, voltaképpen szülői erőszakra kezdett el tanulni zongorázni Garai Anna zongoratanárnőnél, a történelmi Garai család leszármazottjánál, majd a szegedi konzervatórium orgona-zongora szakán folytatta zenei tanulmányait.
Amit eddig is tudtam: kiváló művész. Nos, zongorajátékára sem tudok mást mondani. Több magyarbánhegyesi versmondó szavalatát kísérte zongorán, illetve szintetizátoron. A dallamokat a versek hangulatához igazítva, invenciózusan barangolt a különböző stílusok között, s ami fő, a jelenlévő hallgatók egy Mezőhegyesen debütáló Farkas Tóth szerzemény (Az erdő fohásza) egy tételének is fültanúi lehettek.
            Egy biztos, nem lennék a beosztottja. Nehezen viseli a fegyelmezetlenséget, a pontatlanságot, a pongyolaságot. Mint ahogy Karinthy a humorban, ő a művészetben nem ismeri a tréfát. Maradok hát inkább a barátságnál!
Szerző: M. Szabó Mihály


4 csatolt kép Farkas Tóth LászlóZsóri Marci és a Hip-Hop tánccsoportMezőhegyesi Református Egyházközség Kálvin KórusaHéthalom Citerazenekar és Népdalkör
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.