Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. május 31. szerda
Hírek témák szerint

ALSÓNÉMEDI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2014. december 19., péntek 11:57

Megkezdődhet a szennyvíztelep korszerűsítése Alsónémedin KEOP-1.2.0/B/10-2010-0051
Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata a Közbeszerzési értesítőben ajánlati felhívást tett közzé Alsónémedi szennyvíztisztító telepének korszerűsítésére és bővítésére a KEOP-1.2.0/B/10-2010-0051 kiemelt projekthez kapcsolódóan, mert az 1999-ben elkészült szennyvíztisztító telep jelenlegi technológiája már nem tudja teljesíteni a befogadó Duna-Tisza-csatorna védelme érdekében előírt szigorú hatósági határértékeket, részben a megnövekedett terhelés, részben pedig télen a szennyvíztelepre érkező szennyvíz alacsony hőmérséklete miatt. A kiírt közbeszerzési eljárás sikeresen zárult, így Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata a nyertes HÍD-Alsónémedi Konzorciummal a szennyvíztelep rekonstrukciójára 2014.09.25-én aláírta a kivitelezői szerződést.
Az Önkormányzat 2014. november 13-án tájékoztató előadást tartott szennyvíztisztító telepének bővítésével kapcsolatban. Az előadáson a polgármesteri köszöntő után Kozma Miklós a DAKÖV Kft. képviseletében beszélt a beruházás szükségességéről. Kasza Viktor projektmenedzser bemutatta a projekt jelenlegi állását és az eddig vezető hosszú utat a pályázat benyújtásától a megvalósulásig.
A Támogatási Szerződés (TSZ) szerint 2015.szeptember 30-ig kell befejezni a kivitelezést. Az eredetileg meghatározott támogatási arány (intenzitás) a projekt során 80%-ról 93%-ra nőtt, így 476 MFt támogatást vehetünk igénybe az Európai Unió Kohéziós Alapjától.

A beruházástól elvárt eredmények: a jelenlegi 600 m3/nap kapacitást 813 m3/nap kapacitásra növeljük, ami plusz 2430 úgynevezett lakosegyenérték (LE) ellátását jelenti. További fontos elvárt eredmény, hogy a tisztított szennyvíz minősége megfeleljen a szigorú környezetvédelmi előírásoknak, amit a technológia tesz lehetővé.
Az Alsónémedi szennyvíztisztító telep korszerűsítése projekt megvalósítása során a kivitelező HÍD-Alsónémedi Konzorcium feladata a szennyvíztisztító telep tervezése, és a tervezett létesítmények szakszerű megépítése, mindezt úgy, hogy a szennyvíztisztító telep üzeme folyamatosan biztosított legyen az építés ideje alatt is. A kivitelező komoly kihívásokkal szembesül a projekt sikere érdekében, ugyanis ahogy korábban említettük, egyrészről a környezetvédelmi hatóság rendkívül szigorú határértékeket írt elő a Duna-Tisza-csatorna védelmére, másrészről komoly kihívás a tisztítandó szennyvíz alacsony hőmérséklete. A rendezvényen Lengyel Dávid mutatta be a tervezett technológiát.
A komoly szakmai kihívást jelentő feladatokat és tisztíthatósági problémákat figyelembe véve az Alsónémedi Szennyvíztisztító Telep korszerűsítési tervezése során egy olyan szennyvíztisztító telep kerül megvalósításra, amely teljes mértékben megfelel a kor igényeinek, maradéktalanul teljesíti a vele szemben támasztott követelményeket az elérhető legmagasabb technológiai színvonal és maximális üzembiztonság mellett, illetve nem utolsó szempontként gazdaságosan üzemeltethető. 
A korszerűsített szennyvíztisztító telepen egy olyan egységesített műtárgy rendszer kerül megtervezésre és kiépítésre, amely magába foglalja a jelenlegi szennyvíztelep meglévő létesítményeit. Az új, megvalósításra kerülő technológiai biztosítja a téli és nyári időszakban a megfelelő minőségű tisztított szennyvizet.
A településről nyomócsövön beérkezett szennyvizek mechanikai tisztítása a rács és homokfogó műtárgyban történik. Mechanikai tisztítást követően a szennyvíz biológiai tisztítása következik. A régi Biogest műtárgyakra – melyek felújításra kerülnek – az osztóműtárgyon keresztül jut a szennyvíz oly módon, hogy az osztóműtárgynál kerül szabályozásra, hogy melyik műtárgyba folyik a szennyvíz. Nyáron elegendő csak az egyik, míg télen mindkét tisztító sort igénybe kell venni a tisztítási folyamat során. A tervezett tisztítási technológia lelkét az adja, hogy nyáron elegendő az 1 vonalas, míg télen az alacsony szennyvíz hőfok miatt szükséges mindkét műtárgysor tisztítási folyamatba való bevonása. A Biogest medencékben történik az elődenitrifikáció. A szennyvíz biológiai tisztítása elődenitrifikációt követően levegőztetéssel (nitrifikáció) folytatódik, majd az utóülepítéssel. Az utóülepítőről a szennyvíz egy labirint fertőtlenítő medencébe kerül, ahol szükség esetén a fertőtlenítés végezhető. Ezt követően utolsó tisztítási lépcsőként a szennyvíz egy homokszűrőre kerül, ahol a tisztított szennyvízből a legapróbb lebegőanyagok is eltávolításra kerülnek. A homokszűrt tisztított szennyvíz végezetül egy 1400 m hosszú csővezetéken át jut a Duna-Tisza-csatornába.
                                               
A munkaterület átadása 2014.december 19-én megtörtént, a szennyvíztisztító telep bővítése 2015 első felében kezdődik meg az új műtárgyak kivitelezésével. A kivitelezési munkák elkészülte 2015. szeptember végére várható.
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.