Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. április 26. péntek
Hírek témák szerint

HAJDÚNÁNÁS VÁROS ÖNKORMÁNYZATA
2015. november 24., kedd 15:24

Jól jött a családoknak a lavina
A Hajdúnánás Városi Önkormányzat idén sikeresen vett részt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. támogatásával megvalósult „Élelmiszerlavina” című pályázatán. A megtermelt zöldségeket november 18-án vehették át a rászorulók. A projekt elsődleges célja, hogy egy kezdeti támogatás segítségével helyi összefogással élelmiszereket (zöldségeket) termeljenek a környéken élő rászorulók részére, másodlagos célja pedig, hogy ezek az emberek az itt megszerzett gyakorlati tapasztalat felhasználásával saját élelmiszer előállítására is képessé váljanak.

Hajdúnánás városa kedvező mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik. Ennek köszönhetően a termelésre kiválóan alkalmas földterületek kihasználása céljából több mezőgazdasági jellegű programot valósít, s valósított meg az elmúlt időszakban. Ezen programjaink közül legjelentősebb a szociális földprogram, valamint a start munka mintaprogram kertészeti programjának lebonyolítása.

Számos programon túl a Hajdúnánás Városi Önkormányzat idén sikeresen vett részt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. támogatásával az „Élelmiszerlavina” címen kiírt pályázatán is. A projekt keretében kiválasztott szervezetek zöldségvetőmagokból álló támogatásban részesültek.

A program keretében közel 900 kg vetőburgonya, valamint vöröshagyma, kelkáposzta, fejeskáposzta és zöldborsó vetőmagokat vehetett át az önkormányzat. A pályázó feladata volt a kapott vetőmagok segítségével élelmiszerek előállítása, és a megtermelt élelmiszer rászorulókhoz történő eljuttatása.

A program célja, hogy a helyi összefogással megtermelt zöldségek kiosztásra kerüljenek a szociálisan hátrányos helyzetben élők részére. Az önkormányzat a megfelelő földterület és mezőgazdasági szakértelem biztosításával járult hozzá a kapott vetőmagokból élelmiszerek előállításához és rászorulókhoz való juttatásához.

A program beindítása előtt a résztvevők számára a zöldségtermesztéssel kapcsolatosan mezőgazdasági tanácsadásra is sor került, melyen a program szakmai felügyeletét ellátó agrárszakember a növénykultúra ültetéséről, ápolásáról, betakarításáról, talajmunkákról, földterület tisztításáról nyújtott szakmai tanácsadást. A kapott vetőmagok segítségével előállított élelmiszerek megtermelésében a rászorulók is közreműködtek, így a vetés, gondozás, betakarítás folyamatában a programban résztvevők végezték a zöldségek gondozásával kapcsolatos tevékenységeket.

Az élelmiszerlavina programban való részvételnek köszönhetően több mint 70 család részesült élelmiszertámogatásban. A megtermelt zöldség mennyisége közel 7400 kg.

A november 18-i eseményen az első rászoruló élelmiszercsomagját (burgonya, vöröshagyma, káposzta) Dr. Juhász Endre, Hajdúnánás alpolgármestere adta át. A program hátra lévő részében a kelkáposzta vár betakarításra és szétosztásra.

A projekt a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és a Syngenta Kft. Élelmiszerlavina programja keretében valósult meg.

6 csatolt kép 321654
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.