Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2023. május 31. szerda
Hírek témák szerint

ALSÓNÉMEDI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA
2015. november 27., péntek 10:00

Elkészült a korszerű és kibővített szennyvíztisztító Alsónémedin
Alsónémedi Nagyközség Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program támogatási rendszeréhez a KEOP-1.2.0/B/10 „Szennyvízelvezetés és tisztítás” konstrukcióra benyújtott „Alsónémedi szennyvíztisztító telepének korszerűsítése és bővítése” című, KEOP-1.2.0/B/10-2010-0051 azonosító számú pályázatát az Irányító Hatóság vezetője támogatásra érdemesnek ítélte.
A projekt nettó összköltsége az aláíráskor 513.460.800 Ft volt, melyhez vissza nem térítendő támogatásként az Önkormányzat nettó 409.177.931 Ft támogatást kapott.
A későbbi módosítások során lehetőségünk nyílt növelni az összköltséget és a támogatási intenzitást, így jelenleg a beruházás nettó összköltsége: 575.367.655 Ft, a projekt elszámolható nettó összköltsége 573.613.395 Ft, a támogatás 533.523.784 Ft, ami 93 %-s intenzitást jelent.


A projekt indokoltsága
 
Az Alsónémedi szennyvíztisztító telep 1999. óta üzemel. Az elmúlt években a tisztító bővítése és korszerűsítése vált szükségessé.
 
A telepnek folyamatosan bővülő igényeknek kellett megfelelnie, mind mennyiségi, mind minőségi szempontból. A régi tisztító azonban a szigorodó környezetvédelmi előírásoknak nem tudott eleget tenni és a kapacitása sem volt elegendő. A tisztán vákuumos rendszer közismert hátránya a valamivel költségesebb üzemeltetés és a hazai viszonyok között – a téli időszakban – az elvezetett szennyvíz hőmérsékletének csökkenése, mely hatással van a szennyvíztisztítás biokémiai folyamataira.

A csatorna hálózatra a település lakóinak mintegy 90%-a kötött rá, és a kb. 80 m3/nap mennyiségű ipari szennyvízzel együtt a 600 m3/nap kapacitású telep terhelése átlagosan 85-90%-os volt, míg csúcsterhelésként 100%-ot meghaladó mennyiség érkezett a telepre. A demográfiai trendeket tekintve növekszik a lakosság Alsónémedin, a település folyamatosan fejlődik. Az ipar és a lakosságszám emelkedő tendenciát mutat. Az állandó lakosság az utóbbi 5 évben közel 350 fővel nőtt. A település régi, 600 m3/nap hidraulikai kapacitású tisztítóját új technológiával kellett megújítani, kapacitását 813 m3/napra bővíteni, hogy működése hosszútávon fenntartható legyen, a környezet védelme és a bírságolások elkerülése érdekében.
Összességében elmondható, ahhoz, hogy a települést hosszú távon kiszolgálja a telep, biztosítsa az új igényeknek megfelelést és a vonatkozó határértékeket is betartsa, elengedhetetlen volt a tisztító teljes felújítása és bővítése.
   
A kivitelezés   
A beruházás úgynevezett FIDIC sárga könyves metodika alapján került megvalósításra, melynek lényege, hogy az Önkormányzat a műszaki elvárásait fogalmazta meg a tisztítóteleppel kapcsolatban, míg a kiviteli tervek a megvalósítás szakaszában készültek el a közbeszerzés során kiválasztott kivitelező megrendelésére. A tervezést és az engedélyeztetést követték az építési kivitelezési munkák. A kivitelezés 2015. augusztusában fejeződött be, melyet 4 hónapos próbaüzem követett. 
Augusztusban elindult az ún. „sántaüzem”, ami azt jelenti, hogy az újonnan épült tisztítósorra átkormányoztuk a beérkező nyers szennyvizet. Ezzel egyidejűleg megkezdődött a régi technológia műtárgyainak a kitakarítása, felújítása, gépészeti átszerelése, hiszen az új rendszerben ezek a műtárgyak más funkciót látnak el. A régi Biogest medencék anoxikus medence szerepet kaptak, míg az iszapsűrítő medence vésztározóként működik tovább.
Az új tisztító két eddig nem alkalmazott mechanikai szűréssel is gazdagodott: a beérkező szennyvízből ezentúl nem csak az ún. rácsszemét kerül kiszűrésre, hanem a beérkező homok is, míg a megtisztított víz a végső kibocsátás előtt egy nagyteljesítményű homokszűrőn megtisztítva folyik ki a Duna–Tisza-csatornába.
Az igazi változás azonban a két szűrő között történt. Az eddigi szakaszos üzemről áttértünk egy átfolyásos rendszerű, folyamatos vízáramú technológiára.
A régi műtárgyak felújításával és üzembe helyezésével már megindulhatott a szennyvíztisztító telep valamennyi építészeti és gépészeti berendezését érintő próbaüzem, melynek során sikerült a szigorú előírásoknak megfelelő minőségű és tisztított szennyvizet produkálni.
Befejeződött a régi kezelő épület átalakítása is, melynek során a hatósági előírásoknak megfelelő „fekete-fehér” öltöző, zuhanyzó, melegítő konyha került kialakításra.
A pályázat keretében elnyert támogatásból két tehergépjárművet is beszereztünk, a préselt iszap elszállítására szolgáló konténerszállító autó és a kombinált csatornatisztító jármű a Daköv Kft. üzemeltetésében munkába állt.
A beruházáshoz kapcsolódóan a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság előírta a tisztított szennyvizet befogadó Duna–Tisza-csatorna kotrását a kitorkolló műtárgy közelében, így ezeket a munkálatokat is elvégeztettük.
A megújult szennyvíztisztító telep ünnepélyes átadására 2015. december 3-án kerül sor.

1 csatolt dokumentum Meghívó átadó ünnepségre
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.