Önkormányzati sajtószolgálat
MTI - hírügynökség
2024. május 9. csütörtök
Hírek témák szerint

BUDAPEST FŐVÁROS III. kerület - Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata
2016. február 4., csütörtök 09:00

Két és fél hónap alatt több mint 22 ezer aláírás a Szent Margit Kórház fejlesztéséért
Az aláírásgyűjtés hivatalos lezárásakor 22 539 aláírást számláltak a szervezők, de azóta is folyamatosan érkeznek a támogatást bizonyító kézjegyek. A tavaly október indított lakossági konzultáció során ennyi III. kerületi és a környező településeken élő fejezte ki egyetértését az Óbuda Baráti Kör Egyesület által megfogalmazott céllal, azaz a Szent Margit Kórház fejlesztésének szükségességével. A támogatói aláírásokat február 3-án dr. Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár vette át.
 
A 2015 októberében indított aláírásgyűjtés a döntéshozók figyelmét kívánja felhívni arra, hogy az egészségügyi ellátórendszer működési színvonalának javítása keretében, a Szent Margit Kórház fejlesztése is szükségszerű.
 
Az aláírások átadását megelőző, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Arany János utcai épülete előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Pintér Endre a kezdeményező civil szervezet elnöke elmondta: „Az Óbuda Baráti Kör több alkalommal szót emelt a Szent Margit Kórházért, annak önálló működéséért. Az intézmény 2007-től 2013-ig a Szent János Kórház részeként működött, a függőségi viszony súlyos károkat okozott a kórházi gyógyító munkában, az óbudai betegellátásban. Tavaly októberben azért kezdeményeztünk aláírásgyűjtést, mert a Szent Margit Kórház az elmúlt harminc évben nem jutott hozzá jelentősebb fejlesztési forráshoz, leromlott az épületek állapota, elavultak a műszerek. Az Óbuda Baráti Kör fontosnak tartja, hogy Óbudán önálló és korszerű kórház működjön, ezért kértük a kerület lakóinak támogatását.”
 
Annak érdekében, hogy a fejlesztések a helyi lakosság szempontjából a legelőnyösebben valósulhassanak meg Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata a kezdetektől támogatta az Óbuda Baráti Kör Egyesület kezdeményezését. – mondta Bús Balázs. A polgármester példaértékűnek nevezte, hogy minden pártnak pártpolitikától függetlenül fontos volt, hogy kiálljon a kórház fejlesztésért.
 
Ez a több mint 22 500 aláírás az óbudaiak ugyanolyan támogatását jelenti, mint annak idején, amikor a kórházat a lakosság közös összefogásából, téglajegyeikből építették fel. A mostani támogatás pedig arról tesz tanúbizonyságot, hogy ennek a közös akarat az, hogy a kórháznak a jövőben is önállónak és az óbudaiak, valamint az északi agglomerációban élők érdekében kell, működjön. – tette hozzá a polgármester.
2006 – 2007-ben amikor a kórházi ágyakat leépítették, működését lecsökkentették, látható volt , hogy a Margit –hídtól délre korszerű egészségügyi ellátást a III. kerületieknek és a többi érintett település lakosságának nem lehet biztosítani, ebben a térségben is szükség van egy önálló kórházra. Azzal, hogy az Orbán kormány visszaállította a kórház önállóságát, ezt a tényt elismerte. A kórház pedig azóta is bizonyítja létjogosultságát, illetve azt is, hogy veszteségek nélkül is lehet működtetni egy kórházat. – jelentette ki a III. kerület vezetője.
Meglátása szerint Budapest és a budai egészségügyi fejlesztésről beszélve egyértelműen kijelenthető, hogy a budai oldal ellátottsága rosszabb, mint a pesti oldalé, tehát elengedhetetlen lenne itt is a fejlesztés, szükség van a Szent János kórház helyett egy korszerű kórházra a középső régióban, és északon az észak-budai agglomeráció lakosságának egészségügyi ellátását a Szent Margit Kórháznak kellene továbbra is felelősségteljesen ellátnia.
„A Szent Margit Kórház főigazgatójaként fontosnak tartom, hogy a helyi civil közösség, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úr, Tarlós István főpolgármester úr, Bús Balázs polgármester úr és Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata elkötelezett a kórház iránt, és támogatják fejlesztési elképzeléseinket.  – mondta dr. Badacsonyi Szabolcs. Bízom benne – tette hozzá, hogy közös erővel meg tudjuk győzni a döntéshozókat, hogy a Margit Kórház méltó a támogatásra. Rövid és középtávú fejlesztési elképzeléseink között szerepel a központi műtő megújítása, központi radiológiai osztály kialakítása, a több mint harminc éves panel épületeink energetikai korszerűsítését elvégezni. Célunk egy olyan új művese-állmás kialakítása, amely ki tudja szolgálni a megnövekedett igényeket.”
 
Az óbudai delegáció tagjai a beszédek után átadták az aláírásokat dr. Ónodi-Szűcs Zoltán, egészségügyért felelős államtitkárnak, majd Bús Balázs polgármester egy a miniszterelnöknek írt levelet is átnyújtott, amelyben arra kéri Orbán Viktor miniszterelnök urat, hogy a budai egészségügyi ellátórendszer fejlesztésével összhangban a kormány biztosítson forrásokat, a regionális feladatok ellátó óbudai intézmény fejlesztéséhez.
 


5 csatolt kép aláírások átadásaaláírásokBús Balázs polgármesterDr. Badacsoyni SzabolcsDr. Pintér Endre
Vissza

Küldje tovább ismerősének

Nyomtatóbarát változat


Önkormányzati érdekszövetségek hírei
Magyar Polgármesterek XII. Világtalálkozója
2018. június 28., csütörtök 12:56
A Magyar Önkormányzatok Szövetsége    2018. június 29-30-án  Gödöllőn rendezi meg a
 Magya...
TÖOSZ állásfoglalás a 2018. évi központi költségvetésről
2017. május 26., péntek 09:27
A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kibővített Elnöksége 2017. május 23-ai ül...
Országos önkormányzati szövetségek szolidaritási nyilatkozata
2016. június 8., szerda 19:13
Az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsa (ÖNET) önkormányzati oldalát képviselő Elnökök T...
Belügyminisztérium hírei
Közlemény
2010. július 23., péntek 15:49
A belügyminiszter 2010. július 22-ei, a működésképtelen helyi önkormányzatok támogatásáról szóló ...
A megszűnt Önkormányzati Minisztérium archív hírei
Az önkormányzati rendszer átalakításáról, az önkormányzatokat ...
2010. június 28., hétfő 17:02
Az új kormány önkormányzatokat érintő elképzeléseiről esett szó az ETK Önkormányzati Klub legutób...
Kormányzati segítség a zempléni településeknek
2010. május 13., csütörtök 11:29
Dr. Pataki István, az Önkormányzati Minisztérium szakállamtitkára és dr. Hoffmann Imre, az Ország...
RSS  ▪  Impresszum  ▪  Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. © Minden jog fenntartva.