Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 11. szombat
Hírek témák szerint

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. június 30., kedd 16:08

Egymilliárdos beruházás Oroszlányban
Ünnepélyes keretek között adták át kedden délelőtt az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. telephelyén az erőművet és a várost összekötő, föld alá helyezett új távhővezetéket. Az avatóünnepségen a város- és cégvezetők mellett ott volt Németh Lászlóné, a miniszterelnökség nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára is.
- Örömömre szolgál, hogy én adhatom át azt a beruházást, amit az oroszlányiak már annyira vártak, és ami oly fontos szerepet tölt be a távfűtés korszerűsítésében. Mára konszenzus van abban a kérdésben, hogy az energetika meghatározó kérdéssé vált a világban. Oroszlány mindig is fontos szerepet töltött be az energiatermelésben. Ez a valamivel több, mint 5 kilométer, 40 éves szakasz ötezer lakást és számos intézményt látott el távhővel. Ez a vezeték elavult és rossz állapotban lévő volt, elöregedett. A most föld alá került rendszer korszerű, és a projekthez elnyert egymilliárdos forrás Oroszlány történetében az egy adott célra megszerezhető legnagyobb támogatás volt – mondta az államtitkár.
A beruházás főbb állomásait ismertetve Kontschán Jenő vezérigazgató arról szólt, hogy több mint két évvel ezelőtt adott be pályázatot az Oroszlányi Szolgáltató Zrt. a Környezet és Energia Operatív Program projektjére „Az erőművet és a városi hőfogadót összekötő távhő tranzitvezeték felújítása” címmel.
A pozitív döntéssel az egymilliárd forintos beruházási költség 50%-ára vissza nem térítendő EU-s és állami támogatást nyert el a társaság, majd az önerő biztosítására szintén pályáztak, végül a projekt gyakorlatilag 100%-os támogatást kapott a megvalósításhoz.
A munkaterület átadására 2014 augusztusában került sor, a folyamatosan épülő szakaszok első, részleges üzembe helyezése tavaly decemberben kezdődött. A több mint 5 kilométeres hosszban folyó felújítás során az utolsó, belterületi szakasz jelentette a legnagyobb kihívást.
- Mindezekkel kimutathatóan javul Oroszlány és térsége életminősége, valamint a projekt hozzájárul a nemzeti szintű energiatakarékossági és környezetvédelmi célkitűzések eléréséhez is – fogalmazott a vezérigazgató.
Lazók Zoltán polgármester – méltatva a kivitelezők teljesítményét - arra hívta fel a figyelmet, hogy a vezetékek föld alá helyezése lehetőséget teremt a nyomvonal mentén található területek és ingatlanok közvetlen megközelítésére, új bejárok, utak megnyitására, lehetőséget teremt igény esetén a gyalogos és kerékpáros útvonalak fejlesztésére, adott esetben új közúti közlekedés kialakítására. A vezeték földbe fektetése kapcsán a Bokodi-tóhoz vezető út melletti területek is szinte kinyíltak, ami a szükséges tervezés és szabályozás megléte esetén lehetőséget teremthet a későbbiekben az útszakasz szélesítésére, rendezésére, esetlegesen gyalogos útvonal kialakítására.
Az avatóünnepség elismerések átadásával zárult Oroszlányban.
 
Oroszlány, 2015.06.30.

Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.