Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

MEZŐHEGYES VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT
2014. szeptember 5., péntek 15:53

Nagyboldogasszonytól Szent István ünnepéig
Augusztus 15-étől augusztus 20-áig városnapokat tartottak Mezőhegyesen, mely az augusztus 15-ei Nagyboldogasszony misétől egészen az augusztus 20-ai tűzijátékig tartott.

Augusztus 16-án Veres Zoltán alpolgármester emlékezett meg a József Attila ÁMK-ban Gluzek Gyuláról a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok első magyar jószágigazgatójáról, a belterjes gazdálkodás megteremtőjéről, halálának százhuszadik évfordulóján, melynek alkalmából Gergelyné Szőcs Erzsébet festő (a mű alkotója), valamint Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármester leleplezte a Gluzek Gyulát ábrázoló portrét. Ezt követően a rendezvény látogatói megismerkedhettek három mezőhegyesi származású képzőművész: Reinhardt József, Kiss Sándor és Dér Bernadett alkotásaival.
 
Augusztus 18-án szerényen, de annál nagyobb méltósággal megemlékeznek sikereikről, a városért ez idő tájt legtöbbet tevőkről. A József Attila Általános Művelődési Központ színháztermében a magyar és EU-s himnusz elhangzása után szívet-lelket melengető kulturális program vette kezdetét. A himnuszt a kiváló (Mezőhegyesről indult) operaénekes, Laczó András, továbbá a Kálvin Kórus énekelte szólisták és a közönség közreműködésével. A kórus további dalok elénekelésével folytatta a műsort.
 
A kulturális blokk után Kovácsné dr. Faltin Erzsébet megindítóan szólt Mezőhegyesről, s emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi választási ciklusban ez az utolsó önkormányzati szervezésű ünnep.
 
A nap kitüntetett pillanata „A Városért” Emlékérem és a vele járó díszoklevél, valamint a „Mezőhegyes Díszpolgára” cím átadása volt.
 
„A Városért” kitüntetésben Csanádi István és Jeszenka Zoltán részesült. Csanádi István Mezőhegyes ifjúságának oktatása, nevelése érdekében kifejtett több évtizedes kiemelkedő pedagógusi, igazgatói munkájáért, a Vasutas Települések Szövetsége elnökeként a város és a térség közlekedésszervezése, valamint az egyéni és a tömegsport területén kifejtett, a város hírnevét öregbítő önzetlen szakmai és társadalmi munkája elismeréseként részesült az elismerésben. Jeszenka Zoltán Mezőhegyes fejlődése érdekében, az önkormányzat feladatellátásához önzetlenül nyújtott szakmai és anyagi segítsége, az intézmények és a civil szerveztek szponzorálása elismeréseként kapta a megtisztelő kitüntetést.
 
A város újdonsült díszpolgára dr. Isaszegi János professzor, nyugállományú vezérőrnagy lett.  Mezőhegyes Város Képviselő-testülete Isaszegi Jánosnak – kiemelkedő szakmai életútjára is tekintettel – a város fejlődése érdekében végzett önzetlen munkája elismeréseként adományozta a „Mezőhegyes Díszpolgára” címet.
 
A kiemelkedő esemény alkalmából az alábbiak ugyancsak elismerést vehettek át Kovácsné dr. Faltin Erzsébet polgármestertől:
 
Deliné Szabó Éva A platán legendája című művét kapta; Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke, Szabó Zsuzsanna a megyei lovas szövetség elnöke, Laczó András és Magyaróvári Viktor, Barta István vállalkozó. A város jubileumi érmével pecsételt díszdobozt kapott: dr. Megyeri Zsolt és idősebb Miskucza Péter.
 
Objektív okokból távol voltak, de elismerésben részesültek:
 
A platán legendája című művet kapta Benke Marcell, Biharvári György, Briber László, Fekete Péter, dr. Felek Levente, Gránic Kft., Papp József, Újszászi Roland.  A város jubileumi érmével pecsételt díszdobozt kapott Deliné Szabó Éva, Krizsán Miklós, Maczák Andrásné, Mészáros József, Szabó Tibor Ambrózfalva, dr. Szollár István. Elismerésüket később veszik át.
 
Augusztus 18-án délután megkoszorúzták a Kozma Ferenc emlékművet, este pedig a Nemzetközi Megyejáró Fesztivál keretében mutatkozott be a Przygoda gyermek néptáncegyüttes Lengyelországból, az Olšavenka gyermek néptáncegyüttes Csehországból, az Ievina gyermek néptáncegyüttes Lettországból, a Calypso Show zenekar Belgiumból, valamint a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület csoportjai.
 
Este az érdeklődők az Sógorok lakodalmas rock nótáin, majd pedig a Live Band zenekar utcabálján szórakozhattak.
 
Augusztus 19-én délután a Club Dynamic ugrókötél csapat tartott bemutatót, Csigér István mezőhegyesi származású előadó gyermekdalokkal bűvölte el a kisebbeket, majd a Mezőhegyesi Platán Sportegyesület Taekwon-do gyakorlatai kápráztatták el a közönséget.
 
Az este a koncerteké volt a szó, bár egészen más műfajokban: így bemutatkozott a Nimfa Quartett, a Score, valamint az Éva & The Heartbreakers együttes.
 
Augusztus 20-án Szent István királyunk tiszteletére mutattak misét a Szent György plébániatemplomban.
 
A délután látványossága a nemzetközi és mezőhegyesi csoportok felvonulása volt.
 
Este a Mezőkovácsházi DUMA’Színház mutatott be „Ébredj fel Rockandrollia!” címmel musical válogatást az ÁMK színháztermében, végül a rendezvénysorozatot, a mintegy tíz perces impozáns tűzijáték koronázta meg.
M. Szabó Mihály
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.